YATIRIMLAR VE HAYAT PAHALILIĞI
YATIRIMLAR VE HAYAT PAHALILIĞI
Nedim ARSLAN
-Hızla gelişen ve büyüyen Batman'a yatırımlar ne kadar yeterli olabiliyor? 1937 yılında bucak haline gelen İluh, 1940'lı yılların sonrası ve 1950'li yılların başlarında bölgede var olan petrolün bulunmasıyla günden güne gelişti-büyüdü. 1957 yılında ilçe statüsüne kavuşan Batman 1990 yılında da il statüsüne kavuşmuştu.
İlçeli yıllarda günden güne büyüyen Batman büyüme hızını günümüze kadar sürdürmekte! Elbette bu büyümeler sadece Batman'la alakalı değil, yanı başımızdaki tüm il ve ilçelerde de sürmekte. Asıl konumuz sadece büyüme değil. Günden güne göç alan petrol kenti Batman bu büyümeye karşı ne tedbir ve önlemler alıyor? Şehirleşme, sanayileşme, eğitim ve altyapı ihtiyaçlarımız ne denli ilerlemekte? Büyükşehire adım adım yaklaştığı ifade edilen bu kentte işsizlik sayısı günden güne artarken, eğitim, turizm, sağlık ve ulaşım sorunlarımız da günden güne büyümekte. Büyükşehire nüfusuyla gün geçtikçe yaklaşan petrol kenti Batman'da trafik adeta bir çile! Günün belirli saatlerinde yaşanan trafik keşmekeşliği artık günün her saatinde yaşanmakta.
Son zamanlarda toplu taşımacılıkta da sefer sayılarının çok yetersiz olduğunu da belirtmekte fayda var. Dediğimiz gibi yanı başımızdaki bir çok il bir çok alanda yatırım ve tanıtım konusunda büyük mesafeler kat ederken neden biz hak ettiğimiz yatırımları alamamaktayız? Malumunuz bu köşemiz ve gazetemizde her zaman güzel haberlerle karşınızda olmak istiyoruz. Ne yazık ki çoğu zaman bunu yapamadığımızı ifade etmek isterim. Neden mi derseniz gün yok ki olumsuzluklar yaşanmasın bu şehirde! İntihar vakaları, bahis, uyuşturucu, faiz ve tefecilik neredeyse almış başını gitmiş. Bunların temelinde elbette ekonomik nedenler olduğu gibi istihdam ve gelişimin de etkileri var. Bir çok gazeteci meslektaşımız gibi geçtiğimiz haftalarda intihar ve tefecilik olayını gündemimize taşımıştık. Hepimizin övündüğü Batman artık olumsuzluklarla anılmamalı ve hak ettiği yatırımları almalı.
HERŞEY ATEŞ PAHASI!
Uzun zamandan beri piyasalardaki pahalılık ve geçim şartları vatandaşın her kesimini zora soktu. Çarşı-pazardaki gıda ürünleri başta olmak üzere dayanıklı tüketim mallarının fiyatlarındaki artışlar emekli ve dar gelirlinin yaşam koşullarını daha da zor bir hale getirdi. Yılın son ayına girdiğimiz şu günlerde yeni yılla birlikte yeni zamlar da gündemde. Motorlu taşıt vergileri ve harçlar gibi onlarca vergi türüne yüzde 44 zam beklenirken emekli, asgari ücretliye yapılacak zam artışlarından hiç bir gelişme yok.
Yaşanan krizle birlikte ülkenin bir çok yerinde küçük-büyük ve orta ölçekli imalathane ile ticarethaneler bile işyerlerini birer birer kapatmak zorunda kaldı. Yeni yılda gelecek zam ve verilerle birlikte küçük esnafı daha da zor günler beklerken Batman'da çarşı-pazara giden vatandaşlar fiyatlardan dert yanıyor. Batman'da bile emekli bir maaşının ev kirasına bile yetmediğini ifade eden vatandaşlar, gün geçtikçe geçimin deha da zor bir duruma geldiğini ifade ediyor. Kısacası yaşanan bu pahalılıkta vatandaşın çaresizliğine çözüm biraz zor gibi görülüyor.