20 Eylül 2020 - Pazar

ÖZELLEŞME, İŞSİZLİK VE EKONOMİK ÇIKMAZ

Yazar - Nedim ARSLAN
Okuma Süresi: 5 dk.
Nedim ARSLAN

Nedim ARSLAN

-
Google News

       Yıllar önce bu kenti var eden TPAO, küçüldükçe küçülüyor. Bir anlamda yoktan var olan Batman, kara altın ile şahlanarak bu günlere geldi. Yıllar önce TPAO bünyesinde olan TÜPRAŞ’ta bu şehre çok değer katmıştı ama bir anlamda Batman’ı Batman eden bu şirketler küçüldükçe Batman hızla kan kaybetti, kaybediyor ve böyle devam ederse bu kan kaybını durdurmak pek zor olacak.

       Yıllar önce TPAO’nun ve TÜPRAŞ'ın Batman'a büyük katkıları olmuştu. 1980 ve 1990'lı yıllarda binlerce vatandaşın ekmek kapısı olan bu iki şirket sadece Batman’ın değil, bölgenin umudu haline gelmişti. Bu iki şirket, kente aş ve iş oldu; kentin her semtinden onlarca otobüsle taşınan emekçilerin yanı sıra esnafında geçim kaynağı haline gelmişti. Batman kara altınla yıllar içinde büyüdü ve gelişti. Ta ki TÜPRAŞ, TPAO'dan ayrılana dek. Bu ayrılığın Batman’a yansıması ekonomik olarak kötü oldu. Tabii o dönemler her ne kadar bu ayrılığı şehir kavramasa da sonraki yıllarda bu durum belirgin bir şekilde kendini gösterdi. TÜPRAŞ'ın özelleşmesinden sonra ne yazık ki TPAO da gün geçtikçe kan kaybetti. Şehrin lokomotifi olan petrol sektörü de daraldıkça daraldı. Bu daralma kendini petrole entegre eden Batman’ı ciddi biçimde etkiledi. Ayrı bir parantez açacak olursak; 1980 ve 1990’lı yıllarda bu iki kurumun Bölge Müdürleri nitelikli işlere imza atmıştı. Sorumluluk alan ve yarını hesaplayarak işlerine yön veren Bölge Müdürleri’nin bugünkü saha ve alanlarda hala imzaları bulunuyor.

                                        

       Son günlerde gündeme gelen haberler arasında TPAO ve BOTAŞ'ın özelleşmesi var. Yıllar evvel TÜPRAŞ’ın TPAO’dan ayrılması  Batman’da işsizliği artırmıştı. Şimdi ise karşımızda TPAO’nun özelleşmesi var. Yani işler bir tık daha kötüye gidecek. Bu kentte yeri asla yadsınmayacak bu şirkete sahip çıkan yok. Kentteki STK ile sendikaların girişimlerini gerçekten merak ediyorum. Her Batmanlının bu sektöre sahip çıkması gerekiyor çünkü petrol sektörü Batman’la özdeşlemiş bir sektördür. Vites arttırmamız gerekirken bu sektörden gittikçe uzaklaşıyoruz.

       Maalesef, şehrimiz bazı durumlar yaşandıktan sonra ses çıkarıyor. Ah vah etmeden önce gerekli işlerin yapılması gerekiyor. Ağustos ayından bu yana gündemde olan özelleştirme konusu hiç mi birilerinin dikkatini çekmiyor? Bu kentin değeri olan ve petrol ile ünlenen bu şehrin dinamikleri neyle meşgul? Batı illerindeki yatırımlar ardı ardına devam ederken, Batman’da petrol sektörüne hangi yatırım yapıldı? Yanı başımızdaki memleketlerde ilerlemeler devam ederken, bizde tüm hızıyla gerileme devam ediyor.

       Türkiye'de istatistikler sonucu işsizlikte liste başı olmaya devam eden Batman'da yatırımlardan hiçbir ses yok. Batman’ın lokomotif şirketleri küçülürken işsizlik sorununa nasıl merhem olunacak? Petrol sektöründen uzaklaşan Batman hangi sektörle kalkınacak?

       Özellikle Batman’ın genç işsizleri yarınımızı daha da karartıyor. Gençlere çalışacakları, alın teriyle para kazanacakları iş imkanı tanınmazsa eğer hem sosyal hem de ekonomik alanda kara bir tablo kaçınılmaz olacaktır. Bugünün sorunlarını yazıp çizerken yarın karşımıza çıkacak sorunları da göz ardı etmemeliyiz. Batman’ın genç işsiz sayısı günbegün artıyor. Mevcut ekonomik şartlarla birlikte gençlerin girişimci olma durumu da pek mümkün değil. Şehrin temel sorunu olan işsizlik, her yaş grubunu kapsıyor. Batman’daki suni zenginliğe bakınca arka mahalleler pek görünmüyor ama işsizlik sorunu bu kentte büyük sorun haline geldi.

       Kısacası, birçok alanda kan kaybeden ve bir anlamda ekonomik olarak ölüm döşeğindeki Batman birçok yatırım ve hizmeti geriden takip ederken, mevcut bazı alanlara da sahip çıkamıyor.

       Sağlıcakla kalın.

#
Yorumlar (0)
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.
Tüm Yazıları