19 Eylül 2021 - Pazar

ESNAFIN İŞİ ZOR

Yazar - Nedim ARSLAN
Okuma Süresi: 4 dk.
Nedim ARSLAN

Nedim ARSLAN

-
Google News

           Bir buçuk yıldır yaşanan hastalık sonucu ülkelerin ve insanların hayatında büyük değişimler yaşandı ve yaşanmaya da devam ediyor. Yeryüzü coğrafyasında milyon insanın ölümüne neden olan bu salgın hastalık hala ölümcül etkisini devam ettirmekte. Ekonomideki büyük sıkıntıların en büyük nedeni olan salgın bir çok alandaki olumsuzluklarıyla adeta dünya düzenini değiştirdi. Büyük sanayi devlerinin iflasına neden olan bu hastalığın tahribatları belki de önümüzdeki yıllarda  daha da  anlaşılır hale gelir. Dünya ülkeleriyle birlikte ülke ekonomimizin yanında bölgemizdeki sıkıntılar daha da büyümüş bir hal aldı. Üretim ve istihdamın ürkütücü boyutlarda olduğu bölgemiz ve kentimiz bunun faturasını ödeyemez hale geldi. Pandeminin başlamasıyla birlikte ülke genelindeki gibi kentimiz esnafı da zor bir süreçten geçiyor. İstihdam alanlarının çok kısıtlı olduğu Batman'da küçük esnaf çarkını döndüremez hale gelmiş durumda.

“KORONA BİTİRDİ BİZİ”

          Hafta sonu çarşı merkezinde küçük çaplı işletmeci ve esnafın nabzını ölçmek için birkaç esnafı ziyarette bulunduk. Kiralarını ödeyemez hale geldiklerini belirten esnaflar geleceğe karamsar baktıklarını ifade ettiler. Pandemi döneminde yapılan desteklerin hiç birinden faydalanamadıklarını belirten esnaflar, kira parasını  bile ödeyemediklerini ve günü siftahsız geçirdiklerini ifade ettiler. Aylardır iş yapamayan esnafın umudunu kıran bir de internetten yapılan alışverişler! Zincir marketlerin Batman ve bir çok il de mantar gibi türediğine dikkat çeken yerli esnaflar, ''Zincir marketler sezona göre malzeme satmakta. Eğitim ve öğretim sezonunda kırtasiye, tatil sezonunda tatil malzemeleri olan çadır, valiz, çanta ve şort, Yaz ve Kış sezonlarında da tekstil ve giyim ürünleri satmakta. Zincir marketler 2 milyon üzerindeki küçük esnafa ekmek bırakmadı. İnternet siteleri artık Türkiye'nin bir çok ilinde kendi kargo şubelerini açmaya başladı, bu durum bizleri tamamen bitirme noktasına getirdi'' diye sitemde bulundu.  Evet gerçektende esnafın işi çok zor. Üretim ve istihdamın istenilen düzeyde olmadığı Batman’ın adeta tüketim şehri haline geldiği hepimizin malumu.

MUTFAKTA YANGIN VAR

           Hemen hemen her gün fiyatların değiştiği gıda ve tüketim maddelerinde vatandaşların gücünün kalmadığı ve mutfaklardaki yangının daha da büyüdüğünü hepimiz görmekteyiz. Çarşı-pazarda vatandaşların artık bir çok tüketim malzemesini alamadığını, ihtiyacı olan ürünlerin sadece yarısını alabildiği günleri yaşıyoruz ne yazık ki. Okulların iki yıl sonra açılmasının ardından veliler yine şaşkın! Çocuklarının okul ihtiyaçlarını alamayan veliler, servis ve okul kıyafetlerinin el yaktığını bunlar da yetmezmiş gibi bazı okul idarelerinin bağış adı altında istedikleri paralar ve kaynak  kitaplar karşısında adeta çaresizlik içerisinde. Mutfaklardaki yangının her gün büyüdüğü, işçi, memur, emekli, esnaf ve çiftçinin ve bir çok kesimin etkilendiği bu darboğazda asgari ücretle çalışanın ve hatta işsiz olan vatandaşın ne halde olduğuna siz karar verin.   

          Güzel bir hafta dileğiyle…

#
Yorumlar (0)
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.
Tüm Yazıları