Batman ve fuarlar
Nedim ARSLAN
-Geçtiğimiz yıl ilki düzenlenen Batman Tarım ve İnşaat Fuarı, ikinci kez kapılarını Batman ve Bölgedeki ziyaretçilere açtı.18-21 Ekim tarihleri arasında Batman ve bölgedeki tarım ile inşaat firmalarına yönelik ürün tanıtımı yapan 200’ü aşkın firmanın katılımıyla gerçekleşen fuarda arzu edilen ziyaretçi sayısına ve haraketliliği istenilen düzeyde olmasa bile dört gün boyunca açık kalan fuar Batman için iyi bir sınav olmuştur. İlki yapılan İnşaat ve Gıda fuarı elbette daha etkin ve daha çok katılımla gündeme gelmişti. Bakanların, Bölge Milletvekillerinin ve birçok bürokrat ile Genel Müdürlerinin katıldığı ilk fuar daha etkin olmuştu. Son dönemlerdeki ekonomik daralma çiftçi ile işadamlarının, müteahhitlerin sıkıntıları kentimizdeki üretim ve istihdamın düşük olması elbette fuar katılımını da etkiler. Ama tüm olumsuzluklara rağmen fuarlardan vazgeçilmemesi ilk hedef olmalıdır.
Batman Valisi, Belediye Başkan Vekili, Milletvekili, daire amirleri, STK ve İş dünyasının katıldığı törene güzel kelimeler ve anlamlı sözler kullanıldı ama bir eksik ile. Katılım ve organizeye katkı sunanlar bir bu kadarda kentte üç yıldır askıya alınan imar için neden çaba harcamıyor… Tüm alanlara gelir sağlayan inşaat sektörüne yönelik fuarı açarken inşaat sektörünün de açılması gerekmez mi? Bu yılda askıya alınan ve anlaşılması güç olan havamania sorunu artık bitmelidir. Aksi halde fuarlarında bir esprisi kalmayacak. Karamsar bir tablo sergilemek bizim prensibimiz değil ama Petrol ile anılan bu şehir eğitim, tekstil, turizm ve sanayisi ile anılmalı.
Geçen yılın ardından 20 Ekim’de ikinci kez kapılarını açan Kitap Fuarına katılım yüksekti. Batman Valiliği, Batman Belediyesi, Kültür ve Turizm İl Müdürlüğü ile Milli Eğitim Müdürlüğü’nün katkılarıyla düzenlenen Kitap Fuarı Batman Valiliği yanında 8 gün süreyle açık kalacak. 100 yayınevi ile 80 yazarın katıldığı Kitap Fuarı kentte kitapseverleri de buluşturacak. Tarım Gıda ve İnşaat Fuarının ardından açılan Kitap Fuarı kente haraketlilik kazandırdı. Batman’daki otellerin doluluk oranlarının yanı sıra lokanta ve farklı sektörlerdeki işyerleri de haraketlilik kazandı.
TARİH PARAMPARÇA
Yapımı devam eden Ilısu barajında sular altında kalacak eserlerin taşıma işleri devam ediyor . 540 yıllık Zeynelbey türbesi, 650 yıllık Artuklu hamamı ve 12. yüzyılda Artuklular döneminde yapılan İmam Abdullah Zaviyesi yeni Kültürel Park alanına taşınmasının ardından 1400 yıllık kale kapısı da taşındı..
Tarihi 15 bin yıla dayanan antik kent Hasankeyf sulara gömülmek için gün bekliyor. Birçok medeniyete ve uygarlığa beşiklik eden Hasankeyf’in hiçte ‘keyfi’ kalmadı. Dicle vadisini beton yığınına dönüştüren çalışmalar tarihi dokudan eser bırakmadı. Astronomik rakamların para harcandığı taşıma işlemleri hem ekonomik, hem de tarihin yok olmasına sebep olması tarihseverleri üzüyor.