BETONKENT BATMAN
Nedim ARSLAN
-9 Günlük uzun bayram tatilinin ardından yeniden sizlerle beraber olmanın sevinci içerisinde olduğumu belirtmek istiyorum.
50-60 Yıllık geçmişi olan ve bir türlü kent kültürüyle buluşamayan Batman, işsizlik unvanının yanı sıra 'Beton kent' unvanını da elden bırakmıyor. Çok kısa bir geçmişi olan ve zamanın yerel yöneticilerinin şehir yerleşkesini yanlış yerde imar etmesinden ötürü şehrin en merkezi yeri Turgut Özal Bulvarı (Diyarbakır caddesi) hariç bir çok mahallenin hala büyük bir köy görüntüsünü taşımakta olduğunu hepimiz bilmekteyiz. Tabi ki kentler ve şehirler sadece bir caddeden ibaret değil. 1950'li yıllarda 'Kara altın' petrol ile ünlenen Batman bugün başta eğitim ve sanayiden uzak olduğu kadar turizmde de ne yazık ki istenilen düzeyde değil… Sadece daire ve gayrimenkulle dilden dile dolaşan Batman sohbetlerde kentteki daire ve işyerleri kira fiyatları ile ünlenmiş durumda. İki yıla yakın sıkıntılı bir süreçten sonra kısıtlamasız ilk bayramda 650 bin nüfuslu Batman'da bir çok vatandaş kendini en yakın belde ve turistik alanlara vurdu. Namı-şanı olmayan doğu bölgesindeki Tatvan ve Ahlat beldesinin yanı sıra komşu kent Midyat, Mardin ve Nusaybin'in küçücük bir yerleşim alanı bile binlerce yerli turisti ağırladı. Oysa binlerce yıl geçmişi olan ve tarih hazinesi olan Hasankeyf'te 'tık' bile yok. Adeta Kerbela'yı andıran sahil ve hatta bir gölgeliği olmayan bir tatil beldesini siz düşünün! Bölgedeki tüm iller ve beldeler dahil yatırımlarda çağ atlarken, Batmanlılar bir gölgelik bulamadığı için hala yollarda ne yazık ki.
Son dönemlerde adeta bir tüketim şehri olan Batman'da GAP mahallesi, Gültepe’deki lüks cafe ve mekanlarda son dönemlerde yaşanan kriz nedeniyle el değiştiriyor. Üretim ve istihdam adına gelişen bir şeyin olmadığı gerçeği ortadayken yine Batman Eğitim ve Araştırma Hastanesi'nin etrafındaki 40-50 metrekarelik işyeri kira fiyatlarının 8 ila 10 bin TL arasında değiştiğini, daha büyük mekanların kirası ise 15 ve 20 bin TL arasında değiştiğine ne dersiniz? Buralar rant kapısı değil de nedir? Bu işyerleri sabahtan akşama kadar para mı basmakta. Yeni hizmete sunulan Batman Eğitim ve Araştırma Hastanesi ile eski adıyla Batman Bölge Devlet Hastanesi etrafına sadece iki kapının hizmet vereceği mesajları da ne yazık ki havada kalmış oldu. Batman'daki onlarca mahallede yüzlerce ev miadını doldurup kentsel dönüşümü beklerken hala tarım arazileri imar tehditleri altında! Batman merkezde Yeni mahalle, Meydan, Şirinevler, Kısmet, Huzur, Sağlık, Bağlar, Beşevler gibi onlarca mahalle kentsel dönüşüme dahil edildiği taktirde binlerce dönüm tarım arazileri de heba edilmeyecek. Ard arda açılan yüksek katlı binalar şehri beton yığınına çevirirken emlak fiyatlarının hala astronomik rakamlarda olması da çok şaşırtıcı değil mi?
ÜNİVERSİTE YOLU
Geçmişte kentin kuruluşunda yapılan hata ne yazık ki Batman Üniversitesinin yerleşkesinde de yaşandı. Tüm olumsuzluklara rağmen hızla gelişen bu kente her şey tersine. Üniversitenin kuruluşunda Üniversite kampüsünün kurulamayacak tek yerine kampus kuruldu. Batman-Diyarbakır, Batman-Silvan, Batman-Siirt, Batman-Hasankeyf yönündeki tüm alan ve araziler üniversite yapımına uygun iken değimi yerindeyse kuş uçmaz, kervan geçmez bir alana yerleşke yapıldı. Bu kente ve Üniversiteye yapılmış en büyük bir kötülük oldu. Batman Üniversitesinin yerleşkesi öyle bir alana kuruldu ki, o yolda geçen bir öğrencinin ürkmemesi içten bile değil.
Batıraman bölgesinde kurulan Batman Üniversitesi bugünkü konumuyla hiçbir ilerleme kaydedemeyecek. Yerleşkesi itibariyle şehirle buluşamayan Üniversite yolu da ayrı bir muamma. Batman kent çıkışı, TOKİ Yenişehir mahallesinden üniversiteye kadar uzanan yolda kuruyan ağaçlar ve bozuk yol da üniversitenin imajına eksi puan sayılmakta. Kentin idarecileri ve Üniversite yöneticileri bu yoldan giderken klimalı araçları, güneş gözlükleri ve makam arabalarıyla seyahat ederken, öğrencilerin yanı sıra kent dışında gelen konukların izlenimini bende merak etmiyor değilim…
Güzel bir hafta dileğiyle…