YEREL BASIN BİTİŞ NOKTASINDA
Nedim ARSLAN
-2019 Yılının Aralık ayında Çin'den Türkiye ve Avrupa'nın bir çok ülkesine sıçrayan Covit 19 dünya ekonomisine büyük darbe indirdi. Bulaşıcı hastalık yüzlerce sanayi devi ile binlerce küçük ve orta ölçekli işletmelerin batışına neden olurken, bitmesi için de büyük mücadeleler sürmekte. Hastalıktan önce de hatırlanacağı gibi dünya genelinde büyük ekonomik sıkıntılar yaşanmaktaydı. Bu sıkıntılara hastalıkta eklenince durumlar daha da ürkütücü boyutlara ulaştı. 1,5 yıldan bu yana yaşanan salgın hastalık hala ekonomideki sarsıntı ve tahribatlarına devam ederken ekonominin ne hale düştüğüne de gözler önüne sermekte. Hastalık öncesi her gün dövizdeki dalgalanmaların sonucunda imalatçı firmalar üretim hayatına son verirken, bunlara her gün yenileri eklenmekte ne yazık ki.
YEREL BASINA BÜYÜK DARBE
Türkiye'nin 81 ilinde yayın yapan yerel gazeteler ne yazık ki kapanmayla karşı karşıya. Geçtiğimiz hafta Cumhurbaşkanlığı kararnamesinde yayımlanan tasarruf tedbirleri genelgesindeki kararda, 'Kamu kurum ve kuruluşlarının basını izleme ile ilgili birimleri ve kütüphane dokümantasyon merkezleri hariç hiçbir şekilde günlük gazete alamayacak, görev alanı ile ilgili olmayan yayınlara abone olunmayacak. Kamu Kurum ve Kuruluşlarınca mevzuattan kaynaklanan zorluklar gereği yapılan veya kurum faaliyetleri ile ilgili doğrudan ilgili olan tanıtım giderleri hariç olmak üzere basın ve yayın organlarına ilan ve reklam verilmeyecek. İdare faaliyetlerini tanıtmaya yönelik rapor, kitap, dergi ve benzeri yayınlar basılmayacak, bu dokümanların hazırlanması ve paylaşımını elektronik ortamda yapacak' diyor. Geçtiğimiz aylarda Batman yerel basınında buna benzer bir uygulama başlamıştı bile, yereldeki meslektaşlarımızın sanki memlekette hiçbir sorun yokmuş gibisinden vasıfsız günlük (yani resmi ilan alamayan yaklaşık 15 gazetenin) reklam gelirini de engellemek için bir başarıya imza atmışlardı! Bu yetmez gibi sadece iki kamu kurumunun yerel gazetelere can suyu olduğu aboneliklerinin de kesilmesi Batman yerel medyasını bitirme noktasına getirdiğini belirtmek istiyorum. Oysa Türkiye'nin bir çok ilinde idareler gazetelerin yaşaması için her ay belli oranlarda reklam bedeli olarak katkı sunmaktayken Batman yerel medyasının reklam gelirinin de önüne geçilmişti. Yeni alınan tasarruf tedbirlerinin kapsamında ülke genelinde hiçbir günlük gazeteye abone olunmayacağından sektörde çalışan 20 bin civarındaki basın emekçisinin de işsizler ordusuna katılacağının göstergesi değil midir? Gazete çalışanlarının yanı sıra sektördeki kağıt, kalıp, kimyasal ürün pazarlama sektörü de yara almakta.
DAHA ÖZGÜR OLACAĞIZ
Dünyada ve Türkiye'de haberin kaynağı şüphesiz her zaman olduğu gibi elbette 'Yerel medya' olmuştur. İlan ve reklam geliri olamayan Türkiye'deki yüzlerce yerel gazete yapılan uygulamayla kapanma yoluna gidiyor ne yazık ki. Yıllarca belli sınırlarda haber ve yorum yapan gazeteler bir bakıma belki de daha özgür olabilecekler. Abonelik kaybı kaygısı içerisinde olan bir çok gazeteci bu kaygıyı kafasından atıp artık daha özgürce haber ve yorum yapabileceklerinin inancındayım. Alınan kararla birlikte Türkiye'nin 81 ilinde her birinin ayrı bir çiçek olarak gördüğümüz bu çiçeklerin ne yazık ki boyunlarının büküldüğü ve renklerinin de solduğunu belirtmek istiyorum . Bu saatten sonra Batman ve bir çok ilde yayın yapan yerel gazetelerin kimi kapanma, kimi periyodunu küçülterek ve kimi de renkli sayfalara veda edeceği yolunda. Evet alınan karar yerel basını bitirmeye yönelik bir karar. İlan ve reklam alamayan yüzlerce yerel gazete yıllardır kendi yağları ve can suyu olan aboneliklerle ayakta durmaya çalışırlarken, alınan kararla bir bir kapanma ve yüzlerce kişinin ekmeğinin elinden alınmasına neden olacağını ortaya koymakta.