29 Temmuz 2020 - Çarşamba

KORONAVİRÜS GÖLGESİNDE BİR BAYRAM

Yazar - Nedim ARSLAN
Okuma Süresi: 3 dk.
Nedim ARSLAN

Nedim ARSLAN

-
Google News

Yüz yıllardır İslam coğrafyasında yaşanan en önemli günlerden biri 'Kurban Bayramı'dır. 2019’un Aralık ayında Çin'den tüm dünyaya bulaşan Covid-19 virüsü, sağlık alanına ve ekonomiye diz çöktürttüğü gibi binlerce kişinin ölümüne neden oldu. Din, dil, ırk, coğrafya, yaş ve statü dinlemeyen koronavirüs, ölümcül etkisiyle gündemi de tamamen etkisi altına aldı.

Yüz yıllardır atalarımızın ve büyüklerimizin gelenekleri olan bayramlar, salgın nedeniyle değişime uğradı. Salgının geleneklerimize etkisini ilk olarak Ramazan Bayramında yaşamıştık. Bu bayram her ne kadar kısıtlama olmasa da artan vaka ve ölümler, herkesin kendi tedbirini almasına yol açtı. Ramazan Bayramında belki de tarihte ilk kez büyüklerin elleri, küçükleri gözleri öpülmedi; coşkulu kucaklaşma ve karşılamalar yapılmadı. Bu durumu Kurban Bayramında da sürdürmek zorundayız. Camilerde ve mezarlıklarda çok daha dikkatli, mesafeli ve izole olmuş bir şekilde davranmalıyız. Kendimizi, sevdiklerimizi ve çevremizdeki insanları düşünerek hareket etmeliyiz. Çünkü bu işin faturası ağır.

İKİNCİ DALGA OLMASIN!

Geçen bayram, Batı illerindeki birçok vatandaşımız pandemi  ve bayram dolayısıyla soluğu bir anda memleketinde almıştı. Bu durumun adını siz koyun; memleket hasreti mi,  özlem mi? Bunun yanında düğün ve taziyelerin devam etmesi vaka ve ölüm sayısını arttırdı. Batman'da yaşanan tablo ortada! Her yerde koronavirüsün olduğunu söylesem yanlış olmaz. Kentteki vaka sayısı pik yaparken hastaneler yetersiz kaldı. Vatandaşların çoğu evde tedavi görüyor. Son haftalarda, gün içerisindeki ölümlü vakaların sayısı 5 ila 6 civarında olurken, toplamda 70’i geçen ölüm vakaları tablonun vahametini gözler önüne seriyor.

1 Haziran normalleşme süreci öncesi Batman’da koronavirüs tablosu çok da kötü değildi. Fakat sosyal mesafe kurallarına uyulmaması vaka sayısını pik seviyelere taşıdı. Hastanelerin yetersiz kalmasıyla birlikte durum içinden çıkılmaz bir hal aldı ve bir adım sonrasını kimse düşünemiyordur herhalde. İkinci dalganın gelmemesi için herkesin üzerine sorumluluk düşüyor. Maske kullanımında artış gözlense de memleketin sosyal mesafe kurallarına uymaması ikinci dalgayı şahlandıracak türden.

Kurban pazarları, camii ve mezarlık ziyaretlerine oldukça dikkat etmemiz gerekiyor. Bayramın iç dinamiğine dair ne varsa gelecek yıla bırakalım ve eski coşkulu bayramlarımızı hep birlikte kutlayabilelim.

Durumun daha da korkutucu boyutlara varmaması için lütfen biraz daha dikkat. Dileğim, bu günleri millet olarak atlatabilmemizdir.  

Sağlıklı günler diliyor, Kurban Bayramınızı en içten dileklerimle kutluyorum.

#
Yorumlar (0)
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.
Tüm Yazıları