27 Ocak 2019 - Pazar

40 YILLIK ŞARKI

Yazar - Nedim ARSLAN
Okuma Süresi: 4 dk.
Nedim ARSLAN

Nedim ARSLAN

-
Google News

Yıllardır söylene duran şarkı yine dillerde. 31 Mart yerel seçimlerine yeniden malzeme olacak İluh deresi yine gündemde. Batman'ın ilçe statüsünden il olduğu güne kadar süre gelen İluh deresi vaadi yeniden dillendirilmeye başlandı. Batman’da gelmiş geçmiş tüm siyasilerin vaatlerinin liste başı olan İluh deresi aynı zamanda güzel  bir seçim malzemesi. Batman'da onlarca mahalle arasından geçen çöp deresi haline gelen İluh deresi  kötü kokular ve etrafa saçtığı hastalıkların yanı sıra sel taşkınlığı nedeniyle 2006 yılında 11 kişinin ölümüne dahi sebep olmuştu.

Şehrin kangren yarası haline gelen 50 yıllık İluh deresi sorununa bir türlü proje üretilmedi. Derenin kirliliği ve hastalıklardan yakınan semt sakinleri artık bu kirlilikten  ve pis kokudan kurtulmak istiyor. Yıllarca seçim malzemesi yapılan sözlere artık semt sakinlerinin ve Batmanlıların da inancı kalmadı. Türkiye'nin birçok ilinde İluh deresine benzer atık sular mevcut ama çoğu dereye farklı projeler uygulanarak atık sularla bile çevreyi yaşanılabilir hale getirmişler.

Öğrenci Yurdu olarak bilinen Eskişehir'de hiç bir doğal yapının  olmamasına rağmen kenti yapay projelerle doğal bir şehir haline getiren siyasiler ve şehrin dinamikleri olmuştur. Türkiye'ye örnek olan Eskişehir Porsuk Çayı gibi projelerle eğitim şehrinin yanı sıra turizm kenti bile olmuş ama Batman'da birçok alanımız doğal güzelliklerle dolu olmasına rağmen bunları koruyamıyor ve proje geliştiremiyoruz.  Bu nedenle artık Batman ileriye değil de hep geriye giden bir kent konumuna giriyor. Bölge illerini yatırımlarla hep geride takip eden 600 bin nüfuslu bu kent vaat kenti oldu. Yaklaşan 31 Mart yerel seçimlerine yine malzeme olan İluh deresi sadece Milletvekili ile Belediye Başkan adayları değil, muhtar adaylarının da vaatleri arasında yer almakta...

YEREL BASIN ZORDA

Birçok sektörde yaşanan kriz, basın sektörünü de olumsuz etkiledi. Aylar öncesi bir çok ildeki yerel  basın renkli  gazete baskılarını siyah-beyaz baskıya çevirmenin yanı sıra  sayfa sayısını da düşürmüştü. Başta Bursa ile Antalya illerindeki yerel basın, kağıt ve kimyasal  baskı malzemelerine gelen zamlar  nedeniyle sayfa kategorilerini azaltma yoluna gitmişti. Türkiye'de gür bir sese sahip olan Ege Medyası da tarihinde ilk kez Pazar günleri gazete çıkarmama kararı almıştı ve bu adım Türkiye'nin birçok yerindeki yerel basının vazgeçilmezi oldu. Geçtiğimiz  hafta  Diyarbakır'da yayımlanan  9 yerel gazete, ekonomik krizle mücadele etmek  amacıyla sayfa sayasını ve baskı adedini azaltarak yeni aldıkları ortak bir kararla Pazar günleri gazete çıkarmayacak. Bazı gazeteler ise çalışan sayısını azaltma yoluna gitti.

Gazete sahipleri, ekonomik kriz nedeniyle baskı sayısını azalttıklarını, gazete sayfa sayısını 12'den 8'e düşürdüklerini  ve iki çalışanını işten çıkardıklarını söylediler. İmalat yapan büyük, orta ve küçük ölçekli sektörlerin yanı sıra hemen hemen birçok meslek grubu artık iş yapamaz halde. Hedef büyütmenin hayal olduğu günümüzde tüm sektörlerde zorda. Yerel basının ilan ve gelirleriyle ayakta duran BİK (Basın İlan Kurumu) Türkiye'de bir çok Vilayette Şube açmıştı. Basının sıkıntılı ve ilanların düşüşüyle birlikte BİK Batman Şubesi’nin kapatılacağı ve çalışanlarının da Diyarbakır Şubesinde çalışacağının karının alındığının ardından sektörün sıkıntılı olduğunun bir göstergesi değil midir?

#
Yorumlar (0)
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.
Tüm Yazıları