23 Ocak 2022 - Pazar

EKONOMİK KRİZ DERİNLEŞİYOR

Yazar - Nedim ARSLAN
Okuma Süresi: 4 dk.
Nedim ARSLAN

Nedim ARSLAN

-
Google News

Son yıllarda yaşanan sıkıntılar daha da etkisini göstermeye başladı. Pandemi öncesi yaşanan ekonomik kriz yeni yıl ile birlikte daha da derinleşti. Yaklaşık olarak 3 yıl önce dövizdeki artışın baş göstermesiyle daralan  sanayi devleri, çalınan tehlike çanlarıyla birlikte tehlikeli sürecin içine girdiklerini belirtmişlerdi.  İki yılı aşkın dünya coğrafyasında yaşanan ölümcül bu hastalık yaşanan  krizi daha da ateşledi.

Evet 4’ncü yılına giren ekonomik kriz ve Covit 19 günden güne daha da etkili olup iş dünyası ve vatandaşları zora sokuyor.  Geçtiğimiz aylarda döviz ve altının tavan yapmasının ardından bir takım önlemlerle aşağı çekilen döviz yine zamları ve hayat pahallılığını durduramadı. Türk lirasının gittikçe değer kaybetmesinin ardından iş dünyası ve esnafı çalışamaz hale getirirken vatandaşın mutfağındaki yangın daha da büyümüş oldu. Başta orta ve küçük çaplı işletmeler girdi fiyatlarından ötürü birer birer kepenk kapatırken, çiftçiler de mazot, gübre ve girdi fiyatlarından ötürü tarlalarını süremez hale geldi.

Türkiye geneli ve Batman'daki yüksek kira artışları asgari ücretle çalışanları daha da zor hale bıraktı ne yazık ki. Yıllarca kamu ve özel işyerlerinde çalıştıktan sonra emekli olan binlerce vatandaşın maaşı da yapılan zamlar karşısında erimiş bir hal aldı. Dövizin geçtiğimiz günlerde aşağı çekilmesiyle gıda ve akaryakıttaki zamların hala ardı arkası kesilmedi.  Vatandaşın korkulu rüyası olan doğalgaz ve elektrik faturaları da cep yakmaya devam ediyor.  Doğalgaz ve elektriği artık gıdım gıdım kullanan vatandaş ayı sonunu getiremez hale getirdi. Yaşanan bu olumsuzluklar karşısında daha da dara giren küçük esnaf çareyi kepenk kapatmakta bulurken vatandaş ise çaresizlik içerisinde kıvranmaya devam ediyor. Bilinen bir gerçek günden güne büyüyen ekonomik koşullar insanları daha da umutsuzluk ve karamsarlığa itmekte.

SEKTÖRLER KÜÇÜLÜYOR

İçinde bulunduğumuz zorlu süreçten ötürü bir çok meslek dalında küçülme ve kapanmaya gidiliyor. Özellikle küçük çaplı işletme ile meslek grupları bu süreci daha da sancılı geçirdiğinden dolayı çareyi kapanmakta bulmakta.  Kentin bir çok alanında hizmet veren küçük bakkal ve marketler işlerini terk ederken,10-15 elemanla  meslek  hayatlarını devam ettiren bazı işyerleri sıkıntı  ve giderlerini kısmak amacıyla  çalışan sayılarını yarı yarıya düşürmekte.  Matbaadan, mobilyaya, marketten, tekstile bir çok sektörde sıkıntılar gittikçe büyümekte.  Vatandaşın alım gücünün kalmadığı, bu zorlu sürecin ne zaman biteceği de meçhul.

Her yeniliğe açık olan ve günden güne büyüyen Batman'da son dönemlerde özel sektörde de ciddi yatırımların yapılmadığı gözler önünde.  Önceki yıllarda sürekli gelişim ve değişimle anılan petrol kenti Batman’da iş insanları ve girişimciler yeni yatırım ve yeniliklerden uzak durdu.  Sağlık ve ekonomik yönden bu sıkıntılı dönemden bir an önce çıkmak dileğiyle.

#
Yorumlar (0)
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.
Tüm Yazıları