28 Temmuz 2019 - Pazar

Eğitimdeki yerimiz

Yazar - Nedim ARSLAN
Okuma Süresi: 4 dk.
Nedim ARSLAN

Nedim ARSLAN

-
Google News

Sanayide, turizmde ve sporda gerileyen Batman eğitimde de gerilemeye devam ediyor. Geçtiğimiz yıl LGS sınavı sıralamasında 53. olan Batman bu yıl 13 sıra daha gerileyerek şehir plakası olan 72. sırada yer aldı. Doğu illerinin çoğunda eğitime değer verilmediği gün ışığı gibi ortada.

Geçtiğimiz yıl 30. sırada bulunan Muğla 1. sırada yer alırken, okuma kültürüyle tanınan Tunceli'de 2. sırada yer aldı. Yıllardır eğitimde bir türlü istenilen düzeye ulaşamayan ve çıtayı yükseltemeyen Doğu illerinin dibe demir attığı sıralama vatandaşları karamsarlığa itiyor. Batman'ın da içinde bulunduğu grupta iller sıralamasında ;

Bitlis 70,

Ardahan 71,

BATMAN 72,

Diyarbakır 73,

Muş 74,

Van 75,

Mardin 76,

Ağrı 77,

Şanlıurfa 78,

Siirt 79,

Hakkari 80,

Şırnak 81. sırada yer aldı.

Bu tabloda Batı illerindeki bir şehir tabloya dahil olmuyor. Doğu illerinde başarısızlık adeta bir alın yazısı gibi devam ediyor ve yıllarca bu gelenek değişmiyor. Başarısızlıkta Başta Milli Eğitim ve özel okullar kendilerine bir pay çıkarmıyorlar mı? Batman'da bireysel başarı hariç toplu bir başarının olmadığı gözler önünde. 600 Bin nüfuslu kent Batman'ın ana caddelerinde, billboard ve dev afişlerin yanı sıra binaları kaplayan devasal özel okul reklamlarının altı maalesef bom boş…

Batman'daki Milli Eğitim'e  ait bir çok okulun da sınıf derslikleri 45 ve üstüyken birçok okul bahçesindeki İmam Hatip derslikleri de boş sayılacak düzeyde. Aynı okul bahçesinde bulunan İmam Hatip Okul binaları neden mevcut okullara dahil edilmiyor?  Son yıllarda Batman'a kazandırılan okulların çoğu İmam Hatip Liseleri. Kimsenin bu okullara karşı olduğu yok ama tercih edilmediği de apaçık ortada.

Yeni eğitim-öğretim sezonuna hazırlık yapıldığı bu günlerde aynı sıkıntıların olmaması için Milli Eğitim'in farklı proje ve çalışmaları olacak mı? Reklamda sınır tanımayan özel okulların başarısızlık nedenlerinin altındaki gerçekler nelerdir? Nitelikli ve donanımlı kadro kuramayan özel kurumların başarısı hiç beklenemez. Başarılı olduğunu iddia eden eğitim kurumları varsa çıksın başarısını kamuoyuyla paylaşsın. Kısacası Şırnak, Bitlis ve Hakkari gibi iller grubunda yarışır bir yerdeyiz…

HASANKEYF'İN İÇLER ACISI HALİ

14 Bin yıllık geçmişe sahip tarihi kent Hasankeyf sulara gömülmeyi beklerken cayır cayır yakıldı. Son iki yıldır birkaç eserin yeni yerleşim alanına taşınmasının ardından kale ve bazı bölgelerin beton yığınıyla kaplanmasının ardından Kale'deki bir çok tarihi eser yağmalanmaya devam ediliyor. Geçtiğimiz hafta Pazar günü piknikçilerin gözü önünde Kale'de çıkan yangın vatandaşları hayretler içinde bıraktı.

Roma İmparatorluğu döneminde Askeri Üs olarak kullanılan ve yukarı şehir olarak bilinen Kale'de Büyük ve Küçük Saray, Ulu Cami, Mezarlıklar ve 2000'e yakın mağaranın yanı sıra yüzlerce tarihi eser bulunuyor. Ne yazık ki geçen hafta medeniyetlerin başkenti olarak bilinen Hasankeyf yangınla talan edildi. Kaderine razı olan Hasankeyf sessiz sedasız sulara gömülmeyi beklerken, dumanla boğulmasının çığlığını yine duyan olmadı!

#
Yorumlar (0)
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.
Tüm Yazıları