BİK, YEREL BASINI BİTİRMEYE KARARLI
Nedim ARSLAN
-Yıllardır adı bile bilinmeyen, anılmayan Basın İlan Kurumu (BİK), batı illerinde bilinirdi. Son bir kaç yıldır taşrada da icraatlarına başlayan BİK yerel basını bitirmeye kararlı. Basın İlan Kurumu’nun en büyük icraatı İstanbul Bayramoğlu tatil köyündeki entellektüel gazeteci ve yakınlarına tatil adı altında çiftlik gibi kullandırttıkları bir alanda hizmet etmek. BİK’in yerel gazetelere eğitici programlar ve can suyu olacağına yerel gazetelerin ilan gelirinin adeta komisyoncusu haline geldi. Anadolu basınının adını bile bilmediği Basın İlan Kurumu, İstanbul, Ankara , İzmir ve Eskişehir illerinde bilinirdi. Geliri ve harcamaları giderlerine yetmeyen bu kurumun Anadolu Basınına da komisyon kesmeye başladı.
YEREL BASININ HAYAT DAMARLARI KESİLİYOR
Batman'da Saray gibi şube kuran Basın İlan Kurumu Genel Müdürlüğü sanki her gün Genel Müdür Batman’da olacakmış gibi BİK Şubesi özel oda ve donatılarla döşendi. Denetimleri sırasında gazete sahip ve idarecilerinin korkulu rüyası olan BİK cinayetlere sebep olmaktan bir ders çıkarmadı! Yerel basının bu zor günlerinde büyükşehirler başta olmak üzere birçok gazetenin kapanması, sayfa sayısının düşmesi ve renkli baskılardan vazgeçilmesi hepimizin malumu. Durum böyle iken gazetesini yaşatmak çabasında olan Türkiye genelindeki yüzlerce gazete kapanma ile karşı karşıya. Yerel basının hayat damarları kesiliyor. BİK'in bir süre önce verdiği kararla bundan böyle kamu kurumlarının artık ilan alamayan gazetelere reklamında verilmemesini duyurdu.
YEREL BASINI BİTİRECEK DÜZENLEME
BİK, ilanlı gazetelerin ekonomik krizden ötürü sayfa sayısını 8'den 6’ya renkli baskının siyah- beyaza dönüştürülmesi ve fikir işçilerinin de sayısında düşüş yapılabileceği kolaylığını sağladı. BİK’in ilansız yerel gazetelerin sayfa sayısını 10'a çıkarmasının altında ne yatıyor? Yurt genelinde yüzlerce ilansız yerel gazete binlerce kişiye istihdam yaratıyor. Yerine göre “Anadolu'nun Aslanları” diye anılan yerel basın BİK sayesinde yok olmayla karşı karşıya. Bir çok hükümet döneminde yerel basın için projeler hayata geçirilmişse bile anılmaları sevindirici olmuş. AK Parti döneminde böyle bir kararın alınmasını bir talihsizlik olarak değerlendiriyorum. En sıkıntılı olduğumuz bu dönemde kağıt, boya, kalıp, kimyasal maddelerinin dolar artışından dolayı basın sektörü adeta çıkmazda.
GÜÇ YERELDEN BAŞLAR
Kağıt ve matbaa malzemelerinde yaşanan yüzde yüzü aşan artış nedeni ile yerel yayınlar yok olma noktasına geldi. İşimiz her geçen gün zorlaşıyor. Yerel basın ileride bu şartlarda devam edemez. Türkiye’de binden fazla yerel gazete var. Bu da demek oluyor ki işsizler ordusuna bin civarı gazeteci eklenecek. Yerel gazetelerin hiç bir gücünün olmadığı, onları ayakta tutan sadece okurlarının olduğunun altını çizmek istiyorum. Amaçlarının sadece şehirlerinde olan sıkıntıları ilgili mercilere iletmek olduğu ve halk ile yetkililer arasında bir köprü olduğuna inanıyorum. Yerel medyaya destek verilmeli ki Anadolu insanı sesini duyurabilsin, olan bitenden haberi olabilsin. Yetkililerin BİK'in bu yanlışını düzeltmelerini ve Anadolu'nun çiçeklerini yeşertmelerini istiyoruz. Unutulmasın ki, güç yerelden başlar...