UÇAK SEFERLERİ VE ZİNCİR MARKETLER
Petrolden doğan şehir olarak bilinen Batman, kurulduğu günden bu yana nüfusuna gün geçtikçe binler katarak büyümeye devam ediyor.
Nedim ARSLAN
-Batman kimine göre büyük bir köy, kimine göre Doğu’nun Paris'i, kimine göre Güneydoğu'nun modern kenti, büyümesiyle birlikte yanında onlarca sorunu da getirmekte. Bu kentin sadece Diyarbakır caddesinden itibaren olmadığını defalarca bu sütunlarımıza taşımışız. Kentin merkezi yerlerine önem vermek önemli ama hizmeti genele yaymak daha da önemli sanırım.
Batman'da yaşadığımız sürece merkezi alanlara daha çok hizmetin verildiği hepimizin malumu. Yatırımların da yine merkez sayılacak mahallelere yapılmasının çokta adil olmadığının kanısındayım. Bakıyorsunuz devlet yatırımlarının çoğu hep aynı bölgelerde inşa edilmekte. Haliyle bu alanlarda aşırı yoğunluklar yaşanmakta. Trafik bile bu alanlarda çekilmez bir hal almakta. Merkezi sayılacak bu alanlarda aşırı yoğunluklar yaşanırken, kentin bir çok alanında bulunan mahallerde bulunan yapılar kentsel dönüşümü beklerken sorun sürekli sürümcemede.
Eski mahalle diye adlandırılan onlarca alanda sağlık ve eğitim sorunları günden güne büyümekte. Kentsel dönüşüm yıllarca çözüm beklerken Batman'ın 20 yıllık imarı tarım alanlarına kaydırıldı. Yani memlekette her alanda pozitif ayırımcılığın son hızıyla devam ettiğini de belirtmek isterim. Tıpkı bazı insanların etiketine göre yapılan pozitif ayırımcılıklar gibi.
Kentin gelişmişliği ve sorunlarına değinirken Batman'da uçak sefer sayılarının yetersizliği ile ilgili olarak geçtiğimiz hafta Batman Valisi Ekrem Canalp, Batman Milletvekilleri Ferhat Nasıroğlu ve Serkan Ramanlı'nın da Batman'a yapılan uçak sefer sayıları ile ilgili çalışmalar başlattı. Dileriz ki Batman'ın STK'ları, iş dünyası ve kentin dinamikleri yetersiz uçak sefer sayıları ilgili girişimlerini arttırır ve Batman'ın hak ettiği sefer sayısına kavuşturulmuş olur.
HER TARAF ZİNCİR MARKET
Son yıllarda Türkiye'de işsizlik kenti olarak liste başı olan Batman, ne yazık ki üreten değil, tüketen bir şehir haline gelmiş durumda. Bir zamanlar binlerce kişiyi bağrında çalıştıran petrol sektörünün özelleşmesiyle birlikte sanayi ve üretimde gerekli yatırımları yapamayan petrol kenti Batman yatırımlarda istenilen seviyeye ulaşamadı. Zamanında bölge illerinin cazibe merkezi olan bu kent işsizlikte olduğu gibi tüketimde de en üst sıralarda.
Yerleşimin yeni alanları sayılan bir çok mahallede açılan şatafatlı mekanlar milyon liraya mal olurken, kentin en hareketli cadde ve bulvarları da adeta cafe merkezleri halini aldı. GAP mahallesi başta olmak üzere Gültepe ve Çamlıtepe’deki bir çok alanda bulunan işyerlerinin de kiraları dudak uçuklatacak derecede. Bir çok mekanın aylık kirası 100 ile 150 bin lira arasında olduğu söylenirken aynı bölgede bulunan esnafların da mesleklerini bırakacağı noktaya geldiği ifade edilmekte.
Geçtiğimiz yıllarda Batman ve bölgedeki bir çok kentte bir veya iki şubesi bulunan zincir marketler artık kentin hemen hemen her sokağında. Hem de tek marka değil tüm zincir marketlerin bulunduğu Batman adeta zincir market cenneti halini almış durumda. Bu marketlerin Batman ekonomisi ve istihdamına katkısını merak ediyorum. Elbette zincir market ve markalara karşı değiliz ama her şeyin de bir kriter ve kuralı olmalı. Sadece kentin sermayesini alıp dışarı götürenlere yerel yönetimlerin daha hassas davranılmasının gerektiğini ifade etmek isterim.
Güzel bir hafta dileğiyle.