GENÇ NÜFUS VE İŞSİZLİK
Nedim ARSLAN
-Geçtiğimiz hafta Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) Siirt Bölge Müdürlüğü, 19 Mayıs Atatürk'ü Anma, Gençlik ve Spor Bayramı çerçevesinde genç nüfusa özel olarak hazırlanan 2020 yılı istatistiklerle gençlik haber bültenini paylaştı. TÜİK Siirt Bölge Müdürü Ercüment Toka tarafından verilen bilgiye göre Türkiye nüfusunun yüzde 15,4'ünü genç nüfus oluşturuyor. ADNKS sonuçlarına göre nüfus oranının en yüksek il yüzde 23.4 ile Hakkari olurken, bu ili yüzde 22.5 ile Şırnak ve yüzde 21.8 ile bölge illerimizden Siirt olurken, yüzde 20,3 ile Batman genç nüfus oranının en yüksek olduğu 7. il oldu.
Evet, ''Kara Altın'' Petrol'le ünlenen Batman yıllar geçtikçe katladığı nüfusunun yanı sıra işsizlikte de rakamları katlayan bir il. Yıllar önce petrolün bulunmasıyla birlikte binlerce aileye aş ve iş olan bu şehir yıllar geçtikçe iş alanlarını ve yatırımları alamadığından dolayı kırsaldan aldığı göçün yanında batı illerine çok göç verdi. Düşünün bir şehri var eden yeraltı zenginliklerinden 'Petrol' alanı ve sektörü geliştirilmediğinden şehir gün geçtikçe kan kaybetti. Daha yıllar önce bağrında beslediği 7 bin ailenin yanı sıra binlerce esnaf kesimi ve farklı sektörler ticarette adeta altın yıllarını yaşattı. Bu sektöre yıllarca yatırım yapılmadı ve geliştirilmedi her nedense! Bunun yanı sıra ülkenin ekonomide can damarı olan TPAO, TÜPRAŞ adı altında ikiye bölünmüş oldu. Zamanında bu kurumun başındaki bazı zatlar istihdam ve projeleri gerçekleştireceklerine Ankara ve Genel Merkezlerine şirin görünmek için itfaiye araçlarını bile İzmit'teki rafineriye ısmarladılar.
Yıllar önce ilçe statüsündeki Batman, bölge illerinin en cazibe merkezi iken, 90'lı yıllarda il statüsüne kavuşmasına rağmen son yıllarda TÜİK verilerine göre yine işsiz illerin en başında yer almakta. 650 bin nüfusunun yanı sıra genç nüfusuyla da listenin ilklerinde yer alırken hala iş alanlarından yoksun bir kent. Son dönemlerde tekstilde istihdamın sağlandığına dikkat çekilirken ne yazık ki bu mesleğin de ileriye dönük bir yatırım olmadığı en büyük gerçek. Daha birkaç yıl önce ülkenin en büyük metropol kenti olan İstanbul'da bile tekstil alanları mantar gibi çoğalırken, farklı bölgelerde cazip haline getirilen bu sektör bir anda buhar oluverdi. Kentimizde ise altyapısı, iplik ve boyama fabrikalarının olmadığı, tekstilin sadece 'fason' üretiminden ibaret olmadığını hepimiz bilmekteyiz. Yarın bu markalar daha ucuz bir pazar ve altyapı bulduklarında Batman'da 1 saat bile kalmayacakları da bilinen bir gerçek. Batman Organize Sanayi Bölgesi, tekstil kent ve şehir merkezinde çalışanların hali ne olacak? Bu durumda bile yüzlerce işsizin bulunduğu Batman'da işsizlik ve genç nüfus artışı her gün katlanıyor. Zaman zaman bazı kurumların eleman alımı İŞKUR üzerinden yapılırken kayıt başvurularındaki kuyruklar caddeleri bile taşmakta.
Tüm olumsuzluklara rağmen gün geçtikçe gelişen ve büyüyen Batman'a artık büyük yatırımların yapılmasının zamanının gelip geçtiğini belirtmek istiyorum. Son dönemlerde sadece tüketen bir şehir haline gelen 'Petrol' kentindeki işsizlere aş ve iş olmanın zamanı geldi ve geçti bile.
Güzel bir hafta dileğiyle…