05 Ekim 2024 - Cumartesi

DOĞALGAZ VE TÜPGAZ ARASINDAKİ FİYAT ADALETSİZLİĞİ!..

DOĞALGAZ VE TÜPGAZ ARASINDAKİ FİYAT ADALETSİZLİĞİ!..

Yazar - Nedim ARSLAN
Okuma Süresi: 5 dk.
Nedim ARSLAN

Nedim ARSLAN

-
Google News

Doğalgaz, insanlar için asrın bir nimeti olduğu gibi, çevreci ve pırıl pırıl bir havayı solumak için güzel tüketim aracı. Uzun yıllardan bu yana Batman'da yaşayanlar bu konuyu daha iyi bilirler. O yıllar Batman, bölge illeri ve hatta Türkiye'nin bir çok ilinde kullanılan kömür adeta kenti kirli havaya boğuyordu. Özellikle Batman gibi bir yerde kış aylarında yaşanan hava kirliliği ve kötü kokular yüzünden vatandaşlar nefes almakta zorlanırdı.

Kentin ilçeli yıllarında bir çok bina ve yapılar kaloriferli sistemden bile yoksunda (resmi kurum ve kuruluşlar) hariç. Sıkıntılı yıllarda vatandaşların yakacağı bütçesine göre idi. En lüks sayılan yakıt Şırnak ve Silopi kömürüydü. Yıllar sonra kentin gelişimiyle birlikte artık bir çok binada kömür ve fuel-oil kullanılmaktaydı. Yine uzun yıllar Batman'da yaşanan kış aylarında özellikle akşam ve sabah saatlerinde göz gözü göremez haldeydi. Uzun yıllar Batman kış aylarında yaşanan hava kirliliği Türkiye'deki hava kirliliği rekorunu yine elinde bulunduruyordu.

Batman ve bir çok ilde doğalgazın yaygınlaşmasıyla birlikte daha da güzel bir havaya sahip olduğumuzu belirtmek istiyorum. Değimi yerinde ise doğalgazın Batman'a gelmesi ve yaygınlaşması adeta kente nefes aldırdı. Merkez nüfusu 500 bine dayanan Batman'da bir çok semtimizin halen doğalgazdan mahrum olduğunu de belirtmek isterim. Sanayi başta olmak üzere konut ve işyerlerinde kullanılan doğalgazın vatandaş ve sanayicinin de yükünü hafiflettiğini de belirtmek isterim.

Batman kent merkezinde yıllar önce kullanılmaya başlanan ve gelişen bir çok semtte tüketilen doğalgazın kentin ve tüm semtlerine ve ilçelerine de dağılması dileğimiz. Özellikle konut ve işyerlerinde ısınma, sıcak su ve pişirme amaçlı doğalgaz kullanan aileler bütçelerine büyük bir katkı ve büyük bir kolaylık sağlamakta. Doğalgaz kullanımı öncesi apartmanların kaloriferli sistemi hepimizin malumu yerli ve ithal kömür kullanımıyla gerçekleşirdi. Büyük bir külfetten kurtulan vatandaşlar doğalgazın yaygınlaşmasıyla rahat bir nefes alabildi. Asıl konumuza geldiğimizde doğalgazın ulaşmadığı konutlarda ise, 12'lik bir tüp gaz fiyatının 750 lira civarında olduğu. Yani doğalgazı olmayan bir hanenin her ay mutfak ve banyosunda ayda bir tüp tükettiğinde aylık olarak 1.700 liraya mal olduğunu görmekteyiz.

Bahar ve kış aylarıyla birlikte 5 aylık bir sezonun maliyeti (kömür, odun, tüp gaz ve sıcak su giderleri) 40 ila 50 bin lira arasında değişmekte. Şimdi matematik hesabıyla konuya bakalım, 12'lik bir mutfak tüpünün içinde yaklaşık altı metreküp gaz bulunurken, altı metreküp dolum tüpü ise, 30 lira civarındayken, yoğunluk ve sıkıştırma farklarından 12'lik bu tüp 30 lira değil, 100 lira olsun. Hadi diyelim nakliye, bayii kar marjı KDV, personel vs. 200 lira değil de 300 lira olsun. Halen ev ve işyerlerine satışı yapılan bir tüpün fiyatı 750 lira olurken bunun adına zulüm ve vicdansızlık denmez mi? Evet, son yıllarda Türkiye'de gittikçe yaygınlaşan doğalgaz, bir çok il, ilçe ve beldelere doğalgaz ulaşmamış durumda.

Diğer taraftan doğalgazın uzun yıllar ilçe ve beldelere ulaşamayacağını var sayarsak hem enerji tasarrufu elde edilemeyeceği gerçeğinin yanı sıra vatandaşlar içinde maddi anlamda büyük bir külfet oluşturacağı da malumunuz. Teknolojinin ilerlemesiyle birlikte, teknik olarak altyapı oluşturularak, doğalgazın tüplere doldurulup satışına olanak sağlandığında, enerji tasarrufu ve sürdürülebilirlik açısından önemli bir adım atılmış olacaktır. En önemlisi de, vatandaş büyük bir külfetten kurtulmuş olacaktır. Haksız kazanç elde edenlere de bir şamar tokadı indirilmiş olacak. Tabii ki sistem hayata geçirilirse!

Güzel günler dileğiyle.

#
Yorumlar (0)
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.
Tüm Yazıları