PİYASALARIN DENETİMSİZLİĞİ VE SAĞLIK SORUNLARI
PİYASALARIN DENETİMSİZLİĞİ VE SAĞLIK SORUNLARI
Nedim ARSLAN
-Gündemin hızlı değişimiyle birlikte piyasalardaki istikrarsızlıkta almış başını gidiyor. Yüksek enflasyonla birlikte vatandaşın mutfağındaki yangın günden güne büyürken çarşı-pazardaki fiyatlar karşısında vatandaş adeta şaşkınlık içerisinde. Son zamanlarda ulaşımdan ekmeğe, çay'dan tüm gıda maddelerine gelen zamlar vatandaşın belini daha da bükmekte. 7'den 70'e her şeye zamlar gelmeye devam ederken piyasalarda denetimlerin de olmadığını görmekteyiz. Anlaşılan isteyen herkes ürününü istediği fiyata satabilmekte. Batman'da hangi alana giderseniz gidin hangi tezgaha bakarsanız bakın hiç bir yerde fiyat etiketine rastlamanız mümkün olmayacaktır.
Hepimizin bildiği gibi geçmişte çarşı-pazarda fiyat ve etiket denetimleri yapılmaktaydı ama günümüzde hiçbir yerde hiç bir üründe fiyat etiketine rastlamanız mümkün değil. Bu hayat pahalılığında fiyatların denetlenmemesi sizce tuhaf değil mi? Oda ve meslek grupları tarafından yapılan zamların gerekçesi nedir diye sorulmaz mı? Ama günümüzde ardı ardına gelen zamlar denetimler olmadığı sürece piyasalarda zamların ardı arkaya devam edeceği de gün ışığı gibi ortada. Asıl ortamının ekonomi ve hayat pahalılığı olduğu günümüzde kayyumlar, barış süreci, Narin ve yenidoğan çetesi konuşulmakta. Bir yılın daha sonuna geldiğimiz şu günlerde emeklilerin, asgari ücretli, memur, esnaf ve çiftçinin onlarca sorun ve ücretleri gündem bile olamıyor.
SAĞLIKTA SIKINTILAR BÜYÜYOR
Ülke genelinde sağlık alanında yaşanan sıkıntılar gittikçe büyürken Merkezi Hekim Randevu Sistemi (MHRS)'deki sorunlar da gündemdeki yerini koruyor. Artan hayat pahalılığı nedeniyle özel hastanelere gidemeyen vatandaşlar, çareyi kamu hastanelerine gitmekte buluyor. Randevu sistemiyle birlikte sıra bulamayan vatandaşlar yine çaresizlik içerisinde. Vatandaşların sağlık sorunlarıyla ilgili başvurdukları hastanelerde randevu alınamazken muayeneden sonra tetkik sonuçlarını alabilmek ve doktora sonuçları göstermek için de randevu almak daha ayrı bir sorun olurken ultrasonografi veya MR (Emar) çektirmek isteyenlere de aylarca randevu verilememekte!
Batman'da da sağlık yatırımlarının yetersizliği nedeniyle vatandaşların büyük sıkıntı çektiği hepimizin malumu. Yarım asırdan fazla ömrü olan Batman İluh Devlet Hastanesinin yatan bölümü yıkım riskiyle günler öncesi kapatılmıştı. Günden güne büyüyen, bölgedeki bir çok il, ilçeden gelen vatandaşlara sağlık hizmeti sunan Batman'ın yükü daha da ağırlaşmakta. Güney Çevre Yolunda yapımına başlanan ve kaba inşaatının devam ettiği yeni hastanenin yüzde 75-80’i tamamlandı diye bir şey yok! Yeni hastanenin kaba inşaatının yüzde 80'i tamamlanmış durumda. Diyarbakır ilinde 1000 yataklı şehir hastanesinin inşaatı son hızıyla sürerken 500 yataklı yeni hastanemizin de çalışmalarına hız verilmeli. Aksi halde Batman'daki sağlık hizmetleri daha da sıkıntılı hal alır.
Güzel günler dileğiyle.