01 Mart 2020 - Pazar

VEDA VAKTİ…

Yazar - Nedim ARSLAN
Okuma Süresi: 3 dk.
Nedim ARSLAN

Nedim ARSLAN

-
Google News

Aylardır yazılıp çiziliyor Hasankeyf sular altında kaldı-kalacak…

Ve  o gün geldi dayandı kapıya.

Yüzyıllardır bir çok medeniyete beşiklik etmiş Hasankeyf'te vakit artık veda vakti…

Aslında bu kadim topraklar sadece Hasankeyfli, Batman ve bölgenin değildi.  Hasankeyf insanlara bir mirastı! Bir çok medeniyete başkentlik etmiş bu  topraklarda kültür, tarih, doğa ve tabiat sular altında. Hasankeyf Mezopotamya'nın bereketli coğrafyasıydı. Dünya kültür mirası tüm kriterlerini taşıyan Hasankeyf'e sahip çıkılmadı.

Yıllar önce şarkılara-türkülere efsane sahne olan Hasankeyf'te şu günlerde matem havası esiyor. Antik kent 90 ve 2000'li yıllarda yerli-yabancı turistlerin uğrak yeri sayılırdı. Gün geçtikçe sahipsizlik ve ilgisizlikten gerileyen Hasankeyf hep kan kaybetti. Sözde ilçede esnaflık yapan bir çok sektördeki işletmeciler ilçeye gelen vatandaşları kazıklamaktan başka bir şey düşünemedikleri  ve yöneticilerinin ilgisizliğinden gerileyen tarihi belde kaderiyle baş başa kalarak sessizliğe büründü.

En hareketli dönemde bile yerli ve yabancı turisti çekemeyen, ağırlayamayan yöneticiler tüm turist gruplarını  Midyat ve Mardin'e kaptırdı. İlçeye yeterli hizmeti veremeyen yerel yönetimler ve esnaflar Hasankeyf'e en büyük kötülüğü yaptılar. Oysa başka il ve ilçelerde bin yıl değil, yüz yıl geçmişi olmayan tarihi beldeler neredeyse yollarına kırmızı halılar serilip çerçeveye alınacaklar duruma gelmiş durumda iken Hasankeyf'in düştüğü haller de ortada.

Geçtiğimiz aylarda Zeynel Bey türbesi, El Rızk camii ve bir çok tarih eser yeni yaşam alanına taşındıktan sonra sulara terk edildi.

Ve böylelikle eski yaşam alanı yaşama veda etti.

Hasankeyf’te su seviyesinin her gün arttığı eski yerleşim alanını görmek için hafta içi ve hafta sonları yüzlerce vatandaşın ziyaret akınına uğruyor. Farklı alanlardan su seviyesinin yükselişini izleyen vatandaşların üzüntüleri de yüzlerine yansımakta.  

Hafta içi ve hafta sonları ziyaretçi akınına uğrayan Hasankeyf'in manzarası ortada…

Bu saatten sonra bir şeyin değişeceği yok.

Kimsenin yapacak bir şeyi de olmayacağına göre Hasankeyf'in sayfası kapanmış oldu.

Hasankeyf’e gelenlerin çoğu da köprünün son adımına kadar inip adeta veda ziyaretinde bulunuyor.

#
Yorumlar (0)
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.
Tüm Yazıları