27 Mart 2022 - Pazar

İŞSİZLİK VE YOKSULLUK!

Yazar - Nedim ARSLAN
Okuma Süresi: 4 dk.
Nedim ARSLAN

Nedim ARSLAN

-
Google News

Geçtiğimiz hafta bu köşede konu başlığımıza ''Üretim şart'' demiştik. Bunu elbette kentimizde yaşanan işsizlik ve istihdam alanlarının yetersiz olduğunu bildiğimiz ve yaşananların etkisiyle işsizliğin daha da artacağına dikkat çekmiştik. Yine hafta içerisinde TÜİK'in yayınladığı işsizlik raporunda yine işsiz kentlerin başında Batman yer almaktaydı. Köyden kente hızla dönüşen Batman'ın hikayesi çokta eskilere dayanmıyor. Petrolün bulunmasıyla büyümekteki hızını kaybetmeyen Batman işsizlikte de liste başını kimseye kaptırmıyor. Yıllar önce petrol sektöründe çalışan sayısının yok dereceye inmesi, emekliye ayrılan yüzlerce kişinin sermayeleriyle farklı illere göç etmeleri elbette Batman'daki iş alanlarına vurulan kötü bir darbe oldu.

Batman her ne kadar göç alan bir il ise bir o kadar da göç veren bir il konuma sahip. Gelişim ve potansiyeli nedeniyle bölge illerinin tercihi olan Batman bir çok sektörde canlılığını koruyan ve ticari alanda aktif olan, son zamanlarda tamamen tüketen bir il haline geldi. Son dönemlerde tekstil ile istihdama giden Batman bir çok alanda da gelişim gösteremiyor. Yaşanan ekonomi ile birlikte daha da daralan piyasalarla birlikte bu durum daha da vahim bir hal aldı. Tarım, inşaat, gıda ve pazarlama alanlarında çok aktif olan Batman bir türlü yatırımlarda istenilen düzeye ulaşamadı. Yıllardır TÜİK'in verilerinde işsizlikteki verilerle liste başı olan Batman sıralamada yine lider konumda. Her yıl işsizlik rakamlarıyla rekorun olduğu Batman'ın ardından Şırnak, Siirt, Van ve Mardin'in ardından Diyarbakır takip ederken büyük çoğunluğun kent merkezinde yaşayan ilçeleriyle birlikte 600 bin nüfusa ulaşan Batman istidamda hep sınıfta kalan il durumda!

Uzun yıllar önce kent merkezindeki çayhane ve kahvehanelerle de Türkiye gündemine gelen Batman, çay tüketimiyle de rekora giden bir unvana sahipti. Cafe ve internet salonlarının çoğalmasıyla yerini daha modern cafe ve nargile salonlarına bırakan Batman zincir marketlerinde cazibe merkezi haline gelmiş bir halde. Kent merkezindeki bir çok esnaf ve küçük imalatçı maliyet ve girdi fiyatlarından ötürü mesleği bırakma noktasına gelirken orta ve büyük ölçekli firmalar da yaşananlar karşısında adeta çaresizlik içerisinde. İmalat, istihdam ve yatırıma yönelik çalışmaların olmadığı Batman ve bölge illerinin kaderi bu olmamalı. Batman ve bölge illeri yatırım almadıkça işsizlik rakamları rekoru her zaman Batman ve bölge illerinde olacak.

YOKSULLUĞUN FOTOĞRAFI

 

Yaşanan ekonomik kriz vatandaşları daha da zor hale getirdi. Yaşanan salgın öncesi ekonomideki zorlu yıllarında yoksulluğun başlangıcı oldu adeta. İki yılı aşkın süreden bu yana  bir çok sıkıntının da yaşanmasına neden olurken, salgın sırası ve sonrası bir çok meslek iflasa giderken onlarca sıkıntı hala yaşanmaya devam ediyor. Döviz dalgalanmasının ardından akaryakıt fiyatlarının da günden güne yükselmesi sonucu maliyetlerin de artmasına neden oldu.

Gıdadan giyime her ürünün 4’e ile 5’e katlandığı bu dönemde vatandaş yiyemez ve giyemez hale geldi adeta . Doğalgaz ve enerjiye yapılan zamların ardından iş yapamaz hale gelen esnaf, siftah etmeden kepenk indirirken vatandaş, gelen zamlar karşısında belini düzeltemez hale geldi. Geçtiğimiz günlerde Ramazan ayında yapılacak ekmek yardımını alabilmek için kayıt yaptırmaya giden vatandaşlar uzun kuyruklar oluşturdu. Zam yağmurları altında ezilen dargelirli vatandaşların ekmek sırası ''yoksulluğun'' da bir göstergesi oldu.

Güzel günler dileğiyle...

#
Yorumlar (0)
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.
Tüm Yazıları