27 Ağustos 2017 - Pazar

İNSAN HAYATI BU KADAR UCUZ MU?

Yazar - Nedim ARSLAN
Okuma Süresi: 3 dk.
Nedim ARSLAN

Nedim ARSLAN

-
Google News

Her yıl şarkının nakaratı gibi tekrarlanan fındık toplama mevsiminde binlerce işsiz hemşerimizin Karadeniz illerine gidip burada fındık tarlalarında geçimlerini sağlamaya gider. Giderler gitmesine de bin bir meşakkat onları bu zorunlu göçte beklemektedir. Kimisi trenlerle, kimisi de balık istifi gibi dolduruldukları minibüslerle yola çıkar ve gidecekleri yerde göçebe hayatı yaşamaya mahkum olurlar.

Ne yapsınlar, ekmek parası için özellikle kışlık zahirelerini karşılayabilmek uğruna bu meşakkat dolu yolculuğun müdavimi olmaya razı olurlar. Kendi illerinde yani doğup büyüdükleri yerden zorunlu bir göçe tabii olmaları içlerini acıtsa da yine de ekmek için bu zorlu yolculuğa çıkmayı göze alırlar. Kimileri de ne yazık ki bu amansız yolculukta kazalara neden olur ve yaşamlarını yitirirler.

Nitekim önceki hafta Mardin Kızıltepe’den giden bir aile taşındıkları traktörün römorkunun devrilmesi sonucu 7 kişilik aile hayatlarını kaybettiler. Böylesine elim bir olayın yaşanması, 7 kişilik ailenin birlikte hayattan kopması elbette ki üzüntü verici bir olaydır. Kendi memleketlerinde iş bulamayıp canları pahasına böylesi meşakkat dolu bir yolculuk onların kaderi olmamalıydı. Yıllardır yinelenen bu zorunlu göçün en mağdurları da henüz okula başlayan çocuklar olmaktadır.

Giden aileler tüm çocuklarını da beraberinde götürmek durumunda olmaktadırlar. İşsizliğin dibe vurduğu Batman’da böylesine zorunlu bir göçe mahkum olan hemşerilerimizin üstüne üstlük bir de oralarda bin bir hakarete maruz kaldıkları da bilinen bir gerçektir. Bu yüzden böylesi bir zorunlu göçe mahal vermemek adına artık hemşerilerimizin kendi illerinde doğup-büyüdükleri memleketlerinde iş sahibi olmaları adına gereken hassasiyet artık ortaya konmalıdır. İş adamlarımız, ilimiz yetkilileri böylesine bir mağduriyetle karşı karşıya kalmış olan bu insanlarımızın artık insan gibi yaşamlarına olanak sağlama adına üzerlerine düşen sorumluluğu yerine getirmeleri olmazsa olmazları olmalıdır.

Bu temenni ve dileklerle bundan böyle fındık toplamak, pamuk tarlalarında eziyet çekmek için giden hemşerilerimizin bu dertten kurtulmalarına olanak sağlama adına gereken önlemlerin alınacağı inancını taşıyor, insanlarımızın da kendi memleketlerinde iş bulma olanağına kavuşmasının en büyük temennimizdir. İnsanlarımızın meşakkat dolu yollarda can vermemeleri de en büyük arzumuz ve dileğimizdir.

#
Yorumlar (0)
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.
Tüm Yazıları