25 Haziran 2023 - Pazar

DUYARSIZLIĞIN BÖYLESİ!

DUYARSIZLIĞIN BÖYLESİ!

Yazar - Nedim ARSLAN
Okuma Süresi: 5 dk.
Nedim ARSLAN

Nedim ARSLAN

-
Google News

Batman'ın geçmişini bilen ve yaşıtlarımız olan bir çok kişi 20 yıl öncesine kadar bu kentte yeşil alan ve parkların yok denecek kadar az olduğu gerçeğini çok iyi bilir. Parmak sayısı kadar az olan yeşil alan ve parkların en başında Esentepe ve Atatürk Parkı gelirdi. Çoğu zaman bu eksikliği gazetelerimiz sütunlarına da taşımışık ve yerel yönetimleri de eleştirmişizdir. Bunu da gazete arşivimizle belgeleyebiliriz. İşin en acı ve gerçek tarafı ise bu konuda yetkililer ve idarecilerimizi eleştirerek yeşil alan konusuyla ilgilenmediklerini açık açık beyan ederek bu konuyla çok ilgilenmediklerinden de sitemkar olmuşuz. Yani kısacası her şeyi devletten beklemişiz. Yetkililer görevini yapmıyor diye hep şikayet etmişizdir! Ama gelin görün ki her şeyi devlet ve idarecilerden beklemekte doğru değilmiş.

Eski Belediye Başkanlarından Ataullah Hamidi'nin 1984 yılında Batman Belediye Başkanı olmasıyla birlikte Belediye Sarayının hizmete sunulmasıyla birlikte kentin değişik mahallelerine şimdiki gibi çok lüks olmazsa bile park ve mesire alanları yapılmıştı. Ayrıca kentin geleceğine yönelik imar ve toplu konut alanlarına da kalıcı hizmetlere imza atmıştı. Ardından halkçı Başkan olarak bilinen Hüseyin Kalkan'la birlikte Batman park, bahçe ve mesire alanları da zenginleşmeye başladı.

Bunlardan basit iki örnek vermek gerekirse Kine Em Parkı ve Çamlıtepe Mahallesindeki Yaşar Kemal Kent Ormanı kentin akciğeri olurken, bunların Hüseyin Kalkan'ın eseri olduğu da hala hafızalarımızda. Şimdi ise günümüze gelelim. Önceki başkanların yaptığı hizmetler bir kenara, yeşil alanlar konusunda yaptıklarını burada sıraladık. Ama vicdani olarak konuşmamız gerekiyorsa son dönemlerde günümüz yönetiminin hizmete sunduğu park, bahçe ve mesire alanları sayesinde Batman artık park, bahçe ve yeşil alanlarıyla nefes alır bir hale gelmiş durumda. İsmini sayamadığımız ve en ücra mahalleye bile yapılan bu alanların mimarları hep vatandaşın duasını alacak ve iyilikle yad edilecekler.

PARK VE YEŞİL ALANLAR HEBA OLUYOR!

Yukarıda yazdıklarımız ve yeşil alanlarla Batman'a değer katanlara bir kez daha teşekkür ederken, kentimizin park ve bahçelerine zarar verenlerin de ne kadar vicdan, merhamet ve insanlıktan yoksun olduğunu görüyoruz. Zaman zaman kentteki parklara gitmiş ve oturduğum olmuştur. İçim acıyarak, sinirlenerek bazı insanlara defalarca  lanet etmişimdir. Bu güzelim park ve bahçelere vermediği zararlar kalmamış, Futbol sahasından Millet Bahçesine dönüştürülen ve çevredeki bir çok mahallenin nefes aldığı bu alana gidip te bakarsanız içinizin cız edeceğinden eminim. Kırılıp dökülen onlarca çöp kutusu, çalınan musluk ve duşluklar, top sahasına dönüştürülen çim alanlar, kırılan çiçekler, güller, süs bitkileri. Kısacası her taraf tarumar.

Öte yandan Çamlıtepe ile Tilmerç mahallesinde bulunan DSİ sulama kanalı kenarında hayata geçirilen projeyle bölgeye değer katan yürüyüş parkuru ve yeşil alanlar ne yazık ki, bu doğa katliamı, duygusuz, saygısız ve eğitimsiz anne ve babaların gözü önünde her gün tahribata uğramaktadır. Sulama kanalı kenarındaki projenin her adımı güzelliklerle donatılırken güzelim ağaçlar ve süs bitkileri çocuklar tarafından kırılıp zarara uğratılırken sorumsuz bazı anne ve babalar olayı sadece izlemekle kalırken her şeyi yetkililerden beklemek gibi bir hakkımız olabilir mi? Kısacası bir toplumun kendi vicdanı kendi polisi değil ise 650 binlik bir nüfusa sahip Batman'da her kişinin başına bir güvenlik görevlisi de dikmek elbette imkansız olmalı.

Eğer hizmet istiyorsanız ilk önce o hizmeti hak ediyor musunuz ona bakmak lazım. Elbette bu sözlerim tüm Batman halkı için değil. Doğayı seven, parkları ve canlıları koruyan, hatta parklardaki çöpleri toplayıp çöp kutularına atan vatandaşları da görüyoruz, ama ne yazık ki böyle insanların azınlıkta olduğunu ifade edeyim. Yani duyarlı insanlarımız da var ama kurunun yanında yaşta yanıyor işte. Görgüsüz, anlayışsız doğa ve çevre düşmanı anne- babalar yüzünden Batman'daki park ve yeşil alanlar heba oluyor.

Güzel bir bayram dileğiyle…

#
Yorumlar (0)
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.
Tüm Yazıları