27 Haziran 2021 - Pazar

BATMAN DEĞİL, OLDUK KATAR

Yazar - Nedim ARSLAN
Okuma Süresi: 5 dk.
Nedim ARSLAN

Nedim ARSLAN

-
Google News

Zaman zaman bu sütunlarda şehrimizde yaşanan olumsuzlukların yanında güzel gelişmelerin ve olumlu yatırımlarında takipçisi olarak bir araya geliyoruz sizlerle.

Bilindiği gibi kentimizde hızlı bir büyümenin yanında önü kesilemeyen bir işsizlik meselesi de gündemden düşmeyen bir konumuz. Kentleşme konusunda ise yıllar önce dar düşünen bazı yerel yönetimlerin geleceğe yönelik projelerin uygulanmaması, günü birlik projeleri  hayata geçirmemeleri, ahbap-dost ilişkilerinden dolayı gönül kırmayıp hayatta olamayacak ve kentin geleceğine ihanet olabilecek imar, yeşil alanlar ile sosyal donatılardan yoksun bir şehrin yapılanmasına imza atmışlar. İlçe statüsünde olduğu yıllarda bile hızlı gelişimin yanı sıra çok aktif ticaret arenasına sahne olan Batman, ticaret ve imarda hala nefes alamaz bir halde. Son bir yıldan bu yana açılan imar alanlarına rağmen konut fiyatlarındaki düşüşün aksine fiyatlardaki ibre artışı yine yükselişte. Her ne kadar maliyetlerde artışlar yaşanmışsa bile 170 metrekarelik bir daire fiyatının 1 milyon üzerinde olması anormal sayılmaz mı?

Türkiye'de işsizlikte birinci sırada olan, turizmin sıfırda olduğu, sanayi ve istihdam alanında bir çok ilin gerisinde olan Batman'da daire fiyatları ve dükkan kiralarının bu kadar uçuk olmasına hiçbir vatandaş anlam vermiş değil.  Yeni yaşam alanlarının yapımına hız verildiği Kardelen Yeni Şehir TOKİ mahallesinde daire fiyatları 400 bin TL civarında. Hasankeyf yolu üzerindeki Akça (Tilmiz) yolunda daire fiyatları 500 bin TL civarında seyrederken, Batman'ın meşhur köyü Tilmerç bölgesinde yeni açılan inşaatlarında ise daire fiyatları 1 milyonun üzerinde, yani eski para ile (trilyon) üzerinde! Evet denizi, boğazı, sanayisi ve turizmi olmayan bir şehirde fiyatlar neye göre belirleniyor?  Yani şu çelişkiye bir bakabilir misiniz? İş yok, güç yok ama daire fiyatı 1 trilyon. Bunun yanı sıra cadde ve bulvarlarımıza baktığınızda yine son model araçlar, mübarek Batman, sanki oldu KATAR!

Batman'da bir çok esnaf ve işletmeci ekmek teknesi olan işyerini zar zor ayakta tutmaya çalışırken bir taraftan ismi-namı olmayan bazı zatlar son model araçlarla şatafatlı kafelerde gösteriş turunda. Elbette işi çok iyi olan esnaf ve tüccarlarımızda var ama çoğunluk olarak işsizliğin egemen olduğu bu şehirde trilyonluk daire ve araçları alanlar kimler? Başta da dediğim gibi bunlardan yüzde 10 veya 20’sini tenzih ediyorum. Elbette durumu iyi olan ve iyi kazanan esnafımıza bir şey dediğimiz yok ama yüzde 70'lik bu kesimin kaynağı nereden? Sahi son bir haftadır sağlık alanında yapılan usulsüzlüklerden dolayı operasyon ve göz altıların ardı arkası kesilemedi bir türlü! Bu trilyonluk daireleri alanlar bu ve bunlara  benzer toz, bahis ve karanlık işlerle uğraşan kişiler olmasın mı? Dediğim gibi bir çok sektörde çalışan onlarca, yüzlerce iş insanı işyerini ve ticaretini sürdürebilmek için emek verirken, diğer yandan milyonluk daire ve araçlar ekmek peynir gibi satılmakta.

Anlaşıldığı gibi ancak haksız kazançla bazı şeylerin alınabildiği!

BATMAN SINAVI GEÇEMEDİ

Hepimizin malumu hafta sonu Cumartesi ve Pazar günü her yerde olduğu Batman'da da sınavlar vardı. Batman'ın Büyükşehir statüsünü hak ettiğini, namı diyar Güneydoğu'nun Paris'i ve Parlayan Yıldızını olduğunu dillendirdiğimiz şehrimiz ne yazık ki hep sınıfta kaldığı gibi dün ve önceki gün de verdiği başarısızlıkla sınavı geçemedi. Düşünün 600 bine dayanan nüfusuyla hala bir trafik akışı sağlanamayan caddelerde tıkanmaların yaşandığı bu kent nasıl mega şehir veya Büyükşehir olabilir? Trafik kurallarını bile hiçe sayan bazı sürücüler ve daracık caddeler bu kentteki araç hareketliliğini kaldıramadı.

Şehrin dört bir yakasında başlayan sınav heyecanı kentin bütün ana ve ara caddelerinde yaşandı. Heyecan dolu trafikte tıkanmalar, trafik ekiplerinin müdahalesiyle kontrol altına alınırken öğrenci ile veliler sınava dakikalar kala yetişebildi.

Sorunsuz ve güzel günler dileğiyle.

#
Yorumlar (0)
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.
Tüm Yazıları