03 Ağustos 2024 - Cumartesi

BUNCA ÖLÜMÜN ARDINDAN!

BUNCA ÖLÜMÜN ARDINDAN!

Yazar - Nedim ARSLAN
Okuma Süresi: 5 dk.
Nedim ARSLAN

Nedim ARSLAN

-
Google News

Ülke genelindeki Karayolları’nın çoğunun adeta uçak pisti ve duble yollara dönüştüğünü hepimiz görmekteyiz. Gece yolculukları bile gündüz konforunda yapılmaktayken bölgemiz ve kentimiz için bunun geçerli olmadığı da en büyük gerçeğimiz! Hele hele Batman ve petrolden doğan bir kent bunu asla söylemeyiz. Petrol kenti olarak çevre yollarımız ne yazık ki istenilen düzeyin çok ama çok gerisinde, bunun sonucunda da her gün kaza, her gün ölüm haberleri gelmekte.

Bunu ben yazıyor ve söylüyor değilim. Batman'daki bir çok meslektaşlarımızın sık sık dillendirdiği konuların en başında. Konuyu işlediğimizde bazı vatandaşların sitemini de duymuyor değiliz. Dedikleri şu, ''Ya memlekette başka konu mu yok?'' elbette onlarca konu ve sorun var. Ama öncelikli konuların en başında ölüm saçan kentin giriş ve çıkışları. Çokta uzaklara gitmeye gerek yok, daha geçtiğimiz kış Batman merkezi diyebileceğimiz Batman çayı köprüsünde yolcu otobüsü ve ağır tonajlı aracın çarpması sonucu ölen vatandaşlar, önceki ay Petrol City AVM önünde yaşanan kaza sonucu gencecik bir kızımızın hayattan kopartılması, yine aynı noktada bir annenin çocuklarının gözlerinin önünde can vermesi.

Evet bu ve buna benzer onlarca kaza! Birde bunların çok ama çok ötesinde bir Karayolu. Adı 'ölüm yolu'na dönüşen bir yol, Siirt Çevre OSB yolu. Öyle bir güzergah ki burası adeta Sırat Köprüsü, bu yolu çıkabilene aşk olsun. Düşünün bu yolda kimin hangi yönde olduğu belli belirsiz. Hangi aracın son anda nereye kıracağı belirsiz. Bir çok şehrin yolcu otobüslerinin geçiş noktası? OSB'deki yüzlerce fabrika ve tekstil servislerinin güzergahı, yüzlerce köy yolu, onlarca fabrika, imalat depo ve düğün salonların güzergahı! Açıkçası bunu gören yetkililer kazalara çanak tutmuş ve ihmal etmemişler mi bu yolu?

Şunu da belirtmekte fayda görmekteyim. Yol alabildiğine geniş ve kullanışlı ama yolda hiç bir alt ve üst yapı yok. İsteyen istediği hızı yapar, isteyen istediği yöne direksiyon kırar! Kısacası olamaz böyle bir yol. Aylardır yerel basının işlediği bu konu kimin ihmaliydi acaba? Yolu polisiye tedbirlerle mi kontrol edeceksiniz? Elbette her araca bir jandarma veya bir polis veremezsiniz. Yapmanız gereken yola gerekli yatırımı yapmanızdı, yani alt ve üst yapısıyla standartlara uygun bir yol haline getirmek değil miydi burayı? Düşünün sadece bu güzergahta 2019 - 2023 yılları arasında 103 vatandaşımızın hayatını kaybettiği gerçeği var.

Batman Üniversitesini kuş uçmaz, kervan geçmez bir yere kuruyorsunuz ama ölüm saçan derme-çatma yapılaşmaya da göz yumuyorsunuz. Tıpkı Batman Rafinerisinde olduğu gibi. Rafineri kuruluşunda çevre tamamen imar ve yerleşim alanına dönüşmüş, son yıllarda Siirt ve OSB yolunda da bunlar gerçekleşti. Ya gerçekten bu yaşananların bir sorumlusu yetkili bir mercii yok muydu. Kentin yetkilileri, Şehir Plancıları, Çevre Şehircilik Müdürlükleri! Anlaşılan yollarda kan alacak sonra önlemler gelecek. Son alınan tedbir ve kararlar iyi ve güzel ama ölen onlarca canın sadece bir tırnağını bile kim getirebilecek?

BATMAN TEK SES OLDU

Son haftalarda gerçekten yüreğimiz yandı ve yanmaya da devam ediyor. Önceki hafta Çamlıtepe mahallesinde kanal suyuna giren küçücük çocuğun halen bitkisel hayata olduğu. Çevre yolunda yaşanan ölümler hepimizi derinden üzdü. Yaşananlara seyirci kalamayan Batman'daki onlarca STK kuruluşu, siyasi parti temsilcileri ve Odalar tepkilerini ortaya koydu. Elbette hepimize görevler düşüyor. İhmal varsa bunun peşini bırakmamak gerek. Bu yol çözüme kavuşturulana kadar da hiç bir STK ve duyarlılık gösterenlerin geri adım atmamasının gerektiğinin inancındayım.

Güzel günler dileğiyle.

#
Yorumlar (0)
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.
Tüm Yazıları