25 Eylül 2019 - Çarşamba

İşsizlik ve yoksulluk tablosu değişmiyor

Yazar - Nedim ARSLAN
Okuma Süresi: 3 dk.
Nedim ARSLAN

Nedim ARSLAN

-
Google News

 

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), 2018 yılı gelir ve yaşam koşulları araştırmasını bölgesel sonuçlar ile açıkladı. İstatistiki bilgiler bölge birimleri sınıflaması (İBBS) 2. düzey bölgeleri itibariyle en yüksek olan bölge 34 bin 912 lirayla İstanbul, 29 bin 952 lirayla Tekirdağ, Edirne, Kırklareli, 29 bin 847 lirayla Ankara oldu.

Ortalama yıllık eşdeğer hane halkı kullanılabilir fert  gelirinin en düşük olduğu bölgeler 10 bin 965 lirayla Van, Muş, Bitlis ve Hakkari olurken, 11 bin 204 lirayla Mardin, Batman, Şırnak ve Siirt. 11 bin 357 lirayla Şanlıurfa ve Diyarbakır olarak sıralandı.  TÜİK'in yayımladığı  Gelir ve  Yaşam Koşulları böyle.

Yıllardır İşsizlik ve istihdamda başı çeken doğu illeri liderliği kimseye kaptırmıyor. Bir zamanlar kahvehane cenneti olan ve tonlarca çayın tüketildiği Batman'da şimdi de Cafe kültürü yaygınlaştı. Kentin bir çok cadde ve sokağına bakarsanız onlarca cafe işletmesi bulunmakta. Bazı bölgelerde ise sıra sıra modern mekanlarla dizili. Batı  illerinde çayhane ve kahvehanelerde adam bulunamazken Batman'da mekanlarda yüzlerce işsiz oturmakta.

Nüfusu bir anda 100 binden 500 bine fırlayan Petrol kenti Batman işsizlik unvanını elinden bırakmıyor. Petrol ile şehirleşen ve marka haline gelen bu kentte üretim ve istihdam alanlarına ihtiyaç var. İlçe statüsündeki Batman'da 7 bin TPAO çalışanı kente hayat vermekteydi. Özelleşen petrol sektöründe artık sayı bin kişinin altında. Bu gelişmelerden sonra tütüncülük ve tarımın da sınırlanması kentte işsizlik oranının artmasına neden oldu. Kırsal ve köylerden büyük göç alan Batman işsizlikle mücadele ediyor. Son dönemlerde Organize Sanayi Bölgesindeki Tekstil markaları 20 bin civarındaki işsizlerin ekmek kapısı oldu.

GENÇLER İŞ BEĞENMİYOR

Geçtiğimiz hafta sonu TPAO Kristal Parkta ağırlanan Anadolu Aslanları Genel Başkanı Orhan Aydın da, işsizlik oranlarına dikkat çekti. İşsizlik ve istihdam konusunda tüm sanayici ve girişimcilerin ellerini taşın altına koymalarının gerektiğinin altını çizen Aydın, işsiz nüfusunun yüzde 30’unun gençlerden oluştuğunu, gençlerin de iş beğenmediği de belirtti.

Genel Başkan Orhan Aydın'ın da belirttiği konuya zaman zaman bizler de şahit olmaktayız. Ne yazık ki iş arayan bir çok eleman artık masa başı işi peşinde. Oysa gençler ve işsizler her konuda üretime destek olmalı, sırtını devletin vereceği destek ve geçici işlere dayamamalı. İstihdam ve üretimde batı illerinin gerisinde olan Petrol kenti Batman’da yeni yatırımlar şart. Tarım, turizm ve eğitimde de artık tek hedef çıtayı yükseltmek olmalı.

#
Yorumlar (0)
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.
Tüm Yazıları