31 Ağustos 2024 - Cumartesi

TAZİYE YEMEKLERİ!

TAZİYE YEMEKLERİ!

Yazar - Nedim ARSLAN
Okuma Süresi: 4 dk.
Nedim ARSLAN

Nedim ARSLAN

-
Google News

Son iki haftadır Batman Belediyesinin taziye evlerine sunduğu yemek hizmeti gündemin en konuşulan konuların başında. Değimi yerindeyse tartışma ve düşünceler kentteki STK'ları ikiye bölen bir hal aldı. Yemek verilsin mi, verilmesin mi? Günlerdir farklı STK ve siyasi partilerce eleştirilirken ve konu tartışıladuruyorken Batman Belediyesi kentin diğer Sivil Toplum Kuruluşları ve bazı siyasi partiler tarafından kararın desteklendiğini ortak bildiriye basın ve kamuoyuna duyurdu. Tartışma konusu olan taziye yemekleriyle halen bazı siyasi parti temsilcileri ve STK'ların açıklamaları sürmekte.

Günlerdir tartışılan konu taziye yemeği adetini ortadan kaldırmak, bu manada taziye sahibinin faydasına mı, yoksa zararına mı detaylı düşünmek gerek. Elbette varlıklı ve durumu iyi olan aileler için hizmet verilmeyebilir. Ama durumu gerçekten düşük ve desteğe ihtiyacı olan aileler için de bu hizmet kaçınılmaz olmalı. Bu hem insani, hem de sosyal belediyeciliğin görevi. Varlıklı ailelerin taziye yemek yardımına ihtiyaçlarının olmadığından, bir talepleri de olmazken maddi durumu iyi olmayan taziye sahiplerine, taziye yemeği vermemek taziye sahibini çok zor durumda bırakacağının kanısındayım.

Batman'da durumu iyi olan ailelere bu imkan sağlanmayabilir, ancak ihtiyacı olan ailelere de bu hizmeti sunmak Belediyenin asli görevlerinden olmalı. Bu konuya biraz kafa yorulmalı. Belediyenin kuracağı bir ekiple taziyesi olan durumu iyi olmayan ailelerin talebi doğrultusunda bu hizmet devam ettirilmeli. Konuyu farklı alanlara çekmenin de hiç bir manası yok. Eğer bu destek sağlanacaksa ve gerçekten bu hizmet sunulmak istenirse bu adet ve geleneği sürdürmekte fayda olacak. Taziye yemeklerini taziye sahibine yüklemek gerçekten büyük bir yük ve büyük bir küflet olacak. Bizim taziyelerimizde taziye sahibi sadece taziyesini yapar. Kurumlarımız da, maddi anlamda destek amaçlı taziye sahibine destek olur ve yükünü hafifletir. Bu da en güzel dayanışma örneklerinden bir tanesidir.

Sosyal Belediyecilik anlayışıyla taktire sayan olan taziye yemek yardımları ince ve zarif bir düşünce örneğini ortaya koymuş olur. Uzaktan ve şehir dışından gelen misafirler için yukarıda bahsetmiş olduğumuz gelenek ve göreneklerden dolayı taziye sahibi kendini yemek vermek zorunda hisseder. Maddi imkansızlık söz konusu olduğunda çok büyük bir mahcubiyet duyar. Bu da taziye sahiplerini çok zor bir durumda bırakır.

Belediye taziye evlerine düzenli olarak taziyelere 100’er yemek bırakırken taziye sahipleri de daha fazla yemek talebinde bulunmamalı. Bir çok eşi, dostu yemeğe davet etmenin de bir anlamı olmamalı. Akraba ve kent dışından gelen misafirler dışında masalara davet olmamalı. Buradaki amaç taziye sahiplerinin bu süreçte başka işle uğraşmaması, misafirleriyle ilgilenmesi ve maddi olarak katkıda bulunmaktır.

Yıllardır süren bu geleneği birileri silip atmasın. Destekte, gelenekte amacına uygun yapılmalı. Sosyal Belediyecilik gereği Batman Belediyesinin taziye evlerine yönelik yemek kararının tekrardan gözden geçirmesi ve makul oranda hizmeti sunmasının gerektiğine inanıyorum. Tavsiyemiz Belediyenin maddi durumu iyi olmayan taziye sahiplerinin taziye yemek istekleri doğrultusunda yemek yardımı yapması yerinde bir karar olur. Bu durum herkesi vicdanen rahatsız etmezken yörenin örf ve adetlerinden olan bu gelenekte devam etmiş olur.

Güzel bir hafta dileğiyle.

#
Yorumlar (2)
Ömer
01.09.2024 14:04
Evet Batman'da durumu iyi olan ailelere bu imkan sağlanmayabilir, ancak ihtiyacı olan ailelere de bu hizmeti sunmak Belediyenin asli görevlerinden olmalı değil bizzati Belediyenin görevlenlerindendir. Taziye yemekleri geri gelmeli ve gelmelidir.
Aytekin Alptekin
01.09.2024 13:01
Tebrik ederim ..
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.
Tüm Yazıları