GELİŞEN BATMAN VE HERKES İKTİSATÇI!
Nedim ARSLAN
-Kentimizde son günlerde kısa süreli yağan sağanak yağmurlar şehrin altyapısının ne kadar yetersiz olduğunu bir kez daha gün yüzüne çıkardı. Kış mevsiminde olmamıza rağmen yaşanan küresel kuraklık sonucu bütün bölgelerde olduğu gibi kentimizde de yağış beklentisi devam ediyor. Geçtiğimiz hafta içerisinde kısa süren sağanak yağışlar az da olsa çiftçi ve vatandaşın yüzünü güldürdü.
Mazisi 50-60 yıla dayanan bu kent ilk günkü çarpık yapısıyla büyümeye devam ediyor ne yazık ki. Yeni imarla birlikte Emekli TOKİ (Yenişehir Kardelen mahallesi ile Hasankeyf) yolunda imara açılan bölgede yapılan konutlarda yüzde 15 ve 25 oranında imar izni verilirken yeşil alan ve sosyal donatılara da büyük alanlar tahsis edildi. Belde, Çamlıtepe ve Gültepe mahallesindeki yeni yapılar geçmişteki gibi dip dibe yapılaşmaya yükselmeye devam ediyor.
Petrolün bulunmasıyla günden güne gelişen ve büyüyen bu şehirde sorunlar ise günden güne büyüyor. Sözde şehrin en modern semtleri olan ve daire fiyatlarının 800 ila 1,5 milyon yani (1 buçuk trilyon) fiyatlarla satışa Gültepe, Tilmerç ve Çamlıtepe'deki siteler altyapı yetersizliğinden sular altında kalırken, yetersiz ve dar yollar sonucu trafik tamamen kilitlenmekte.
Her yağış sonrası kilitlenen trafik çekilmez bir hal almakta. Daha geçtiğimiz hafta yağan kısa süreli sağanak yağmur kentin bir çok noktasında trafik akışını durma noktasına getirdi. Son 10 yılda yeni imar alanlarıyla büyüyen Batman eski imar sistemiyle daracık bulvar ve caddeleriyle trafiği kaldıramaz bir halde. Alt yapı yetersizliği nedeniyle cadde ve bulvarların göle dönüştüğü Batman'da trafik akışını rahatlatacak alternatif yol ve projelere ihtiyaç var. Adından övgüyle bahsettiğimiz Petrol kenti bu görüntü ve yetersizliği hak etmiyor…
HERKES İKTİSATÇI
Yaşanan ekonomik kriz ve dövizin artışı sonucu çarşı-pazardaki belirsizlik sürerken vatandaşın mutfağındaki yangın daha da büyümekte. Son haftalarda ard arda yükselen döviz bir çok esnafı bitirme noktasına getirirken her kesimdeki vatandaş ise adeta iktisatçı oldu. Çarşıda, pazarda, okulda sokakta kısacası her yerde her sohbette tek gündem maddesi ekonomi ve döviz artışı oldu.
En büyük sıkıntıyı yaşayan sanayici ve esnaf ne yazık ki yaşanan döviz kurundan dolayı işini çeviremez hale getirdi. Özellikle imalatçı olan küçük esnaf sattığı ürünü bir daha yerine koyamaz hale geldi. Ticaretle uğraşan kesim sıkıntılı bir süreci yaşarken, her kesimdeki vatandaş ise dövizin hesabını yapar oldu. Gıdadan giyime, giyimden beyaz eşyaya kısacası tüm dayanıklı tüketim mallarında yaşanan ve fiyatların üçe katlandığı günümüzde herkes iktisatçı ve ekonomist olmuş durumda. Piyasaları yakından takip eden 7'den 70'e herkesin istemsiz de olsa ekonomist olmaması içten bile değil. Sıkıntılı bu dönemin bir an bitmesi dileğiyle…