09 Şubat 2020 - Pazar

BATMAN'IN NÜFUSU VE SORUNLARI

Yazar - Nedim ARSLAN
Okuma Süresi: 4 dk.
Nedim ARSLAN

Nedim ARSLAN

-
Google News

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) 2019 yılı adrese dayalı nüfusa kayıtlı sistem sonuçlarını il il açıkladı.  Buna göre Batman’ın nüfusu  608 bin 659'a yükseldiği açıklandı. 2 Kasım 1955’te ilçe, 16 Mayıs 1990’da il statüsüne kavuşan Petrol Kenti giderek nüfusunu katladı. Petrolün bulunmasıyla kabuğuna sığmayan Petrol Kenti  her yönüyle hareketli bir şehir kimliğine sahip oldu. Yıllarca civar il, ilçe  ve bölge illerinin ticaretine katkı sunan Batman'ın büyümesi hız kesmiyor.

Yıllar önce İkiztepe ve Komando arasında bulunan mevkide köy bile olamayan ve Elmedina olarak anılan yerleşim alanı yıllar önce yaşanan sel felaketinin ardından haritadan silinmişti. Ardından İluh (Tepebaşı)nda oluşan Batman yeniden yeşermeye başlamıştı.  Petrolün bulunmasıyla çok ani gelişen Batman'da her yıl nüfus artmaktaydı. Petrol sektöründe çalışan 7 bin kişi kentin ekonomisine büyük katkı sundu.

İlçe statüsündeki kentin nüfusu 90'lı yıllarda 100 bin civarındaydı. Her yönüyle hareketli olan bu şehirde son yıllarda ekonomi ve işsizlikte büyük çöküşler yaşandı. Başta petrol sektörü olmak üzere  tarım, hayvancılık ve birçok alandaki daralmalar Batman'da işsizliğe çanak tuttu. İstihdam ve üretimin az olduğu Batman'da işsizlik ürküten rakamlarda. Zaman zaman (TÜİK)'in istatistik sonuçları bunu belgelemekte. Son verilere göre nüfusu 700 binlere dayanan bu kentte hala kahvehaneler tıklım tıklım dolu. Üretimine son verilen tütün, pamuk ve birçok ürüne alternatif ürünler sunulmayınca ilçelerden kente büyük göçler yaşandı.

Eğitim, turizm ve sağlık şehri olamayan Batman sanayide de söz sahibi olamıyor. Nüfusu hızla gelişen bu şehirde gün geçtikçe sorunlar artmakta. Şehir son hızıyla büyürken beraberinde sorunlarla da beraber büyümekte. Yatırımların ağır aksak yürüdüğü bu dönemde kenti sevindirici gelişmelere rastlamak zor. Yarım milyonu aşan bu kentte artık iş alanları ve istihdamlar gerekli. Aksi halde işsizliğin başkenti olarak anılmaya devam edeceğiz.

BÖLGEYE HİTAP EDECEK ONKOLOJİ SERVİSİ

Medicalpark Batman Hastanesi bünyesindeki kentin ilk özel Onkoloji Ünitesi müjdesini kamuoyuyla paylaştı.  Hafta sonu Batman'daki yerel ve ulusal basın mensuplarını ağırlayan Medicalpark Genel Müdürü Yavuz Selim Baş, Genel Müdür Yardımcısı Emine Kurşun, Pazarlama Müdürü Sabri Yıldız ve Onkoloji Ünitesi doktorları ünite hakkında bilgiler paylaştı. Yatırımın bölgede bir ilk olduğuna dikkat çeken yetkililer, bu bölümün Medicalpark ve sadece büyük merkezlerde bulunduğuna dikkat çekerek, Batman ve bölge için çok önemli olduğunun altını çizdiler.

Kentin ilk özel hastanesi konumunda olan Batman Medicalpark Hastanesinin yaklaşık 2.5 milyon TL'ye mal ettiği bu bölümü çok özel donatı ve uzman kadrosuyla tamamlamış durumda. Büyük merkezlerde bile bulunmayan bu yatırımı gerçekleştiren hastane yönetiminin başarısı da taktire şayan. Kanser vakalarının yüksek olduğu Batman ve bölgemizde  vatandaşların bundan böyle Batman dışına çıkmalarını gerektirecek hiçbir ihtiyaç yok. Sağlık alanında yatırımlara önem veren yeni açılan üniteye uzman bir ekiple hizmet verecek. Batman ve yöre halkını dışarıdaki merkezlere gitmesine gerek bıraktırmayan Medicalpark Hastanesi yönetim ve ekibini kutlar, başarılar diliyoruz.

#
Yorumlar (0)
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.
Tüm Yazıları