06 Eylül 2020 - Pazar

HAYAL OLDU…

Yazar - Nedim ARSLAN
Okuma Süresi: 4 dk.
Nedim ARSLAN

Nedim ARSLAN

-
Google News

Dünyanın dört bir yanında yaşanan pandemi birçok sistemin değişikliğine neden oldu. Pandeminin yaratmış olduğu tahribatlar kolay kolay atlatılmayacak gibi dururken, her geçen gün tahribatı derinleştiriyor. Yaşanan sıkıntılara bağlı olarak sanayi ve üretim alanlarının daralmasıyla birlikte birçok  sanayi devinin de sonu geldi bu dönemde. Özellikle, dünyanın hemen hemen tamamında yaşanan sarsıcı ekonomik sıkıntıların yeni çıkış yollarına gebe olduğu da aşikar.

Son süreçle birlikte ve döviz ile altın piyasalarının ateşi bir türlü söndürülemeyince, Türkiye'de durumlar daha da zorlaştı. Özellikle, bir ev veya bir araba hayaliyle yaşayan vatandaşların bu hayallerinin hayal olarak kaldığını söyleyebiliriz. Batman gibi denizi, kumsalı, sanayisi, turizm alanları ve eğitimi noksan olan bir kentte 150 veya 160 metrekarelik bir daire fiyatının 600 ila 750 binlerde olması bize bir şeylerin eskisi gibi olmadığını gösteriyor. Diğer yandan, geçtiğimiz hafta otomotivde ÖTV oranlarına büyük zamlar gelmesiyle birlikte araba almak isteyenler adeta şok yaşadı. Zammın ardından ikinci el piyasası yine tavan fiyatları gördü. Vatandaşın ev ve araba alması artık hayal olurken, Türkiye KDV ile beraber %277 ÖTV oranıyla Danimarka'yı (%212 ÖTV) geride bırakarak otomobile konulan vergide dünya birincisi oldu.

Türkiye’de ve özellikle bölgemizde işsizler ordusuna her geçen gün binlerce kişinin katıldığı ortada.  Sürekli olarak benzin, elektrik, doğalgaz ve gıda ürünlerine peş peşe gelen zamlar, vatandaşı halinden bezdiriyor. İşçinin, memurun, esnafın ve emeklinin aldığı ücretler mum gibi erirken, vatandaşın mutfağındaki yangınlar gün geçtikçe büyüyor. Yüzlerce ürüne zam yapılırken çalışanın eline geçen yine aynı. Bunun yanında çalışmayan vatandaşların durumunu düşünün!

Kısacası, günden güne eriyen TL ve döviz ile altının yükselişi karşısında vatandaşın geçimi zorlaştıkça zorlaşıyor.

                                          

PANDEMİ FIRSATI

Son ayların değişmeyen tek gündemi pandemi. Bitmeyen pandemi, birçok sektörü batırırken, bazı sektörlere de can suyu oldu. Bazı sağlık kuruluşları adeta para basımına geçmiş haldeler. Pandeminin  yaşandığı ilk günlerde, adeta etekleri tutuşan bazı sağlık kuruluşları hasta bulamama endişesi yaşarken, Batman Bölge Devlet Hastanesi ve Devlete bağlı sağlık yatırımlarının yetersizliğinden faydalanarak  hayal edemeyecekleri kadar hasta potansiyeline sahip oldular.

Gittikçe artan vakalar karşısında yükü kaldıramayan Batman Bölge Devlet Hastanesinin yetersizliği vatandaşları özel hastanelere taşıdı. Pandemi sebebiyle muayene olmak zorunda olan vatandaşlar, muayene ücretine 500 TL civarında ücret ödemek zorunda bırakıldı. Durumu iyi olan vatandaşlarımız bunu rahatlıkla ödeyebilir ama durumu iyi olmayan vatandaşlar bu ödemeyi nasıl yapacak? Hele hele, sonuçları pozitif çıkan vatandaşların Batman Bölge Devlet Hastanesinde yatak bulamadıklarından dolayı soluğu özel hastanede almasıyla birlikte sadece yatak bedeli olarak günlük 1000 ila 2000 TL arasında ücretlerle karşılaştılar. Düşünün! İmkansızlıklar içinde yüzen dar gelirli vatandaşlar ölüme itilmedi mi sizce de?

Evet, dünya eski dünya olmayabilir. Ekonomi değişti ve daha da değişecek, bazı sektörler battı veya daraldı, bazı sektörler de fazlasıyla kazanç elde etti ama insan canına mal olacak herhangi bir durumda krizi fırsata çevirmek ve insanların yaşamına yön vermek hiçbir insan oğlunun elinde olmamalı ve olamaz.

Sağlıcakla kalın.

 

#
Yorumlar (0)
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.
Tüm Yazıları