BATMAN VE PAHALILIK
Nedim ARSLAN
-Malumunuz Batman artık Büyükşehir olma yolunda. Bu kentin nüfusu 1990'lı yıllarda 100 bin civarında iken şimdi 650 bin nüfusa dayanan bir rakamla Türkiye'nin en yoğun illerinden biri halinde. Her ne kadar nüfusu katlanarak artan bir il haline gelmiş ise yine de sanayi, eğitim ve turizm yoksulu bir kent. Tam 31 yıl önce il statüsünü alan bu kent hala yoksulluk ve işsizlik liderliğini elden bırakmayan bir konuma sahip. 'Petrol' ile ünlenen Batman ne yazık ki bu alanda kendini yenileyemediği ve yeterli yatırımlara sahip olmadığı için gün geçtikçe de işsizler ordusuna yeni eklemelerle işsizlikteki liderliğini koruyor.
Ülkemizde belki de Batman'a benzer bir şehir yok veya çok az sayıda şehir var. Çünkü bir çok ilin, ilçenin nüfusu da yoğunluklarıyla illerine değer katarken, Batman'da en büyük nüfus yoğunluğu kent merkezinde yaşanmakta. Batman il olduğu yıllarda komşu ilçeler Bismil ve Silvan'ın kendi illerinden kopmama ısrarları galip gelince, Kozluk, Sason, Beşiri, Gercüş ve Hasankeyf Batman'a bağlanabilindi. Durum böyle olunca Batman nüfusunun çoğunluğunu merkezden olduğu bir il oldu.
Evet, geçmişten günümüze her şeye rağmen günden güne gelişen Batman'ın pahalılıktan da önü kesilemez bir hale geldi. Çarşı-pazardaki uçuk fiyatların yanında kent merkezindeki bir çok daire ve dükkan kirası da astronomik rakamlarda! Hele hele daire fiyatlarını sormayın gitsin. Zaman zaman ülke genelindeki bir çok gazete ve haber programlarına konu olan Batman'daki emlak fiyatları adeta dillerden düşmüyorken, yeni açılan inşaat alanlarındaki rakamlar yine dudak uçurtacak vaziyette.
Bir çok vatandaşın ve benim de anlayamadığım bu şehirde rakamlar neden bu kadar yüksek? Sanayinin, denizin olmadığı, eğitim ve turizmde bir çok şehrin gerisinde olmamıza rağmen bu lüks hayatın akarının nereden aktığını hala çözmüş değilim. Yeni gelişen semtlerde daire fiyatlarının 1 milyon bandından satıldığı, cadde ve bulvarlarda son model araçların turladığı bu kentteki yaşam biçimi ve pahalılık neye göre işleniyor? Yani bu memlekette herkes fabrikatör ve iş adamı mı? Kentin merkezinde bu lüks hayat yaşanırken, varoşlarda yaşayan vatandaşın nefes alması bile imkansız gibi.
KURUMLARIN BASIN BİRİMLERİ
Çağımızdaki iletişim gereği artık tüm kamu kurum ve kuruluşlarının yanı sıra kurumsal şirketlerin bile Basın Birimleri bağlı bulundukları kamu kurumlarının icraatları ve çalışmalarını kamuoyuyla paylaşır hizmetler sunmakta. Yazımızın başında da belirttiğimiz gibi Batman artık Büyükşehir olma yolunda. İl olmamız münasebetiyle onlarca kamu kurum ve kuruluşuna sahip bir iliz. Eğitimden, sağlık ve spor alanına kadar her alanda hizmetler sunan il idarecilerimizin icraatlarının ne yazık ki basın ve kamuoyuna servis yapılamaması kanısındayım. Burada bir çok kurumun Basın Biriminin sadece 'tabela'dan ibaret olduğunu gözlemlemekteyiz. Kentimizdeki (parmak sayısı kadar az olan bir iki birim) hariç çoğu adeta Kış uykusundalar!
Şüphesiz il idarecilerinin en büyük çabaları yönettikleri beldelere en iyi hizmeti sunmaktır. Bunun en büyük örneği de Batman Valisi ve Belediye Başkan Vekili Hulusi Şahin'in çabalarıdır. Batman Valiliği ve Belediye Basın Bürosu’nun çalışanlarının tümünün pırlanta gibi ve son derece çalışkan olduklarına yürekten inanıyorum ama Valilik ve Belediye Basın Müdürlüğü görevlerini bir arada yürütmeye çalışan Birim Müdürü’nün çalışanlarını sahayı boş bıraktığına inanıyorum. Çünkü 7/24 sahada olan, yatırım ve çalışmaları yerinde inceleyen, sahada ayak basmadık yer bırakmayan Vali ve Belediye Başkan Yardımcılarının icraatları ne yazık ki halka arz edilemiyor. Önceki dönemde Vali Yardımcılığı ve Belediye Bakanlığı görevini yapan Ertuğ Şevket Başkan döneminde gazete maillerimiz haber yağmuruna tutulurken, şimdilik o havadan çok uzak kaldığımızı belirtmek istiyorum.
Daha güzel haberlerde buluşmak dileğiyle…