18 Ekim 2020 - Pazar

ÜNİVERSİTEYİ KENTLE BULUŞTURMAK

Yazar - Nedim ARSLAN
Okuma Süresi: 4 dk.
Nedim ARSLAN

Nedim ARSLAN

-
Google News

1975-1976 Yıllarında Batman Meslek Yüksekokulu olarak eğitim veren Batman Üniversitesi, 1982 yılına kadar Dicle Üniversitesi’ne bağlıydı. 2007 yılında Ahmet Necdet Sezer'in Cumhurbaşkanlığı döneminde alınan kararla Batman Üniversitesi ismine kavuştu.

Türkiye’nin her ilinde üniversite projesiyle Türkiye’nin dört bir yanında üniversiteler kuruldu. Üniversitesiz şehrimiz yok. Üniversiteler eskiden şehirler için her anlamda büyük bir avantajdı. Özellikle yerel esnaf çevre illerdeki üniversitelerin şehre ekonomik olarak katkısını fazlasıyla dillendirip şehirlerine üniversite talebinde bulunurlardı. Açıkçası, her ilde üniversite olması üniversitelerde nitelik sorununu da getirdi. Ekonomik açıdan iyi görünse de üniversiteler eski eğitim güçlerine sahip değiller. Türkiye’de kaç üniversite dünya sıralamasına girebiliyor?

Diğer taraftan, bir şehirde üniversite yerleşkesi de büyük önem taşımaktadır. Batman Üniversitesi’nin yerleşke alanının Batman’ı ileri taşımadığı aşikardır. Yer seçimi neye göre yapıldı ve neye dayanarak karara bağlandı merak konusu! Aradan tam 13 yıl geçmesine rağmen şehirle buluşması gerçekleşemedi. Gerçekleşmesi de zor gibi. Batman'ın binlerce dönüm hazine arazisi varken, bilinmeyen-duyulmayan bir bölgeye üniversite inşaa etmek doğru bir karar değildi. Oysa, o kadar çok alternatif bölgeler vardı ki; Hasankeyf yolu, Siirt çevre yolu, Silvan yolu gibi onlarca yol güzergahındaki binlerce dönüm araziler ve bölgeler…

 

Çevre illere baktığımızda birçok şehrin eğitim yuvaları gün gibi ortada duruyor. Bitlis Eren Üniversitesi ve Diyarbakır Üniversitesi’nin yerleşkesine baktığımızda ulaşılabilir konumlarıyla şehri canlandırdığı gibi şehrin ekonomik gücüne de güç katıyor. Ne yazık ki, Batman Üniversitesi’nin Batıraman kampüsü ise hiçbir kriteri tutmayan bir alanda inşa edildi. O yıllardaki kentin yöneticilerinin tek hedefi ''Üniversiteyi kentle buluşturmaktı'' ama gelin görün ki  Batman Üniversitesi’nin kentle buluşması epey bir zaman alabilir.

Bir şehrin üniversiteyle buluşması ve üniversitenin niteliğiyle ön plana çıkması çok önemlidir. Özellikle, Batman Üniversitesi’nin adını eğitimle öne çıkarmasının vakti gelmiştir. Şehrin dertleriyle hemhal olan kişilerin ve kurumların bir arada olup üniversiteyi cazip kılacak bölümlerle buluşturmaları gerekmektedir.

Kuyubaşı ve Emekli TOKİ'lerin bulunduğu Yenişehir bölgesinde konut hareketliliğinin başladığı bu günlerde kentleşmenin de önünü açan Batman Valisi ve Belediye Başkanı Hulusi Şahin'in eğitim konusundaki hassasiyetinin bu konuya da ışık tutacağını umuyoruz.

ANIZ, ANIZ, ANIZ…

Memleketin değişmeyen gündemi anız.

Her yıl Batman ovasını Eylül ve Ekim aylarında adeta savaş alanına çeviren Silvan ve Bismil çiftçilerinin anız uygulaması herkesin tepkisini çekmeye devam ediyor. Mevsimin en güzel aylarında Batmanlıların kabusu olan ''anız'' yangınları 650 bin nüfuslu kenti adeta nefes almaya zorluyor.

Binlerce dönüm arazinin verimsiz hale gelmesinin yanı sıra, topraktaki binlerce canlının ölümüne sebep olan ve kul hakkına giren can düşmanları, besicilerin de tepkisini alıyor. Batman'ın bereketli ovasında  hayvanlarına yem olan tarlaların yakımına tepki gösteren besici ve çobanlar, ovadaki anız yangınlarının son bulmasını istiyor. Son günlerde anız yangınlarına hız veren bu canileri Allah affetmeyecek.

Batman son bir haftadır yine duman altında. Allah’tan korkusu olmayan bu çiftçilere en ağır cezaların verilmesinin vakti geldi geçiyor!

 

#
Yorumlar (0)
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.
Tüm Yazıları