KÖPRÜ ALTINDAKİ ESERLERLE Mİ ÜNLENECEĞİZ?
Nedim ARSLAN
-Batman'da son yıllarda gelişim ve değişimler yaşanırken, kentte büyük bir lobi eksikliği de her yönüyle gözler önünde.
Yıllar önce petrolün bulunmasıyla ünlenen Batman altın yıllarını geride bıraktı. Bir çok sohbet ve ortamda hep Batman'ın geçmişi konuşulurken, gelecek ile ilgili çok konuşulacak bir şey yok gibi. Yıllar önce bir çok alanda sosyal hayat ve donatılara ev sahipliği yapan bu kent, bölgenin de en cazibe merkezlerden biriydi. Petrolün bulunmasının ardından Türkiye Petrolleri bünyesinde çalışan 7 ila 8 bin arasındaki emekçi Batman ekonomisine büyük katkı sağlamaktaydı.
Petrol alanında büyüme ve gelişmeyi bir tarafa bırakalım, gün geçtikçe bu sektör kan kaybederek küçüldü. Şu an kent adeta bir tüketim şehri haline gelmiş durumda. Artık ortamlarda istihdam ve yatırımlar yerine betona yatırım yapılmakta. Yani bir çok vatandaş ve işveren yatırım yerine emlak alanına yönelmiş durumda, İş alanı, denizi, turizm ve eğitim kenti olmayan Batman'da daire fiyatları tam 1 milyonu aşmış durumda. Yani eski TL bazında (1 Trilyon).
Bir çok ortamda Batman'ın çok değiştiği ve çok modern bir hale geldiği belirtilirken, pekte öyle bir şehir olmadığımızı söylemek istiyorum. Elbette son dönemlerde çok büyük yatırımlar gerçekleşti ve onlarca proje hayata geçirilmeye çalışılıyor ama bizden çok geride olan onlarca şehir bizi geride bıraktı. 90'lı yıllarda adeta bir Kerbela şehri olan Şanlıurfa ve Diyarbakır mega kent halini aldı. Ama kime göre çok geliştik. Şırnak desem belki de hakaret olur, çünkü orası da kendine göre büyük gelişmeler kat etti. İş ve istihdam alanında ise Gaziantep ile Diyarbakır illerinde ise istihdam ve yatırım alanlarına her gün yeni yatırımlar eklenmekte.
Turizm ve tanıtımda ise yine kendilerini bölgenin yıldızı ilan eden Diyarbakır ve Mardin yüzlerce-binlerce yerli ve yabancı turisti ağırlamakta. Daha geçtiğimiz hafta Batman'a gelen ve çarpıcı açıklamalarda bulunan DİKA Genel Sekreteri Ahmet Alanlı, “Batman, Mardin, Siirt ve Şırnak illerine baktığımızda hem insan kalitesi anlamında, hem de dinamiklik anlamında ve hem de il nüfusu anlamında Batman'ın potansiyeli çok yüksek bir il olduğunu görmekteyiz. Ama Batman'ın koordinasyon sıkıntısı var. Mardin ve Şırnak illeri 170 ila 150 bin nüfusuyla bir araya gelip tek bir ses çıkarıp kentlerinin ihtiyaçlarını ilgili yerlere iletebiliyorlar” dedi. Evet, Batman'ın şu an en büyük eksikliği bu. DİKA Genel Sekreteri Alanlı, eşgüdüm ve koordinasyon olursa Batman'ın daha ileriye gideceğini söylerken Batman'ın bir kez daha sahipsiz olduğu gerçeği ortada değil mi?
ŞEHİRLER VE SİMGELER
Geçtiğimiz hafta yine 'şehirler simgeleriyle anılır' yazımızla bu konuyu dillendirmiştik. Petrolün var ettiği Batman gerçeğini 7'den 70'e herkes tarafından bilinen bir gerçektir. Buna benzer bir çok şehir varoluş sebebiyle anılmakta, kentin merkezi veya şehrin giriş-çıkışlarına bu yapıtlar yerleştirilir. Mesela Karadeniz'in fındık kenti Giresun, Diyarbakır’ın meşhur karpuzu, Mardin’in kale ve turizmiyle bunları uzun uzadıya getirmeden asıl konumuza girelim. Geçtiğimiz günlerde Siirt çevre yolu köprülü kavşakta bulunan ayaklara onlarca figür çizildi, temizlik bakımından güzel amma şehri simgeleyen ne var orada? Yoksa Batmanlılara çiçek, böcek, papağan, amazon ormanları, tekne, peri bacalarının tanıtımı mı yapılıyor?
Daha geçtiğimiz hafta tüm TV. kanallarının gündeminde Rize'de 7 katlı çay bardağının 'Çay Çarşısı' projesi gündeme geldi. Dünyanın en büyük çay bardağı tanıtımının Guinness Rekorlar Kitabına girmesi beklenirken, daha şimdiden dikkat çekmesi büyük bir tanıtım başarısı değil mi? Bizde ise bir şehri var eden petrol sahalarını ve emekçilerini simgeleyen ne var? Bilemem ama belki de köprü altındaki bu şah eserlerle ünleniriz!
Sağlıklı bir hafta dileğiyle.