Batman Üniversitesi ve havai fişek çılgınlığı
Batman Üniversitesi ve havai fişek çılgınlığı
Nedim ARSLAN
-1955 Yılında ilçe statüsüne, 16 Mayıs 1990 yılında da il statüsüne kavuşan Batman sürekli değişim ve gelişim gösteren bir çok ilin başında yer almıştır. Her ne kadar bazı kurum ve kuruluşlar gerekli yatırımları yapmamış olsa dahi. İstenilen ve hak edilen bir çok yatırımın gecikmeli olarak geldiği Batman'ın merkez nüfusu 500 bin, genel olarak ta 650 bin nüfuslu en yoğun illerden biri.
Zamanında gerçekleşemeyen yatırımların yanında bir de yanlış yerlere inşa edilen yatırımlarda söz konusu! Bunların en başında malumunuz Batman Üniversitesinin Batıraman’daki yerleşke alanı. Petrol kenti Batman'ın onlarca alanında hazineye ait yüzlerce daha uygun devlet arazisi varken kentin en ters ve en ücra köşesi olan, Batıraman’a üniversiteyi taşımak akıllara ziyan bir karar değil midir? Farkındaysanız söz konusu bölgeye Üniversite yolu dışında her hangi bir asfaltlı yol yok.
Söz konusu bölgeyi üniversite ile diriltme çabaları da işe yaramadı. Tam aksine öğrencilerle birlikte çalışanlarla birlikte eğitimciler dahil yerleşkeden memnun değiller. Yerleşke hem çok uzak hem de ters ve yerleşim alanlarının çok dışında. Batman-Hasankeyf, Batman-Beşiri, Batman-Diyarbakır ve Batman-Silvan yolu üzerinde onlarınca arazi dururken Batıraman'a yaptırılan bu üniversiteye ne demeli? Yıllar öncesi yapılmışsa ve aradan yıllar geçmişse bile yatırımın yerinde yapılmadığını defalarca dile getirdik ve getirmeye devam edeceğimi yine belirtmek istiyorum.
Üniversitedeki herkes Batmanlı değildir. Batmanlı için üniversite alanı ters ve uzak olmayabilir. İstanbul, Ankara, İzmir ve Karadeniz bölgesinden Batman'a gelen ve Batman hakkında sağlıklı bilgiye sahip olmayan gençlerin bir safariye okula gitmesi ve gittikleri üniversitede af edersiniz çakkal ulumalarını nasıl karşılarlar. Kim olursa olsun okulunda, sınıfında rahat değilse, okula giderken yol boyunca diken üstünde ise nasıl bir eğitim alabilir ve nasıl bir başarı elde edebilir? İlk önce akademisyenler ve öğrenciler yol güzergahında üniversitenin güvenliğinden emin olmalı ki, sağlıklı eğitim alınıp verilebilsin. Kısacası Batman halkı dağ başında bir üniversiteyi hak etmiyor, devletin gücü büyük, dilediği zaman Batman’da binlerce devlet arazilerinin birinde yeni bir üniversite inşa edip mevcut üniversiteyi de değerlendirebilir.
Şöyle bir düşünelim ki bir yola üniversite yolu denmesi o yolun sadece üniversiteye gittiği anlamına gelir. Halbuki, üniversiteler kentin aynalarıdır, giriş ve çıkışlara yer almalıdır, eğitimci ve öğrencilerin hiç bir şekilde ulaşım sorunu olmamalı, sağlıklı eğitim alınabilsin ve kentin esnafına ve vatandaşın da bir katkısı olsun. Dağ başındaki bir vatandaşın esnafa ve vatandaşa ne faydası olabilir ki, bilen varsa bize de söylesin.
ENGEL OLACAK BİR MERCİ YOK MU?
Yıllardır bizim ve birçok gazeteci arkadaşımızın da ısrarla dile getirdiği havai fişek çılgınlığı adeta pik yapmış durumda. Saat, zaman süre tanımayan bu havai fişek çılgınlığı ne çoluk, ne çocuk, ne hasta, ne de yaşlı, ne de güvenliği dikkate alıyor. Hatta düğün salonlarında havai fişek patlatmaları yetmiyormuş gibi bunu park, bahçe ve mesire alanlarına da taşıma tanık oldu. Elbette her düğün bir çift mutluluktur, geçlerimizin evlenmesine mutlu olmasına bizlerde en az onlar kadar mutlu oluyoruz.
Ama bu gerçeği de unutmamak gerek. Söz konusu havai fişekler hastaları, çocukları rahatsız ederken, hasta ve yaşlıların da korkmasına ve yaralanmalara da neden olmakta. Kısacası, düğünleriniz hayırlı olsun nice mutluluklar dileriz ama şunu da sormadan geçemeyeceğimizi belirtmek isteriz. Sizin iki saatlik eğlenceniz için kentimizde terör estirerek insanları rahatsız etmeye hakkınız var mı?