29 Haziran 2024 - Cumartesi

BATMAN'IN ÖLÜM YOLLARI!

BATMAN'IN ÖLÜM YOLLARI!

Yazar - Nedim ARSLAN
Okuma Süresi: 4 dk.
Nedim ARSLAN

Nedim ARSLAN

-
Google News

 Malumunuz yılardır hızla gelişen Batman'ın sorunları da günden güne büyüyor. Geçmişi yüz yıllara dayanan bir çok vilayetlerde bile bu kadar kronik sorunu bir arada bulamazsınız! 1957 yılında ilçe statüsüne kavuşan Batman 1990 yılında da il statüsüne kavuşmasıyla hızlı gelişimine devam etti. İlçe ve il geçmişiyle 60-70 yıllık mazisi olan Batman adeta sorunlar yumağı halinde. Kent girişindeki devasa tabelalarda her ne kadar ''Doğu’nun modern kenti ve ya Paris'i'' olarak lanse edilse bile bunun yerinde bir slogan  olmadığını ifade etmek isterim.

Toplamda kentin dört girişi olan şehre  giriş ve çıkışların petrol kentine  yakışmadığının altını çizmek istiyorum.  Van - Silvan istikametinden gelen yolda onlarca, hatta yüzlerce kez kaza yaşanırken en büyük acının da onlarca canın kaybına neden olduğu, Bismil-Diyarbakır yönündeki kentin girişine baktığınızda yine 6 kilometrelik tek şeritlik yol bir tarafa, Batman girişindeki kum ve briket ocakları, beton santralleri,  eski mezbahane görüntülerine ne demeli?

Öte yandan geçtiğimiz yıllarda hizmete açılan Kuzey Çevre yolundaki ilgisizlikten dolayı onlarca kaza ve olayın da merkezi haline gelmiş durumda. Yapımına nihayet başlanan Hasankeyf karayolunun karmakarışık hali, bu yolların tüm olumsuzlukları bir yana en büyük sorun olan ve ölüm yolu olarak adlandırılan Beşiri - Siirt (OSB) yoluna ne demeli? Batman yol ayırımından tutun Organize Sanayi Bölgesine varana kadar sağlı-sollu onlarca irili-ufaklı imalathaneler, onlarca düğün salonu ve bir çok  köy yolunun birleştiği bu cadde adeta ölüm saçıyor.  

Organize Sanayi Bölgesi ve tekstil fabrikasına servis yapan araçlar,  Beşiri, Kurtalan, Siirt ile  yüzlerce yerleşim alanlarına giden bu karayolunun resmen ölüm yolu olduğunu hepimiz bilmekteyiz. Geçtiğimiz  aylarda yaşanan onlarca kaza sonucu onlarca  can kaybının yaşanmasına neden oldu. Bunca hengamenin yaşandığı bu çevre yolunda gelişi güzel onlarca yapılar!  4 şerit genişliğindeki bu yolda hiç bir trafik işaretinin olmadığı ve isteyen sürücülerin istediği gibi yol aldığı alanın bu kadar başı boş bırakılmasına yetkililerin göz yummasına ne demeli?

Organize Sanayi Bölgesiyle daha da canlanan Siirt-Beşiri karayoluna gereken hassasiyet ve değer verilmezken onlarca kazanın yaşandığı ve yüzlerce kişinin ölümünün hesabını kim verecek? Bu yolun düzensizliği kimin sorumluluğunda? Gündüzleri bile bu yolda  yolculuk yapmak adeta cambazlık isterken akşam  saatlerinde köy ve düğün salonlarına giden vatandaşlar resmen ölüme gider gibi yolculuk yapmakta. Yerine geldiğinde öve öve bitiremediğiniz çevre yolarının ölüm saçtığı  “Modern Batman” bu mu? Devasa tabelalarda Güneydoğu’nun bereketli topraklarının “Modern kenti Batman” bu mu demezler mi?

Elbette bu coğrafyanın her yerinden bolluk ve bereket fışkırıyor. İnsanlığın varoluşundan bu yana bu toprakların bereketiyle insanlar geleceğini inşa ediyor. Ama en büyük gerçeğimiz ise çevre yollarımızın adeta ölüm tuzağı haline gelmesidir.  Öte yandan bereket fışkıran bu ovada artık beton yığını haline dönüştürülmüş, halen de dönüştürülmeye devam ediliyor.  Yıllar önce kentin bir çok alanı imara kapalıyken son dönemlerde imarın verilmediği bir alan kalmadı gibi.

Kuzeyden Güneye, Doğudan Batıya  Batman'ın her tarafı artık imara açık. Dileyen dilediği yerde diker kocaman binaları, tarım mı, hayvancılık mı, kimin umurunda?  İşsizlikle Türkiye'nin en üst sıralarında yer alan Batman “Modern şehir” değil de onlarca olumsuzluklarla da gündeme gelmekte. Dileğimiz bu kenti yönetenlerin öncelikli sorunlarını hayata geçirmeleridir.

Güzel bir hafta dileğiyle.

#
Yorumlar (0)
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.
Tüm Yazıları