03 Nisan 2022 - Pazar

ZAMLAR HALKI VE ESNAFI PERİŞAN ETTİ

Yazar - Nedim ARSLAN
Okuma Süresi: 4 dk.
Nedim ARSLAN

Nedim ARSLAN

-
Google News

Günden güne doğalgaz enerji ve motorin fiyatlarına yapılan zamların yanı sıra temel tüketim ürünlerine de zam gelmeye devam ediyor. Esnaf önünü görememekten yakınırken, vatandaşlar ise ürün alamamaktan şikayetçi.

Dur durak bilmeyen zamlar ne yazık ki bitmek bitmiyor. Gün geçtikçe daha da ağırlaşan yaşam koşulları karşısında vatandaş ne yapacağını tamamen şaşırmış durumda. Yaşanan pandemi öncesi etkisini göstermeye başlayan ancak Covit-19  salgın hastalığının gündemin birinci maddesi haline geldiği  iki yıl boyunca görünmeyen ekonomik kriz salgın hastalığın normalleşmeye gittiği şu günlerde etkisini  öyle bir gösterdi ki! Yaşananlarla birlikte bir süre önce asgari ücret ve emeklilere yapılan zamların yeniden buhar olduğunu hepimiz görmekteyiz. Vatandaşlar yaşananlar karşısında şaşkınlık içerisine bürünürken bu zamların dur durak bilmemesi  akıllara durgunluk verecek bir hal aldı.

Aylarca süren döviz ve altın piyasalarındaki dalgalanmaların ardından  akaryakıt fiyatlarındaki yükselişler ekonomiyi derinden vurmaya devam ediyor. Belki diyebilirsiniz ki döviz ve akaryakıt ne alaka. Akaryakıta gelen artışlar ne yazık ki hayatımızın her alanında olan olumsuzluklar yaratmakta. 7'den 70'e har şeye zam. Yani iğneden ipliğe her şeye zam.  Dayanıklı tüketim mallarından, giyime vatandaşın mutfağına hatta sofrasına bile düştü bu zam yangınları. 

Son 3 yıldan bu yana daralan ve bitme noktasına gelen sanayici ve imalat sektörü  gün geçtikçe zorlu günlere geçiriyor. Bunun neticesinde onlarca, yüzlerce hatta binlerce sanayici batmakta.  Piyasalar öyle bir hal aldı ki üreten herkesi tamamen zarar noktasında. Kısacası sanayici  de, üretici de bitmiş bir halde. Son dönemlerde akaryakıt ve maliyetlere yansıyan zamlar sonucu  vatandaşın alım gücünün düşmesiyle alış veriş yapamayan vatandaşın yanında iş yeri sahipleri de  iş yapamamaktan şikayetçi.

Zam yapmaya doymayan enerji ve akaryakıt şirketleri, hafta sonu sanayide kullanılan doğalgaz fiyatına yüzde 50, konutlarda kullanılan doğalgaz fiyatına yüzde 35 oranında zam yaparken enerji fiyatlarına da yeni zamlar yapıldı.  Çarşı-pazara giden bir çok vatandaş ne yazık ki eli boş filelerle evinin yolunu tutuyor. Ramazan ayının gelmesiyle daha da artan fiyatlar vatandaşın alım gücünü daha da bitirdi. Ramazan ayının bereketini bir tarafa bırakan fırsatçılar zam almayan bir çok gıda ürünlerine kendilerince zam yapmaya devam ediyor.

Çarşı-pazarın el değdiği her şey adeta el yakıyor. 1 kilo domatesin 25 lira, 1 kilo salatalığın 10 lira ve 1 kilo patatesin bile 8-10 liradan satıldığı, 1 kilo zeytin ve peynirin 80 lira, 1 kilo etin 115 liradan satıldığı bu günlerde işi gücü olmayan vatandaşın halini bir de siz düşünün . Kısacası her gün gelen zamlar karşısında herkes zorlu bir süreçte.

GEÇMİŞE  YOLCULUK

Geçtiğimiz günlerde bir yakınımızın taziyesi için Bismil'in Doruk köyüne gitmiştik.  64 yıl önce yaşanan bir hadiseden ötürü baba ve atalarımızın terk ettiği bu toprakları 57 yıl aradan sonra görmek nasip oldu. Bismil'in köylerinden olan Doruk, TEPE Beldesi (TEPA BARAVA)'nın en yakın köylerinden biri.  Özel bir petrol firmasının 2014 yılında petrol araması sonucu köyün içinde bulduğu petrol bulguları sonucu açtığı 7 kuyunun 4'ünde halen petrol üretimi yapmakta.  Bereketli tarım alanları ve doğasıyla atalar diyarındaki yolculuk bizi hem hüzünlendirdi hem de heyecanlandırdı.

Güzel günler dileğiyle…

#
Yorumlar (0)
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.
Tüm Yazıları