22 Haziran 2024 - Cumartesi

DİKİLEN AĞAÇLAR NEREDE?

DİKİLEN AĞAÇLAR NEREDE?

Yazar - Nedim ARSLAN
Okuma Süresi: 4 dk.
Nedim ARSLAN

Nedim ARSLAN

-
Google News

Sevgili okurlarımız 9 günlük bayram tatilinin ardından yeniden sizlerle beraber olmanın sevincini yaşıyoruz. Alınan tasarruf tedbirleriyle yerel basının sesi daha da kısılmaya çalışıldığını ifade ederek bu günkü düşüncelerimi sizinle paylaşmak istiyorum. 1980, 90'lı yıllara nazaran Batman'da gözle görülür ve kayda değer yeşillenmenin olduğunu görebilmekteyiz. Bahsettiğim yıllar Batman'da yeşil bir alan ve kentin cadde ile bulvarlarında boy atmış her hangi bir ağaca rastlamanız mümkün değildi. Gelişen ve büyüyen Batman'la birlikte bir çok alanda inşa edilen sitelerdeki ağaçlandırmalar cadde ve bulvarlardaki peyzaj çalışmaları yeşil alanların artmasına neden oldu.

Geçmiş yıllarda Batman'da yeşil alan sadece Atatürk Parkı ve Esentepe ile TPAO'da bulunurdu. TPAO'daki bu yeşil alanların mimarı TPAO tesislerini de bu hale getiren rahmetli Mehmet Yamaç'ı da rahmetle anmadan geçemeyeceğim. Şunu da belirtmek isterim ki o dönemin TPAO Batman Bölge Müdürü Mehmet Yamaç ile her hangi bir samimiyet ve ilişkimin de olmadığının da altını çizmek istiyorum. Ama yiğidin hakkını da yiğide vereceksin. Onlarca gelmiş geçmiş müdürler içerisinde eser bırakan birini sormak isterlerse tereddütsüz Mehmet Yamaç olduğunu ifade etmek isterim.

Her zaman dediğimiz gibi yaptıklarınızla anılırsınız, hizmetse hizmet, iyilikse iyilik, kötülükse kötülükle anılırsınız. Yani kısacası ne ekerseniz onu biçersiniz. Asıl konumuza dönmek istediğimizde dönemin Belediye Başkanı Hüseyin Kalkan'la başlayan yeşil alanlar günümüze kadar ardı ardına devam etti. Hele hele son yönetimler Batman çayı kenarında inşa edilen İstiklal Parkından, Karabağ, Sağlıklı Yaşam Alanı, Yaşar Kemal Kent Ormanı ve onlarca projeyi hayata geçirerek kentin yeşil dokusuna büyük değer kattığını ifade etmek isterim. Buraya kadar her şey yerli yerinde. Ama yanlış olan ne diyecekseniz ?

Her yıl hepimizin şahit olduğu ve tüm yerel gazetelerin haber yaptığı ağaç dikme törenleri! Batman Valiliği, Batman Belediyesi, Batman Tarım İl Müdürlüğü, Batman Üniversitesi, Özel okullar, Kaymakamlıklar ve Belediyelerin diktiği ağaçların nerede olduğunu sormak isterim. Onlarca yıl dikilen on binlerce ağaç nerede? On yıllardır dikilen on binlerce ağaç yeşermiş olsaydı Batman adeta Balıkesir ve Bursa gibi yemyeşil olmayacak mıydı? Yanı başımızda kıraç topraklar değil, yem yeşil dağlar ve tepelerle çevrili olacaktı memleketimiz.

Diktiğiniz ağaçları sanırım uzaylılar gelip almış olamaz! Ağaçları diktikten sonra hiç gidip bakım ve sulamasını yaptınız mı? Bakarsanız bağ, bakmasanız dağ olur misali ihmallerinizden kurumuş olamazlar mı on binlerce ağaç. Gitme zahmetinde bulunmazsınız tabi ki, nasılsa resmi tören yok, etkinlik yok, gösteriş yok. Benim merak ettiğim şu; madem sulama yapmayacaksanız, madem dikilen ağaçlara sahip çıkmayacaksanız bu kadar reklam ve bu kadar harcamayı neden yapıyorsunuz?

Yıllar önce yanı başımızdaki Şanlıurfa, Elazığ, Diyarbakır gibi iller adeta metropol iller haline dönüşürken bizler halen diktiğimiz ağaçlara sahip çıkmıyoruz. Bir çok vilayetin kent girişlerine kilometreler kala yeşil kuşaklarla karşılaşıyorsunuz. Her zaman dediğimiz gibi kentlerin girişi kentlerin kimliğidir. Maalesef ne girişlerimiz, ne çıkışlarımız, ne de etrafımızda yeşil alanlar vardır. Sözün özü; ya gösterişli etkinlik ve törenlerle ağaç dikmeyin ya da ağaç dikerseniz lütfen sahip çıkın.

Güzel bir hafta dileğiyle.

#
Yorumlar (1)
M.emin
23.06.2024 22:53
Hesap soran veya eleştiren 7 köyden kovarlar değerli NEDİM .
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.
Tüm Yazıları