18 Mayıs 2024 - Cumartesi

BATMAN HİZMETİ HAK EDİYOR

BATMAN HİZMETİ HAK EDİYOR

Yazar - Nedim ARSLAN
Okuma Süresi: 4 dk.
Nedim ARSLAN

Nedim ARSLAN

-
Google News

1955 Genel nüfus sayımında İluh nüfusunun 4713 olarak kaydedilen Batman, 2 Kasım 1955 yılında Belediyenin kurulmasıyla günden güne gelişti. İlçe statüsündeki yıllarında Siirt iline bağlı olan Petrolden doğan kent Batman bağlı olduğu il'in nüfusundan daha fazla ve ticari bakımından da daha hareketli bir unvana sahipti. 1990 yılında dönemin Cumhurbaşkanı rahmetli Turgut Özal'ın oluruyla 16 Mayıs 1990 yılında il statüsüne kavuşturulan Batman Türkiye'ninde 72. ili olma unvanını almıştı. Dönemin en karanlık yıllarında bölge illerinin başında en büyük acıları yaşayan Batman'ın gelişimini hiç bir güç engelleyememişti. Özellikle rahmetli Özal'ın çıkardığı teşvik yasasıyla Batman daha da cazip ve hareketli bir hale getirilmek istendi.

 

Bazı yatırım ve teşvikler amacına göre kurulduysa da ne yazık ki bazı yatırımlar hayalden öteye gidemedi. Kimi yatırımcı gerçek anlamda üretim ve istihdama yönelik projelerini hayata geçirdiyse de kimileri de sadece teşvik yasasından yararlanmak için hayali projeler üreterek devletin sağladığı imkanlarını istismar ederek kötüye kullandılar. Nahiye, belde, ilçe ve il tarihinde Batman'ın çektiği acıları bölge illerinin hiç biri çekmemiştir. 90’lı yıllarda köy boşaltmaları nedeniyle neredeyse bölge illerinin tamamından Batman'a bir göç herkes tarafından bilinmektedir. Şiddet olaylarından dolayı yaralı olan Batman çevre illerden gelen vatandaşların nüfusu da eklenerek tuz biber olmuştu. İşte bunca olumsuzluğa rağmen Batman bölge illerinin arasında gözle görülür bir ilerleme sağladı. Bunca olumsuzluğa rağmen Batman ilerlemeye devam etmiş ve neredeyse Büyükşehir statüsünü hak edecek duruma gelmiştir ama ne yazık ki bu güzel gelişmelerle birlikte bir o kadarda olumsuz sorunlarımızın da altını çizmek isterim,

Mesela;

Kentin girişlerindeki bir çok ana yolun halen şantiye alanı gibi olması, Batman - Diyarbakır karayolundaki köprünün bir tarafında hizmete sunulan İstiklal Parkı bir nebzede olsa bu görüntüyü güzelleştirmeye neden olurken diğer yakada hala beton santralleri, kum ocakları, briket imalatçıları, eski mezbahane, köprünün adeta patates tarlası gibi durumu. Öte yandan onlarca can alan ve gün yok ki, trafik kazalarının yaşanmadığı Gültepe mahallesi - sanayi sitesi güzergahındaki keşmekeşlik. Onlarca canın yitirildiği bu güzergah ve ölüm yolu olarak adlandırılan Siirt çevre yolundaki düzensizlik. Özellikle bu iki noktada sık sık denetim yapan ve gerekeni yapan trafik ekiplerinin üstün gayretine rağmen aşırı hız sonucu yaşanan kazaların önü kesilemiyor.

Kentin adeta kangreni haline gelen bu iki yolda günü birlik önlemler değil de kalıcı önlemlerin yapılması gerekmez mi? Nüfusunu 100 binden 650 bine katlayan Batman artık küçük projeleri kaldıramayacak bir hale gelmiş durumda. Önceki yıllarda yapılan alt ve üst geçitlerin ne kadar yetersiz olduğu gün yüzüne çıktı. Özellikle nüfusun yoğun olduğu Gültepe ve Çamlıtepe yolundaki Siirt çevre yollarının daha işlevsel bir hale getirilmesi zaruri bir hal aldı. Yazdıklarımızın başından sonuna kadar olumlu ve olumsuz bir çok şeyi dile getirmeye çalıştık. Geçtiğimiz hafta itibariyle 34'ncü yaşına giren Türkiye'nin petrol kenti Batman ve Batman halkı tüm güzellikleri hak ediyor diye düşünüyorum.

Güzel bir hafta dileğiyle.

#
Yorumlar (0)
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.
Tüm Yazıları