500 YATAKLI HASTANE MUAMMASI
Nedim ARSLAN
-2018 Yılı yatırım programına alınan Güney Çevre yolunda yapımı tasarlanan hastanenin ihale yer ve yapım muamması büyük bir sabırsızlıkla bekleniyor. Hala kesin ve somut bir açıklamanın olmaması hastanenin sade sözden ibaret olacağı endişesini yaratmaktan öteye gitmiyor. Yeni hastanenin ihalesi, yer ve ek arsa işlemleri bir türlü istenilen hedefe ulaşamadı. Yaklaşık iki yıldır gündemde olan yeni hastane yapımı açıklamalarında önem arz edecek bir açıklama yapılmadı.
Batman merkez başta olmak üzere çevre il ve ilçelere sağlık hizmetini kaliteli bir ekiple sunan 500 bin nüfusu ile ekip olarak iyi ama fiziki binalarla yetersiz olan Petrol kenti sağlıkta istenilen hedefe ulaşamadı Oysa ki son yıllarda hükümetin başlattığı Şehir Hastanelerinin yapımı birçok ilde tamamlanıp hizmete sunuldu. Bu Şehir Hastaneleri o kentlerin adeta bacasız fabrikaları oldu. Bünyelerinde 5 bin kişiye istihdam sağlayan hastaneler bulundukları kentlere de büyük katkı sunmaya başlamış bulunmaktalar. 500 yataklı yeni hastanenin dolaylı yollarla ertelenmesi birçok mazeretler uydurularak yapımına bile başlanamaması bizleri son derece karamsarlığa itmekten öteye gidememektedir.
MERSİN ŞEHİR HASTANESİ
Bir çok ilde yapılan hastanelerden bir olan Mersin Şehir Hastanesi ile ilgili Mersin’de yayınlanan Hakimiyet Gazetesi bakın konuya ilişkin verdiği haberde bir hastanenin bulunduğu şehre nasıl yarar sağladığının bariz bir göstergesini oluşturmaktadır. Gazetenin manşetinde “Şehir hastanesi sağlık turizmine hazırlanıyor”. Mersin İl sağlık Müdürü Sinan Bohçacı, Türkiye’nin 2023 yılında sağlık turizminde beklentinin 25 ila 30 milyar dolar olduğuna dikkati çekerek, “Biz de bu bağlamda Mersin Şehir Hastanesini sağlık turizmine hazırlamak, potansiyelini kullanmak istiyoruz” diyor. Mersin Şehir Hastanesinin bir yıllık süre içerisinde yaklaşık 2 milyon vatandaşa sağlık hizmeti verdiğine dikkati çeken Doktor Sinan Bohçacı, “80 Bin kişi yatarak tedavi gördü, 65 bin kişinin ameliyatı gerçekleştirildi, hastanemizin yatak doluluk oranı ortalama yüzde 95’ler civarında. Bazı bölümlerde bu oran yüzde 98 oluyor. Bir yıl gibi kısa sürede hastanemiz hizmet alımı da dahil olmak üzere yaklaşık 5 bin personel ile kurumsal kimliğini oluşturmuştur. Hastanemizde yeterli bilgi ve tecrübeye sahip 40 ayrı uzmanlık alanında 357 uzman hekim görev yapıyor. Sağlık-bakım hizmetlerinde görevli personelimiz kendi alanlarında sürekli olarak eğitimi tabi tutulmakta ve güncel bilgilerle kendilerini yenilemektedirler. Birçok alanda donanımlı ve yetkin personel ile hizmet vermekteyiz” diyor.
İşte bir Şehir Hastanesinin bulunduğu yere olan inanılmaz yararı. Şehir Hastaneleri hem istihdam, hem de sağlık hizmeti vermenin büyük onurunu yaşatıyor illerine. Bizde ise yapılması adeta yılan hikayesine dönüşen 500 yataklı hastane için her kafadan bir ses çıkıyor ama elde-avuçta gözle görülür bir gerçeklik yok.