21 Nisan 2019 - Pazar

YENİ HASTANE VE İŞSİZLİK

Yazar - Nedim ARSLAN
Okuma Süresi: 4 dk.
Nedim ARSLAN

Nedim ARSLAN

-
Google News

Batman’da son üç yıldır gündemde olan yeni hastane yatırımı gündemde. Yapımı ile ilgili bir gelişmenin olmadığından 600 bin nüfuslu kent sağlıkta da istediği yatırımı alamamanın siteminde. Bölgedeki il, ilçe ve beldelere de hizmet veren kentteki sağlık kuruluşları artık ihtiyaca cevap veremez durumda. Başta Batman Bölge Devlet Hastanesi olmak üzere birçok kuruluş doktor ve sağlıkçı kadrosuyla Batman ve bölge halkına şifa dağıtırken fiziki binalar artık yükü kaldıramaz halde...

Geçmişi çok eski olmayan Batman Bölge Devlet Hastanesine yapımı aşamasında 40 yıllık projeyle hizmete sunulması açılışından bugüne dek sıkıntılara neden olurken eski sistemiyle bugün işlev göremez halde. Dar bir alanda bina yapımının yanı sıra normal bir binada bile yapılmayan merdivenler, çağ dışı o günün ortamından hastaneyi resmen ranta çevirenler bina yapımından malzeme alımına kadar kendi çıkarları için Batman'a en büyük ihaneti yaptılar. Aynı alanda yapımı süren Kadın Doğum Çocuk Hastanesinin de  akıbeti merak konusu? Defalarca yapımı durdurulan belli aralıklarla yapımı süren Kadın Doğum Çocuk Hastanesi'nin Haziran ayında hizmete sunulacağı açıklanmıştı.

Batman 'a yeni hastane yapılacağı yılda, bir çok vilayette Şehir Hastanelerinin de  yapılacağı haberleri gündeme gelmişti. Yine o günkü seçilmişlerin ve atanmışlarının pasifliğinden 600 bin nüfuslu bu kent  sağlık alanındaki bu yatırımı koparamadı. Oysa ki Elazığ, Mersin ve Yozgat gibi iller bile Şehir Hastanelerine sahip olmasını bildiler. Her bir hastanede 3 ila 5 bin arasında personele istidamın yanı sıra bu kentler sağlık turizmine de ev sahipliği yapıyor.

Başta belirttiğimiz gibi Kentteki Kadın Doğum ve Çocuk Hastanesi ile Batman Bölge Devlet Hastanesindeki hekim kadrosu, idarecileri ile sağlık çalışanlarının özverili çalışmalarıyla günlük olarak binlerce kişiye hizmet veriliyor. Bu çalışmalar takdir kazanırken, fiziki bina ve yatak sayısının yetersizliğinden vatandaşlar koridorlarda nefes alamaz halde. Seçim dönemlerinde bin bir vaatlerin sunulduğu 600 bin nüfuslu bu kent yatırımları hak etmiyor mu? Yeni hastanenin bu yıl temelinin atılması için harekete geçilmesi gerekiyor. Batman’ın öncellikli yatırımı yeni hastane olmalı.

REKOR'UN DEĞİŞMEZİ

Son yıllarda Türkiye'deki işsizlik rekorunu elinden bırakmayan Doğu illerinin Batman geliyor. İşsizlik rekorunun değişmez şampiyonu malumunuz Petrol Kenti Batman... Her ne kadar Petrol Kenti dediysek artık  o günlerde geçmişte kaldı. Bugün artık Batman 'da petrol sektörü maket, heykel ve sembollerle anılıyor.

Geçmişte Türkiye Petrolleri’nde çalışan sayısı 7 bin civarındayken bugün sayı bin civarında.  Üretim ve istihdamın yapılmadığı bir yerde işsizlik artışına nasıl bir çözüm bulunur? Peş peşe açılan lüks cafelerin açılışından hariç üretime dayalı açılan bir atölye ve işletmeye şahit olmadık. Ekonominin daha da daraldığı bu ortamda Batman ekonomisi de daha da daralma doğru gidiyor. Her alanda önü açık olan Batman'da iş dünyası temsilcilerinin bu kentin ticaretinin canlanması için harekete geçmesi tek  ve temenni ve dileğimiz olacak.

#
Yorumlar (0)
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.
Tüm Yazıları