27 Nisan 2019 - Cumartesi

KENTSEL DÖNÜŞÜM ŞART

Yazar - Nedim ARSLAN
Okuma Süresi: 3 dk.
Nedim ARSLAN

Nedim ARSLAN

-
Google News

Zaman zaman  Batman'ın büyümesi ve gelişimi hakkında olumlu gelişmeler hepimizi sevindirirken bu gelişmelerin haklı gururuyla sevinir ve  övünürüz. Oysa birçok alanda o kadar geri kalmışlığımız da bizleri son derece üzüyor. Genel anlamda şehir merkezindeki yapılara bakıldığında modern bir şehre sahip olduğumuz görüntüsü var. Modern yapı ve sosyal donatılara şehrin yüzde 40'ı sahipken, yüzde 60'ı da olumsuzluklarla dolu.

Bir süre öncesine kadar besiciliğin devam ettiği GAP'taki yapılar ve özenle inşa edilen işyerleri şehrin en hareketli merkezi halini aldı. Belde, Gültepe ve Çamlıtepe’deki emlak fiyatları tavan yapmış halde. Daire fiyatlarının 300 ila 500 bin civarında seyretmesi daire sahibi olma hayalini karan vatandaşların umutlarını yitirmiş durumda. ‘Batman, Paris mi oldu?’ sorusuna elbette cevap vermek zor. İstenilen düzeyde üniversitenin olmaması, sanayi ve turizmde çok gerilerde kalan, denizi ve sahili olmayan Batman'da ne yazık ki fiyatlar astronomik seviyede. Bursa, Kocaeli, İzmir, İstanbul ile Antalya başta olmak üzere birçok ilde arsa metrekaresinin 30 ila 50 TL arasında alıcı bulmazken, Batman'da  arsanın metrekaresi 200 ila 500 TL arasında satışa sunulması akıllara durgunluk vermekte.

Tarım alanlarının bile kalmadığı Batman'da daire fiyatlarının tavan yapmasının bir nedeni de elbette girdilerin yanı sıra pahalı olan arsa fiyatlarından da etkileniyor. Son üç yıldır havamania engelinden ötürü duraklayan inşaat sektörünün gelişmemesi kentin ekonomisine büyük darbenin yanı sıra binlerce kişinin de işsiz kalmasına neden oldu.

ESKİ SEMTLERE DÖNÜŞ OLMALI

Yazımın başında belirttiğim gibi kentin 10 semtinde güzel yatırım ve binalar varken 30 semtinde de köylerden farksız görüntüler var. Oysa Tepebaşı, Huzur, Kısmet, Aydınlıkevler, Şirinevler, Raman, Meydan, Cumhuriyet gibi mahallelerde 40 ila 50 yılını dolduran binalar mevcut.

Bu binaların yıkılma riski de büyük. Oysa yetkililer artık tarım alanlarını değil de müteahhit ve yapımcı firmaları destek ve teşviklerle bu semtleri yeniden inşa etmenin yolunu bulmalı. Birçok ilde yıllardır başlayan kentsel dönüşüm Batman'da da başlamalı. Kentin yarısının varoş sayılabileceği Batman'ı yeniden daha modern ve sosyal donatılı alanlara dönüştürmek gerek. Son yıllarda  TOKİ'nin  5 bin civarındaki konut yapımı Batmanlılara rahat bir nefes almasına neden oldu. Yetkililerin artık tarım alanlarını değil, şehir merkezindeki onlarca semti kentsel dönüşümle konut alanına çevirmesi kaçınılmazdır.

 

 

#
Yorumlar (0)
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.
Tüm Yazıları