26 Nisan 2025 - Cumartesi

SORUNLARA DUYARLI OLMAK BİLİNCİ

SORUNLARA DUYARLI OLMAK BİLİNCİ

Yazar - Nedim ARSLAN
Okuma Süresi: 5 dk.
Nedim ARSLAN

Nedim ARSLAN

-
Google News

Batman’da onlarca sivil toplum kuruluşu (STK) bulunuyor. İş dünyasından çevre derneklerine, kantincilerden esnaf odalarına kadar birçok alanda faaliyet gösteren bu yapılar, sayıca fazla olabilir; ancak asıl mesele sayı değil, bu kurumların işlevselliğidir. Ne yazık ki, kentin geleceğini ilgilendiren konulara dair ses çıkarmayan, sorunların takibini yapmayan birçok STK ile karşı karşıyayız. Elbette istisnalar var. Memleketin en ufak sorununu bile kendi derdi gibi gören, bu bilinçle hareket eden STK’ları tenzih ediyorum.

Geçtiğimiz hafta Batman Esnaf ve Sanatkârlar Odası Başkanı sayın Mehmet Sıddık Çiftçi, 1. Caddeyi canlandırmak adına önemli bir adım attı. Bu çaba, sadece Oda bazında kalmadı. Batman Valisi ve Belediye Başkanı sayın Ekrem Canalp’in konuya doğrudan müdahil olması, meselenin ne denli önemsendiğinin göstergesiydi. Vali Canalp’in talimatlarıyla, Vali Yardımcısı Mustafa Caner Culukar koordinasyonunda bir çalışma başlatıldı. Belediye yetkilileri ve ilgili kurum temsilcileriyle birlikte Vali Yardımcısı Culukar, alana bizzat giderek yerinde incelemeler yaptı.

Esnaflarla görüşüldü, sorunlar ilk ağızdan dinlendi ve çözüm önerileri masaya yatırıldı. Bu ziyaret sadece sembolik bir temas değildi. Caddeye yönelik somut projelerin geliştirilmesi, yeni bir vizyon kazandırılması ve kalıcı bir dönüşüm hedefleniyor. Kent hafızasında önemli bir yere sahip olan bu caddenin yeniden canlanması için devletin en üst düzeyinden gelen bu ilgi, bana derece önemli ve kıymetlidir. Bu girişim, kentimizin ticari hafızasına sahip çıkmak adına oldukça değerli. Başkan Çiftçi’nin ısrarlı çabaları, Batman Valiliği ve Belediyesinin aktif desteğiyle daha da anlam kazanıyor.

Geçtiğimiz günlerde Gülistan Caddesinde esnafları ziyaret eden Başkan Çiftçi ile karşılaştığımızda, kendisini gazete idaresi sokağında ağırlayarak çay eşliğinde fikir alışverişinde bulunduk. Değerli meslektaşım gazeteci Muhyeddin Beycan ile birlikte, 1. Caddenin yeniden cazibe merkezi haline gelmesi için önerilerimizi paylaştık. Önerimiz, caddenin konsept olarak "tek tip esnafa" yönelmesi yönündeydi. Örneğin; bu alan “peynirciler çarşısı”, “şarküteri sokağı” ya da “kahvaltı caddesi” olarak tasarlanabilir. Yöresel ürünlerin sunulduğu, sabahları yerli-yabancı turistlerin ilgi göstereceği bir yapıya dönüştürülebilir. Benzer projelerin Diyarbakır ve Van gibi illerde başarılı sonuçlar doğurduğunu görmekteyiz.

Son dönemlerde yöremizdeki il ve ilçelerde bile hafta sonlarında, tatil ve bayram günlerinde inanılmaz sayıda yerli ve yabancı turist ağırlanmakta. Her bir ilçesi tarih kokan Batman ise, ne yazık ki turizm alanında beklenen atılımı henüz gerçekleştirememiştir. Yerli ve yabancı turistleri çekmek için kentin geçmişine, kültürel mirasına ve doğal güzelliklerine yönelik çalışmalar yapılmalıdır. Çağın teknolojik ürünleri ve cafe kültürüyle değil; Batman’ın organik, kendine has kimliğiyle ön plana çıkması, kent kültürüne çok daha büyük katkılar sağlayacaktır.

Yukarıda sıraladığımız önerilerle Batman’ın kalbi olan 1. Cadde yeniden canlanabilir. Bizler de üzerimize düşen sorumluluk bilinciyle bazı önerilerde bulunduk. Bu fikirlere yeni projeler de eklenebilir. Batman’ın ticaretine ve turizmine yeni bir soluk kazandırabilecek bu tür adımların, şehrimizin sosyal ve ekonomik dokusuna ciddi katkılar sunacağına gönülden inanıyorum.

Şehrimizin bazı bölgelerinde yaşanan aksaklıkları sadece ilgili oda ya da birkaç STK'nın gündeme taşıması yeterli değildir; bu sorumluluğu tüm sivil toplum kuruluşları üstlenmelidir. Hep birlikte hareket edildiğinde, hem kentimizin sorunlarına daha hızlı çözümler bulunacak hem de STK'ların kendi faaliyetlerinde gözle görülür bir canlılık ve güç kazanımı sağlanacaktır. Unutmayalım ki, şehir hepimizin ortak sorumluluğudur.

Daha duyarlı, daha katılımcı bir STK yapısı ve güçlü bir kentlilik bilinci dileğiyle...

#
Yorumlar (0)
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.
Tüm Yazıları