28 Haziran 2020 - Pazar

ANIZ KABUSU YAŞANMASIN

Yazar - Nedim ARSLAN
Okuma Süresi: 4 dk.
Nedim ARSLAN

Nedim ARSLAN

-
Google News

Bölgemizdeki çiftçiler bereketli bir sezonun ardından mahsulünü toplamanın sevincini yaşarken, vatandaşlarda da anız korkusu bekleyişi başladı.

Yıllardır bölgemizde yaşanan ve vatandaşların adeta korkulu rüyası haline gelen anız yangınları da kapıda.  Her yıl Batman ve bölgede yaşanan anız yangınları binlerce vatandaşa rahatsızlık verirken, binlerce canlının da ölümüne sebep olmakta. Son iki yıldır geçmiş yıllara nazaran azalma olmasına rağmen bölgemizde tedirginlik devem etmekte. Yaklaşık iki yıldan bu yana Batman'a atanan kentin Valisi Hulusi Şahin, beraberinde kurum müdürleri, çevreci ve bazı STK temsilcileriyle komşu ilçe Bismil Kaymakamlığı ve çiftçi ziyareti olumlu bir şekilde sonuçlanmıştı.

Geçmişte Batmanlı bir çok çiftçinin de yaptığı bu uygulamaya son verilirken, kısmen de olsa Bismil ve en çokta etkisinde kaldığımız Silvanlı çiftçilerin  anız yakma uygulaması devam etmekte. Yörede bereketli geçen hasatların ardından ikinci ürün hazırlığı yapan iyi niyetli çiftçileri  (tenzih) ederek söylemem gerekirse bazı aç gözlüler, resmen katliam işlemeye devam ediyor. Anız yüzünden Batman-Diyarbakır karayolunun ulaşımını kapatırcasına dumanla örtünen yolda onlarca kazanın yaşanmasına neden olunurken, binlerce canlının ölümüne ve 600 bin nüfuslu bir kentin nefes almasına bile sebep olduğunun farkındalar mı? Topraktan aldıkları bereketli mahsullerle gözleri doymayan canlıları ve toprağı yakan bu kişilere ağır cezai müeyyideler uygulanmalı. En basiti bunların doğrudan gelir desteği kesilmeli. Yıllarca bölgeye rahatsızlık veren bu uygulamadan vazgeçmenin zamanı geldi ve geçti bile.

Kabus dolu bir sezon geçirmemek için anız yangını sevdasındaki kişiler uyarılmalı. Yetkililerimiz, çevreciler ile STK'lar dumansız bir Batman için şimdiden çalışmalarına başlamalı.

VİRÜSE DİKKAT

Son dönemlerde konu başlıklarımızın vazgeçilmezi ne yazık ki Covit 19, yani Çin'den dünyaya dalga dalga yayılan korona virüs salgını. Bütün dünyayı etkisi altına alan bu salgın hastalık sağlık sektörü başta olmak üzere bir çok sektörde de olumsuzluklara neden olmaya devam ediyor.

Dünyada ve ülkemizde normalleşme sürecinin başlamasının ardından vakalar yükselmeye başladı ne yazık ki. Kısıtlamaların ardından normalleşme adımlarının atıldığı bu dönemlerde ne yazık ki kurallara çok riayet edilmediği kentimizde de karantinalı adreslerin sayısı gün geçtikçe artmakta. Başta ilçelerimiz olmak üzere merkezde de adres ve vakaların sayısı artışta. Batman Bölge Devlet Hastanesinde poliklinik sayılarının artışının ardından özel hastanelerinde tedaviyle mücadelesi gözlenirken, bazı hastaların yurtlarda karantinaya alındığının ardından bir çok kişinin de evde tedavi gördüğü bir sürece girdik.

Etkisini kaybetmeyen ve aşısı henüz bulunmayan bu salgın artık her yerde. Bir çok kişi ve işyerinde tespit edilen kişiler de kendisini  deşifre etmemekte. Günden güne vaka sayısının arttığı  kentimizin bazı bölgelerinde hiçbir şey olmamış gibi davranışlar yaşanmakta. Maske ve mesafeden uzak bu gidişatın pekte  hayra alamet olmayacağı kesin.

Güzel bir hafta dileğimle…

#
Yorumlar (0)
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.
Tüm Yazıları