BİR YILIN ARDINDAN VE BASINA VERİLEN DEĞER
BİR YILIN ARDINDAN VE BASINA VERİLEN DEĞER
Nedim ARSLAN
-İki gün sonra veya saatler sonra zor bir yılı daha geride bırakmış olacağız. 2020 yılında dünya geneline yayılan Covit-19 salgınıyla birlikte Türkiye ve Dünya genelinde binlerce kişinin ölümüne neden olan hastalığın ardından 6 Şubat 2023 tarihinde yaşanan ve asrın felaketiyle birlikte Kahramanmaraş merkezli 7.7 ve 7.6 büyüklüğündeki iki deprem 10 büyük ilde büyük yıkımlara yol açarak, binlerce can kaybına ve yaralanmalara sebep olmuştu.
2020 Yılında başlanan ve dünya genelinde büyük tahribatlar yaratan Covit-19 hastalığıyla birlikte dünya genelindeki bir çok ülkenin de ekonomisinde büyük sıkıntılara neden olmuştu. İş dünyasında büyük şirketlerin batmasına neden olan bu sıkıntı, günümüze kadar etkisini sürdürdü. 6 Şubat'ta yaşanan büyük felaket hala hafızalarımızdan silinmiş değilken İsrail'in Gazze'de yaptıkları katliamlar günümüze kadar sürmekte.
Kısacası son yıllarda dünyayı ekonomik, siyasi ve psikolojik olarak sarsan savaşlar. Sarılamayan o yaralar... Bir yılın sonuna geldiğimiz son iki günde gündemimizde yine asgari ücret, emekli maaşları, esnaf, çiftiler ve vatandaşın hali. Ekonomideki yanlış politikalar, artan enflasyon sonucu yaşamımızın her alanındaki ürünlere ardı ardına gelen zamların faturası yine vatandaşa çıkıyor ne yazık ki, bu sorunlarla zor bir yılı bırakırken yeni yılın ilk günüyle birlikte yine hep beraber yeni vergi ve zamlarla bir yılı daha karşılayacağız.
VAATLER HAVADA KALDI!
Hepimizin malumu ekonomide yaşanan büyük sıkıntılardan dolayı bir yıldır kamuda tasarruf tedbirleri uygulanmakta. Tabi ki hangi alanda ne kadar tasarruf sağlandığı da ayrı bir tartışma konusu. Yaşananlarla birlikte birçok sektörde sıkıntılar daha da büyüdü, kendi alanımız yani basın sektöründe yaşananlar ise sektörü daha da zora soktuğunu ifade etmek isterim. Türkiye genelinde 2000 yerel gazetenin yarısından daha fazlası yayın hayatına son verirken diğer yarısı ise kendi yağıyla kavrulmaya devam ediyor.
Asıl konumuza gelmek istersek sürecin başlamasıyla birlikte Batman'da da bir çok kurum ve kuruluş tasarruf tedbirler uygulamasına geçerek yerel gazetelere olan abonelik desteği askıya alındı. İşin enteresan tarafı ise o güne kadar sesi, soluğu çıkmayan basına bir abone desteği bile olmayan onlarca STK, iş İnsanı, oda temsilcileri ve siyasi parti temsilcileri açıklama üstüne açıklamaya yaparak basının arkasında olduklarını ve basına destek olacaklarını dile getirdi. Laftan öteye gitmeyen bu söylemlerin de havada kaldığının altını çiziyorum. (Burada gerçek anlamda parmak sayısı kadar az kişi de desteğini sürdürerek aboneliğini devam ettiğini belirtmek isterim.)
Yaklaşık olarak bir yıldır süren bu uygulamayla birlikte birçok gazete ciddi anlamda sıkıntı çekti ve çekmeye de devam ediyor. Yapılan toplantılarda bile basına destek vereceğiz diyen siyasi parti temsilcisi ve yöneticilerinin destansı söylemleri havada kalırken basın kuruluşları arasında yaptıkları pozitif ayrımcılığı ne demeli? Sıkıntılı süreçlerin geçici olduğu gibi mevki ve makamlarında geçici olduğunu unutmamak gerek. Nüfusu 650 bini bulan Batman'da basının herkese lazım olduğu da unutulmaması gereken en büyük gerçek. Tüm olumsuzluklara rağmen çok iyi basın dostu yöneticiler ve okurlarımızın olduğunu da ifade etmekte fayda var.
Güzel günler ve mutlu yıllar dileğiyle.