07 Temmuz 2019 - Pazar

Vaziyet kötü

Yazar - Nedim ARSLAN
Okuma Süresi: 4 dk.
Nedim ARSLAN

Nedim ARSLAN

-
Google News

Hangi sektörde hangi alanda olursanız olun yıl sonunda bir muhasebe yaparsınız kendi kendinize. Özel sektörler, büyük, orta,  küçük ölçekli hatta küçük işletmelerin yanı sıra küçücük işyerleri bile geçen bir sezonun ardından  yeni sezon ve yeni bir döneme geçiş süreçlerinde yaptıkları iş, yaptıkları icraat başarı ve başarısızlık grafiklerini gözden geçirir ve bunlardan ders çıkarır.

Batman'da her alanda gerileme söz konusu. En önemli sorunlardan biri de elbette eğitim-öğretim. Son yıllarda bu alanda SOS veren Batman gerilemeye devam ediyor. LGS’de başarısızlık tavan yaptı. LGS sıralamasında plakasını yakalayan Batman, Bitlis, Şırnak, Hakkari gibi illerle yarışır bir konumda. Yani eğitimde şehrimiz en gerideki illerle aynı grupta!..

Yerine geldiğinde Batman'ın Paris ve  Doğu’nun incisi olduğu söyleniyor. Batman’ın cazibe merkezi, her yönüyle geliştiği artık kabına sığmayan bir kent olduğu dillendirilirken onun sadece geçmişte kaldığı bir gerçek. Bugünkü tablo ortada.  devlet okulları ile özel okulların Batman’a değer kazandıramadığı Petrol kenti eğitimde  72. sırada.

Milli Eğitim’deki torpilli okul kayıtlarından, SODES kapsamındaki yüzlerce projenin yapmacık ve hatır gönül işi olduğundan hiçbir projenin faydalı olamadığından yıl sonunda gerçeğin açığa çıkması çok şaşırtıcı olmaması gerekir. Başarılı öğrencinin istediği okula yerleşememesi, sınırları ve aynı bölgenin öğrencisi olmadığı halde torpil ve gerçek nakil olmadığı halde geçmişteki uygulamalar günümüzde de sürmekte.

Özel okulların  ve kursların rengarenk reklamları billboard ve bina duvarlarını süsleyen reklamlarının altının ne kadar boş olduğuna hepimiz bir kez daha şahit olduk. Batman'daki bir çok özel okulun nitelikli öğretmeni kadrosuna dahil etmediği, asgari ücretle çalıştırdıkları öğretmenlerden dolayı başarıyı yakalayamadıkları bir gösterge değil midir?

Özel okulların ulusal olamaması ve sadece kendi sınırları içinde kalmasının nedeni nitelikli ve çok cüzi maaşlarla çalıştırdıkları kadrodan kaynaklandığı da bir gerçek.  Az sayıda bireysel başarının olduğu Batman'da öğrencinin kendi zekası sayesinde yakalanan bir başarı olduğuna inanmaktayım.

Yazımızın başlığında 'Vaziyet kötü' dedik. Evet gerçekten vaziyet kötü.

Batman’da sanayi, turizm, sağlık ve yatırımda olduğu gibi eğitimde de vaziyet kötü.

GÖZ GÖRE GÖRE ÖLÜM...

Son bir aydır haber ve yorumlarımızda 'boğulmalara' dikkat çekiyoruz. Batman çayı, Hasankeyf, Dicle, Batman barajı, göletler ve DSİ sulama kanallarında ölümler devam ediyor. Batman çayında iki kardeşin boğulmasının ardında geçtiğimiz gün İstanbul'dan misafirliğe gelen 8 yaşındaki minik Mazlum, Çamlıtepe mahallesindeki DSİ sulama kanalına girdikten sonra minik bedenini sulara teslim etti. Cansız bedeni çıkarılan Mazlum'un acısını ancak ailesi  anlar.

Seçim döneminde projelerini açıklayan siyasi parti temsilcileri onlarca projesini böbürlenerek yüzme havuzları ve sosyal tesis yatırımlarını açıklayıp artık ölümlerin önüne geçeceklerini açıklamışlardı! Yaptıkları hizmetler ortada. Vatandaş gerçekten sahipsiz. Güneydoğu’da insan hayatı çok ucuz. Batman'da ise daha da ucuz...

Vekiller yaptıkları hizmetlerle yoruldu...

İstirahate devam...

#
Yorumlar (0)
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.
Tüm Yazıları