BİR 'DEĞERİN' ARDINDAN
BİR 'DEĞERİN' ARDINDAN
Nedim ARSLAN
-Ülke genelinde 31 Mart tarihlerinde yapılacak yerel seçimler için hazırlıklar sürerken, 1984 yılında yapılan seçimlere Batman Belediye Başkan adaylarından Mehmet Özdemir, Mehmet Teymur, Ömer Yıldız, Şehmus Demir, Arif Argun, Mehmet İkram Müjdeci ve Abdullah Kaya ile Başkanlık mücadelesi vermenin ardından Batman Belediye Başkanlığına seçilen ve Batman'ın mimarı olarak anılan Ataullah Hamidi hafta sonunda Ankara'daki evinde geçirdiği kalp krizi sonucu hayata veda etmesinin ardından Batman'daki aile mezarlığında toprağa verildi.
İlçe statüsündeki Batman'ın 80 ve 90'lı yılları her açıdan zorlu ve çileli idi. Kısacası bu kent çok acılar ve çok sıkıntılı yıllar yaşadı. Petrolün bulunmasıyla ünlenen Batman kolay bir şekilde bugünlere gelmedi elbette. Yerelin ilk yöneticileri hizmet için büyük çaba ve emekler göstermesine rağmen zorlu yılların sonucunda kente bir değer katamazlardı! 80'li yıllarda bir çok cadde ve alanlar adeta çamur deryası içerisindeydi. O yıllar kentte asfaltlı ne bir cadde, ne de bir sokak vardı.
Vatandaşlar çarşı merkezi veya bir yere giderken diz boyu çizmelerle dolaşmak zorundaydı. Kısacası her yer çamur deryasıydı. Batman Belediyesinin bugünkü 2000 İş Merkezi yerinde hizmet verdiği yıllarda kentte hizmet alanında büyük sıkıntılar yaşandığını bir çok Batmanlı biliyordu. 1984 yılında yapılan yerel seçimlerle Belediye Başkanlığına seçilen Ataullah Hamidi artık görevi başındaydı.
Batman Belediyesinin bugünkü Belediye hizmet binasından kentin imarına, cadde ve sokaklarına kadar artık hizmetler ardı ardına gelmeye başlamıştı. Özellikle ANAVATAN Partisi Kurucusu ve Türkiye Cumhuriyetinin 8'nci Cumhurbaşkanı rahmetli Turgut Özal'ın Batman ve Hamidi ailesine pozitif ayrımcılığı sonucu kente büyük hizmetler sunulmuştu. Bunun en büyük göstergesi de Batman'ın 1990'da il statüsüne kavuşturulmasıydı. Batman'da Belediye Başkanlığı dönemi ve 3 dönem milletvekilliği yapan kentin büyük değeri Ataullah Hamidi, görüşü ne olursa olsun herkes tarafından sevilen, sayılan ve taktir gören bir simaydı.
Kentin mimarı olarakta anılan Hamidi gerçekten de bu şehre değer katan ender insanlardan biriydi. Doğrusu insanlar ne yaparlarsa onunla anılırlar, iyilik yapmışsanız iyiliğinizle, kötülük yaparsanız kötülüğünüzle. Kendinize değer verirseniz insanlarda size değer verir, toplum size değer verir. İnsanlar ne yaparsa kendisi için yapar. Kısacası herkes kendine yakışanı yapar. Yaşadığınız ortama çevrenize değer vermiş iseniz onunla anılacaksınız, bunun başka izahı da yok.
Bugün kentteki önemli değişimlerin mimarı olan ve bir çok eserde imzası bulunan Ataullah Hamidi, aradan bunca yıl geçmesine rağmen o değişimlerle anılıyorsa bu onun bu kentin bir 'değeri' olduğunu gösterir. Aramızdan erken ayrıldı, mekanı cennet olsun, ailesi ve sevenlerine başsağlığı diliyorum.