KENTSEL DÖNÜŞÜM VE BATMAN
KENTSEL DÖNÜŞÜM VE BATMAN
Nedim ARSLAN
-Türkiye'de petrolün ilk olarak bulunmasının ardından ilçe statüsüne kavuşan Batman'daki gelişim günümüze kadar sürmekte. 1957 ve 60'lı yıllarda kentin ilk mahalleleri sayılan yerleşim alanları halen ayakta durmaya direnirken bir çok bölgedeki tarım alanları da birer birer imar alanlarına dönüştü. Daha önceleri kentsel dönüşüm konusunu gazetemizde işlediğimizi ifade etmek isterim. Kentin önemli gündem maddelerinden olan bu konuyu bizim gibi bir çok meslektaşımız da kentsel dönüşüm konusunda gazetelerinde haber ve yorum olarak konuyu değerlendirdikleri malumunuz. Tarım alanlarını korumak ve eski mahalleleri kentsel dönüşüme kazandırmak yetkililerin de öncelikli hedefi olmalı.
Elbette büyümeyle birlikte yeni alanlarda imar alanlarına dönüştürülerek şehrin daha da büyümesine imkan sağlayacak. Daha bir kaç yıl önce dar bir alana sıkışan Batman'da imarın açılması imkansız bir hal alırken son dönemlerdeki tüm yerel yönetimler ard arda imar alanları açmaya devam etti. Çok uzun yıllar değil de bir kaç yıl önce kentin yeni yüzü sayılan bir çok mahallede yeni yapılar inşa edilirken eski zihniyetle yumuşak zeminlerde çok katlı binalar, daracık cadde ve sokaklarında yapılaşmaya devam edildi.
Konumu itibariyle bölgenin en dip noktasına kurulan Batman zemininin hiçte sağlam olmadığı ve tarım ovası sayılacak bir alanda inşa edilen bu kentin yaşanabilecek bir depreme asla direnemeyeceği en büyük gerçeğimiz. Neden derseniz yüzlerce kilometre uzaklıktaki illerde yaşanan depremlerde bile beşik gibi sallanmaktayız. Yıllardır yaşananlardan hiç bir ders alamayan dönemin yetkilileri, yumuşak zemin ve bölgenin en verimli ve bereketli alanlarına yine yüksek katlı apartmanlar dikilmeye devam etti. Ta ki, 6 Şubat'ta 11 ilde yaşanan asrın en büyük felaketine kadar!
Türkiye'nin genelinde olduğu gibi Batman'da da daha az katlı ve yatay mimariye yer verilmesi zorunlu hale geldi. Yaşanan acılar ve hepimizin yüreğini burkan 6 Şubat depreminden sonra vatandaşlar da artık yüksek katlı yapılardan uzak durmaya çalıştı ve herkes kendine birer ders aldı. Batman'ın imar konusuna gelmek istediğimizde ne yazık ki geçmişteki yerel yönetimler şehir planlamasına değer katacak hiç bir eser bırakmamış. Kent merkezi saydığımız onlarca mahallede küçücük bir yeşil alan ve parklara rastlamanız neredeyse imkansız bir hal almış.
Neden derseniz elbette hepsi hatır - gönül meselelerinden dolayı kent adeta beton yığınından öteye gidememiş. Son yerel yönetimlerin ise belli alanlarda uyguladıkları projelerle sosyal donatılı ve bol yeşil alanlarına önemli ölçüde yer verdikleri de takdire şayan bir çalışma. Asıl komumuza dönmek istediğimizde kent merkezinde onlarca mahalle kentsel dönüşüm beklerken yeni imar alanlarının gündeme gelmesinin doğru olmadığını ifade etmek isterim. Batman'ın neredeyse 20 yıllık imarına yer açılmışken imar alanlarını daha da büyütmek Batman tarım alanlarını daha da yok etmek anlamına gelecektir. Kent merkezindeki Yeni mahalle, Meydan, Raman, Kısmet, Cumhuriyet, Aydınlıkevler, Sağlık, Bahçelievler gibi onlarca mahalle kentsel dönüşüm projesiyle kentin trafiğini de rahatlatacaktır. Kent merkezindeki bu mahallelerin altyapıları da mevcut iken neden yeni imar projeleri? Güzel günler dileğiyle.