05 Eylül 2018 - Çarşamba

Anız ve havai fişek

Yazar - Nedim ARSLAN
Okuma Süresi: 3 dk.
Nedim ARSLAN

Nedim ARSLAN

-
Google News

Yaz sezonunda Batman öyle sorunlarla anılıyor ki sormayın gitsin. 45 dereceyi bulan sıcakların yanı sıra onlarca kabus gibi sorunlar… Batman ovası, Silvan ve Bismil tarım alanlarında oluşan anız yangınlarının hedefi haline gelen Batman, nefes almakta zorlanıyor. Geçen yıllara nazaran az da olsa azalan anız yangınları ne yazık ki yeniden start almaya başladı. Mercimek ve Buğday hasadının ardından çiftçinin anız yakarak en tehlikeli taktik uygulanmaya başlandı. Bölgenin en dip noktasında olan Batman ovası toz ve duman merkezi halinde geldi. Gündüzleri Batman-Diyarbakır karayolundaki trafiği engellemesi, onlarca kazaya davetiye çıkaran, akşamları ise Batmanlı vatandaşların kokudan balkon camlarını açamaz halde olduklarını, bu satırlarda defalarca dile getirmemize rağmen alınan önlemler yetersiz kaldı.

Anız yakmayı gelenek haline getiren vicdansız ve gözü aç olan bazı çiftçiler topraktaki onlarca çeşit canlıyı cayır cayır yaktığının ve toprak anayı nasıl katlettiklerinin farkındalar mı? Konu ile ilgili olarak her kesimden tepkiler olmasına rağmen Batman yine zehir solumaya devam ediyor. Aslında bu konunun tüm STK’lar, esnaf odaları, ticaret ve sanayi, müftülük gibi bir çok kesim konunun üzerine durması gerekmez mi? Çok değil daha önceki akşam yakılan anız Batman kent merkezi olan Gültepe, Çamlıtepe ve Belde semtlerini ablukasına alarak vatandaşlara nefes aldırmadı. Sözü fazla uzatmaya gerek yok. Vatandaş verilen bir sürü vaadin havada kaldığına inanıyor ama şimdilik rahat bir nefes solumak istiyor.

 

HAVAİ FİŞEK ÇILGINLIĞINA DEVAM

Batman yerel basınında son haftalarda gündemde tuttuğumuz ikinci bir konu ise düğün sonrası düzenlenen havai fişek görgüsüzlüğü… Kentimizde onlarca aile hafta içi veya hafta sonları mütevazi bir şekilde düğünlerini tamamlayıp evlerine çekilirler, bizde tüm düğün sahiplerinin bu mutlu günlerine ortak olup mutluluklar diliyoruz. Ama bazı düğün sahipleri de sanki insanları ve çevreyi rahatsız etmek için yeminli gibiler… Onları da anlamıyor değiliz.

Neden mi?

Bu sorun bu kadar yazılıp çizilmesine rağmen yetkililer bu çılgınlığa ne tür bir önlem aldı? Bu sorumsuzluğa ne tür bir yaptırım veya caydırıcı ceza kesti? Bu sorumsuz kutlamayı yapanlara bizimde bir çift lafımız olacak ne kadar çılgınlık yaparsanız yapın size soracak bir merci yok. İstediğiniz saatte, istediğiniz ortamda yapın kutlamalarınızı. Nasılsa hesap verecek değilsiniz yapın kutlamalarınızı, patlatın havai fişeklerinizi, eğlenin gönlünüzce…

Çok değil daha önceki gece saat 01:00’de Batman merkezde havai fişek gürültüsü ve kutlamaları daha ne diyelim…

#
Yorumlar (0)
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.
Tüm Yazıları