07 Eylül 2024 - Cumartesi

PİYASALARDAKİ DURGUNLUK VE İHMALLER!

PİYASALARDAKİ DURGUNLUK VE İHMALLER!

Yazar - Nedim ARSLAN
Okuma Süresi: 4 dk.
Nedim ARSLAN

Nedim ARSLAN

-
Google News

Uzun zamandan beri piyasalarda yaşanan durgunluk daha da derinleşiyor. Pandemi ve dünya genelinde yaşanan ekonomik krizler nedeniyle ülkemizde ekonomide alınan yanlış kararlar sonucu işler daha da sarmalamış durumda. Kur korumalı hesaptan sonra yüksek faiz politikası piyasaları resmen kilitledi. Ülkemiz ve bölgemiz için olaya baktığımızda durumlar daha da vahim. Bir çok üretici ve sanayici gün gittikçe iflas bayrağını indiriyor. Bu işsizlik inşaat sektöründen kuyumculara, düğün salonlarından mobilya mağazalarına, imalatçıdan pazarlamacıya kadar yansımış durumda.

Her geçen gün hayatımızın her alanındaki ihtiyaçlara zamlar binmeye devam ederken hiç birimizin gelirinde düzelme ve iyileşmeler yansımıyor. Bir çok sektörde olduğu gibi yerel basında da küçülmeler son hızıyla sürmekte. Tasarruf tedbirleri kapsamında yerel basına uygulanan ambargolar mesleği bitirme noktasına getirdi. Bir çok ilde bir çok yerel gazeteler kapanırken bir çoğu da ayakta durmaya direniyor. Hiç bir gücü ve getirisi olmayan yerel basının ayakta durması imkansız hale gelirken üst makam ve mevkilerde tasarruftan muaf gibi!

Esnaf yüksek kira ve yüksek girdilerden dolayı gün geçtikçe mesleğini sürdüremez hale gelirken, çiftçi tarlada hasadını alamaz halde iken, emeklinin aylığı bir kira bile edemezken hangi ekonomiden söz edebiliriz ki? Yine yüksek faiz politikalarından dolayı fabrika, küçük ve orta ölçekli imalatçılarının kapılarına kilit vurulurken bankalardaki vadeli mevduat sahibi kişilerin sayısının da katlandığını bilmekteyiz.

Artık bir evi ve bir arabası olan vatandaşların banka ve faize yönelikleri aldığımız bilgiler arasında ne yazık ki. Son dönemlerde ülke geneli ve Batman'da da küçük esnaf, memur ve vatandaşların icra dosyalarının da katlandığını ifade etmek isterim. Yeni eğitim ve öğretim sezonunun başlamasıyla esnaflarda hareketliliğin olması beklenirken ne yazık ki piyasalarda canlılıktan söz etmenin mümkün olmadığı görülürken gidişatımızın da ne olacağı meçhul.

İHMAL Mİ, SUÇ MU?

Zaman zaman bu sütunlarda ilimizdeki gelişmeler ve aksaklıkları dillendirmekteyiz. Belki de birilerine rahatsızlık veriyor olabiliriz, ancak şunu belirtmekte fayda var. Biz hiç kimsenin basın sözcüsü ve avukatı olmadığımız gibi, daima haklı ve haklının yanında olduğumuzu da ifade etmişizdir. Kısacası konumuzun ikinci başlığına gelirsek geçtiğimiz günlerde Batman Olimpik Havuzunda bir boğulma olay yaşandı. Batman’ın akarsuları ve göletlerinde yaşanan boğulmalar yetmezmiş gibi hem de devletin kurumunda yaşandı.

Evet ne yazık ki 42 yaşındaki engelli bir vatandaş devlete bağlı alanda girdiği suda boğuluyor. O gün bugün yaşananlarla ilgili ne gelişmeler oldu kimse bilmez. Boğulma olayı devlet sırrı gibi saklandı. Hiç bir etkili ve yetkiliden 'ses' yok. Gerçekten memleket bu kadar mı sahipsiz? Bu engelli vatandaş o alana nasıl alındı, alındıysa kimlerin gözetiminde suya girdi. Bu vatandaş o alana kaçak girdiyse neden açıklama gereği duyulmaz.

Sorun gerçekten ihmal mi, yoksa kaza mı? Birileri çıkıp kamuoyunu aydınlatsa çok mu zor olacak. İnsan hayatı bu kadar ucuz olmamalı. Yaşanan üzücü bu olaydan sonra isterdik ki ilgili makam ve yetkililerin bir açıklamada bulunarak aile kamuoyunu bilgilendirmesiydi. Yoksa yaşanan her şey yapanın yanında kar kalırsa halimize.

Güzel günler dileğiyle.

#
Yorumlar (0)
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.
Tüm Yazıları