20 Mart 2022 - Pazar

ÜRETİM ŞART

Yazar - Nedim ARSLAN
Okuma Süresi: 4 dk.
Nedim ARSLAN

Nedim ARSLAN

-
Google News

Batman, Beşiri'ye bağlı bir köy iken, 2 Mart 1936'da 25 köyün bağlandığı bir nahiyeye dönüştürülmesinin ardından Raman dağında petrolün çıkarılmasıyla gün geçtikçe büyüdü. Eski adı İluh'ta 1955 yılında Belediye teşkilatı kuruldu. 1957 yılında Siirt'e bağlı olan ''Batman'' adını kentin dibinden geçen Batman çayından aldığı bilinmekte.

Raman-Batıraman ve çevresindeki bir çok alanda petrolün bulunmasıyla gün geçtikçe daha da büyüyen Batman, ilçeli yıllarda bile bölgenin cazibe merkezlerinden biri haline gelmişti. 1990 yılına kadar çok hızlı bir gelişme yaşayan Batman, 16 Mayıs 1990 tarih ve 3647 sayılı kanunla Beşiri, Kozluk ve Sason ilçeleri Siirt'ten, Hasankeyf ve Gercüş ilçeleri Mardin'den alınıp merkeze bağlanarak Türkiye'nin 72. ili oldu.

Yıllarca çevresinden göç alan Batman son yıllarda nüfusunu git gide katlamakta. Petrol ile ünlenen petrol şehri Batman o yıllarda 7 bin çalışanıyla bölgenin en büyük istihdam alanı haline gelmişti. Batman'dan Adıyaman’a, hatta Trakya'ya kadar Batman'daki çalışanlar gönderilirdi. Batman ekonomisine ciddi katkılar sağlayan bu  sektör esnafında umut kapısı haline gelmişti. 7 bin çalışan ve yüzlerce aileye  aş ve iş olan bu sektör ilçedeki yüzlerce esnaftan  yaptığı alış verişle büyük katkılar sunmuştu. Bu canlılık sayesinde Batman bağlı bulunduğu il olan Siirt nüfusunun bile iki katına çıkarken bölgedeki bir çok ilden daha cazip durumdaydı.

TPAO'nun özelleşeceği haberlerinin ardından Batman rafinerisine ne yazık ki istenilen yatırımlar yapılmadı ve hatta git gide küçülmeye gidildi. Ardından özelleşen Türkiye Petrolleri istihdamda büyük S.O.S verdi. 90'lı yıllar  ve ardından emekliye ayrılan onlarca hatta yüzlerce personel tazminatlarını alıp farklı illere göçtü. İşte o zaman Batman ekonomide büyük bir kayıp daha vermiş oldu. Çalışan sayısını büyük ölçüde sınırlayan yüzlerce ve binlerce kişiye ekmek kapısı olan Türkiye Petrolleri o canlılığı Batman'a veremiyor artık.

Son dönemlerde tekstil ile gündeme gelen Batman'da Organize Sanayi Bölgesi, tekstil kent ve bazı mahallelerde yüzlerce aileye istihdam kapısı olduğu hepimizin malumu. Gittikçe göç alan ve daha da büyüyen 600 bin nüfuslu Batman'da yatırımlar ne yazık ki istenilen düzeyde değil. İşsizlik rakamlarında yıllarca liste başı olan petrol kenti artık farklı yatırımlarla gündeme gelmeli.  Gıda ve bir çok alanda bölge piyasasını elinde bulunduran bölgeye hakimiyetini kaybeden Batman git gide üreten değil, tüketen bir şehir haline geldi.

SIKINTILAR BÜYÜK

Son yıllarda yaşanan ticari durgunluk ve belirsizlik  piyasaların büyük sıkıntılar yaşamasına neden oluyor! Bu süreçte esnaf ve iş dünyası, akaryakıt fiyatları ve girdilerden ötürü iş yapamaz hale gelirken  esnaf, çiftçi ve üreticiler de adeta çaresizliği yaşıyorlar. Kentimiz üretmiyor, tüketiyor bu da ekonomik olumsuzluklara neden olurken işsizliğin de çığ gibi büyümesine neden oluyor. Tüketimden üretime geçmemiz için çiftçiler için akaryakıt, gübre fiyatları mutlaka düşürülmeli. Esnaf ve ticarethanelerin elektrik ücretleri indirilmeli, esnaf ve iş insanlarına faizsiz uzun vadeli krediler sunulmalı.

Güzel bir hafta dileğiyle…

 

#
Yorumlar (0)
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.
Tüm Yazıları