20 Haziran 2021 - Pazar

İLUH DERESİ VE İLUH BÖLGE HASTANESİ

Yazar - Nedim ARSLAN
Okuma Süresi: 6 dk.
Nedim ARSLAN

Nedim ARSLAN

-
Google News

İluh sevdamız ikiye katlandı. Bir ömür kadar geçmişi olan İluh deresi gittikçe ünleniyor. Efsaneleşen aşklar gibi İluh'ta dilden dile, nesilden nesile anlatılacak ve dillere destan olma yolunda.  İluh öyle bir yaşam alanı ki doğasıyla, Alpler'deki oksijen deposunu aratmayacak havasıyla kentin değerine daha da değer katacak gibi görünüyor. Bu İluh ismi ve İluh sevdasını yaşatmak için yeni yeni projeleri hayata geçirmenin çabaları sürerken kentteki sağlık yatırımlarına da ismi verilerek yaşatılmaya çalışılıyor.  Bu kent daha yokken küçük bir yerleşim yeri olan ve dere yatağının dibindeki bu efsanei dere yıllardır gizemliğini korurken ismi verilen merkezlerle daha da ünlenecek gibi. İsminin yanı sıra dereden akan berrak suyuyla ve hijyenik ortamıyla isminin verildiği hastane de İluh deresinin yolunda!

Eskiden beri Batman'da yaşanan bir çok vatandaş bu İluh ismine hiçte yabancı değil. Hepimizin bildiği gibi seçim zamanlarının en büyük malzemesi olan bu dere yatağının ne felaketler yaşattığını da iyi bilir. Yıllarca etrafa saçtığı pis kokular, su taşkınlıkları sonucunda onlarca kişiye mezar olan, kenti ikiye bölen geçtiği 5 mahallenin vatandaşlarında ağır tahribatlar bırakan bu derenin tehlike boyutlarını kapatmadan ve rezalet görüntüsü bitirilmeden ismi kent merkezindeki bir hastaneye veriliyor! Daha öncede değindiğim bu konuyu yinelemek istiyorum. Yaklaşık olarak 50 yıl önce Batmanlıların tek hastanesi olan, artık ayakta kalması bile mucize olan Batman Kadın ve Doğum Hastanesi yani yıllar önceki (SSK) Hastanesine birkaç ay önce İLUH Devlet Hastanesi adı verildi, bize bir İluh'un verdiği sıkıntılar yetmezmiş gibi alın size ikinci İLUH'u da… Sağlık mahallesinde bulunan bu hastaneye baktığınızda bina adeta Irak'taki Bağdat kentindeki savaştan çıkmış bir halde. Dediğim gibi dıştan görünüm resmen bir enkaz. İçerisi ise ‘hastane müzesi’ olacak türde. Daracık koridorlardaki poliklinik önlerindeki hasta kuyrukları, sağlık alanında çalışan onlarca hekim ve sağlıkçının nefessiz daracık alanları, lavabo ve bazı bölümlerin havasız ve sağlık ortamından çok uzak görüntüleri! Kendini bile zor taşıyan ve sağlıklı olmayan bu hastanede sağlığın ne derece sunulduğunu merak ediyorum gerçekten.

Yıllarca ek bölüm  ve yamalarla büyütülen bu binayı yıkıp yerine daha modern bir eseri Batman ve Bölge halkının hizmetine sunmak o kadar mı zor? Bina ve yer yetersizliğini bahane edip yıkıma gidilemeyeceğini belirten yetkililer, Esentepe'deki eski Devlet Hastanesinin atıl olduğunu da çok iyi bilmekte. Nüfusu 650 binlere dayanan ve her gün daha da büyüyen sağlık alanlarının da yetersiz olduğu Batman'a aynı yerde modern bir yapıya ve Batman'a yakışır bir isimle bir hastanenin sunulmasını istediğimizi, geçmişte Batman Milletvekili olan bir siyasetçi Batman'ın isminin İluh'la değiştirilmesi talebinde bulunmuştu. Oysa adı geçen hastaneye sağlık alanında emek vermiş ve ebediyete göçen bir doktorun ismi veya  ''Yeni BATMAN, Mega BATMAN, PETROLKENT'' isimlerinin verilmesi daha şık olmaz mı? Batmanlıların hafızasında iyi bir izlenim bırakmayan ve tamamen çöplüğü andıran bu isim  de neyin nesi?

Hani derler ya eskiye rağbet olsaydı, bit pazarına nur yağardı diye.

KURUMLARIN BASIN BİRİMLERİ!

Batman yerel basınında yıllardır tatlı bir rekabet süregelmekte. İyi huylarımızın olduğu gibi kötü huylarımızın da olduğu kesin. Her gazetenin haber okuması ve haberi işleyişi elbette ayrı bir sanat tabi ki. Bizler de bunlar yaşanırken, bir de kurumların Basın Birimleri’ne  bakın! Haber değeri olan bir etkinlikte sizleri bilgilendirmezlerken, kendi hazırladıkları metnin gazetede yayınlanmasını istedikleri haberleri etkinliğin ardından bir-iki günü alırken yapılacak olan bir törene de gazetecilerin hemen hazır olunmalarını isterler.

Batman Üniversitesi Rektörü’nün değişiminin ardından çeşitli Üniversitelerle iletişim halinde olan Rektör’ün çabaları ve çalışmaları dahilinde gerçekleşen Üniversite öğrencilerinin başka üniversitelerle buluşma gezilerinin ikincisinde Batman Basın mensuplarının Cuma sabahı saat 08.00 de uğurlamaları etkinliğine gazeteciler de davet edildi. (Batman'da hiçbir kurum amirinin dahi saat 08.00’de mesaiye başlamaması dikkat çekerken) NASA'ya öğrenci gönderir gibi uğurlama merasimine gösterilen hassasiyet ve davete  Mali İşler, Basın Birimi ve Özel Kalem Birimleri de duyarlı olsa.

Batman Üniversitesi Rektörü’nün vizyonuna ne yazık ki Üniversitede bazı birimlerin yetişemediğinin altını çizmek istiyorum.

#
Yorumlar (0)
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.
Tüm Yazıları