TURİZMDEKİ VAZİYETİMİZ
TURİZMDEKİ VAZİYETİMİZ
Nedim ARSLAN
-Ramazan bayramının 9 günlük tatili nedeniyle Güneydoğu illeri adeta yerli turistlerin akınına uğradı. Elbette güzel ve sevindirici bir gelişmeydi bu durum. Başta Diyarbakır ve Mardin yerli turist ağırlamada son yılların en yoğun sezonunu yaşadılar. Diyarbakır ve Mardin ili milyona yakın yerli ve yabancı turisti ağırlarken Batman'da da hareketliliğin yaşandığına şahitlik ettik. Medeniyetin beşiği olan ve 14 bin yıllık geçmişe sahip tarihi Hasankeyf ilçemizde de hareketlilik yaşansa bile bu canlılık bölge illerinin gölgesinde kaldı. Gaziantep, Şanlıurfa, Diyarbakır ve Mardin illerindeki bir çok tarihi eser ve turistik mekanlar resmen açık alan müzesine dönüştü.
Bu alanlardaki bir çok yol güzergahı trafiği bile kaldıramaz hale geldi. Evet bu gelişmeler çok sevindiriciydi. İlk kez böyle bir kalabalığı şahitlik ettik. Bu bizi ilerisi içinde bir hayli umutlandırdı. Binlerce turistin akın ettiği bu illerin esnafları da adeta bayram yaptı. İnsanlığın ilk beşiği olan Mezopotamya havzasına gösterilen ilgi gittikçe büyürken Batman, turizmi tarihi konak ve mekanlarını ne kadar tanıtabiliyor? Bayram öncesi kentteki tüm otellerin doluluk oranları yüzde yüzü yakalamasına rağmen şehir merkezindeki bir çok lokanta bayram nedeniyle kapalıydı. Bu anlaşılabilir bir durum mu? Günler öncesi rezerve edilen oteller müşterilerinin yemek ihtiyacını ancak yemek firmalarında veya kendi mutfaklarında hazırlayabildi. Kentin turizmini daha da canlandırmak ve hareketlendirmek için elbette hepimize büyük görevler düşüyor. Bu konuyu tüm detaylarıyla masaya yatırmak gerek. Başta Valilik, Kaymakamlıklar, Belediyeler, Kültür Turizm Müdürlüğü, BATSO, STK'lar, turizm şirketleri, otel temsilcileri ve dernekleri, iş insanları, esnaf odaları ile kentin tüm bileşenleri gelecek için projelerini daha somutlaştırıp büyük organizasyonlara ev sahipliği yapmak için çaba sarf etmeli.
Geçtiğimiz yıl ilk kez Batman Valiliği’nin organizasyonuyla gerçekleşen merkez ve ilçe festivalleri büyük ilgi görmüş, kentin bilinmeyen yönlerini gün yüzüne çıkararak halkın beğenisini kazanmıştı. Petrol ile birlikte var olan Batman ve 5 ilçesinin de değişik yemek lezzetleri ile kültürleri yapılan festivallerle Batman ve ülkeye tanıtıldı. Sanayi, eğitim, sağlık gibi alanlarda çok fazla ileriye gidemeyen 650 bin nüfuslu petrol kenti ve ilçelerinde geçen yıl yapılan festival ve etkinliklerin sayısını daha da arttırarak kentin tanıtımına büyük katkı sunacağının inancındayım. 14 bin yıllık antik kent Hasankeyf ve diğer ilçelerimizdeki tarihi değerlere sahip alanların geçmişte yeterince tanıtılamadığı bir gerçek. Oysa Hasankeyf, Beşiri, Sason ve Kozluk birer antik kenttir, bölgedeki bir çok vilayetten daha eski bir geçmişe sahipler.
Ayrıca ülkemizdeki ekonomik kriz nedeniyle Çalışma Bakanı Vedat Işıkhan'ın da kamuda tasarruf genelgesini doğru ve önemli buluyorum. Eğer herhangi bir tasarruf yapılacaksa öncelikle kamudan başlanmalı. Ülkemizde vatandaşların çoğu ekonomik sıkıntılarla boğuşurken yapılan festivaller dahilinde bir çok il ve ilçede verilen konserlerle ünlü sanatçılara harcanan astronomik rakamlara da artık dur demek lazım. Yokluk ve eğlencenin bir arada olamayacağını artık kabullenmeliyiz. Kısacası yapılacak herhangi bir festivalin hem yöre dokusuna göre hem de yerel kaynaklar kullanılarak yapılmalı ve şehir dışında getirilen sanatçılara verilen astronomik rakamlara da artık dur denilmeli.
Güzel günler dileğiyle.