27 Ocak 2024 - Cumartesi

BÜYÜKŞEHİR'E HAZIRLIK

BÜYÜKŞEHİR'E HAZIRLIK

Yazar - Nedim ARSLAN
Okuma Süresi: 5 dk.
Nedim ARSLAN

Nedim ARSLAN

-
Google News

70 Yaşına merdiven dayayan petrol kentimiz Batman 1980 ve 90'lı yıllarda yaşamış olduğu tüm olumsuzluklara rağmen ilerlemesi hiç bir zaman durmadı. Batman ve Batman halkı her zaman çevre il ve ilçelere her konuda örnek ve faydalı bir belde oldu. Batman ne yazık ki geçmiş dönemlerdeki bazı yerel yöneticilerin günübirlik ve günü atlatma projeleriyle nedense hep ihmal edildi.

Günümüz Valisi ve Belediye Başkan Vekili Ekrem Canalp ise Batman'ı Büyükşehir statüsüne taşımak için verdiği mücadeleyi tüm Batman halkı bilmektedir. Biz gazeteciler olarak ister siyasi parti olsun, ister STK'lar olsun, ister idareciler olsun, ister iş insanı ve girişimciler olsun ama kim olursa olsun sahaya kim iniyor, kentin sorunlarını gündeme taşıyor ve çözümü için emek harcıyorsa gazetemizin manşetlerinde de yer almayı hak eder.

Hiç bir siyasi parti, STK temsilcisi, oda başkanı veya bir idareci arasında asla ayırım, gayrım yoktur, sahada olan herkesi ihmal etmeden yazar ve haber yaparız. Ama sahada olmayanlarda ''Niye bizi yazmıyorsunuz diye sitem etmesinler'' en basit bir örnek Batman'da iki görevi üstlenmiş olan sayın Ekrem Canalp'ı gün yok ki sahada görmeyelim. Bir gün köylerde, bir gün ilçelerde olan Vali ve Belediye Başkan Vekili Ekrem Canalp, kent merkezinde de günü boş geçirmezken Batman'ın en büyük sorunu olan istihdam alanlarını açmak için de Ankara'da yoğun temaslar içerisinde olduğunu görüyoruz. Elbette sahada olanı değil de kimi yazacaksınız? Hani derler ya, gören ile görmeyen bir olur mu misali!

Şimdi gelelim esas konumuza. Yazımızın başında da geçmişteki bazı idareciler tarafından Batman her ne kadar ihmal edildiyse de bu kenti kendi şehri sayıp hizmet eden idarecilerimizde oldu. Sağ olsunlar ama şunu belirtmekte fayda var ki, büyükşehir olmak sanıldığı kadar da kolay değildir. Büyükşehir olabilmek için her yönüyle alt yapınız çok güçlü ve ağır şartlara dayanıklı olmalı, tıpkı bir demir yolu gibi. Alt yapınız olduğu gibi üst yapınızı da oluşturmalı.

Kentin giriş ve çıkışlarından tutunda şehir merkezindeki tüm bulvar ve kavşaklar Büyükşehire yaraşır hale getirilmeli. Şehir giriş ve çıkışlarındaki yolların halini bir çok meslektaşımız gibi defalarca sütunlarımıza taşıdık ama ne yazık ki yazıp çizdiklerimiz işe yaramadı. Büyükşehir yolunda hızlı adımlarla yol aldığını sandığımız şehrimizin giriş ve çıkışları ne yazık ki köstebek yuvasına dönüşmüş durumda. Bir çevre yolu düşünün çocuk mezarı büyüklüğünde çukurlarla doludur. Bunlar hem trafik kazalarına neden olurken hem de araçların hasar görmesine neden olmakta.

Kentin girişleri kentin kimliğidir, bir evin giriş kapısı paslı tenekeden ibaret ise o evin içindeki hiç bir güzellik bir işe yaramaz elbette. Geçmişi çok eski olmayan Batman'ın ne yazık ki giriş ve çıkışları da verdiğimiz bu misal ile uyuşmakta. Kent giriş ve çıkışlarını bir tarafa bırakırsak önceki yıllarda yapılan sözde alt ve üst geçit (bat çıklar) bile bir işe yaramadı. En ufak yağışlı bir havada bile alt ve üst geçitler ile kent merkezindeki bir çok kavşak trafiği kaldıramaz hale gelmekte.

Dediğimiz gibi Batman kaç yıllık şehir ki? kısacası petrol kenti Batman bu daracık yolları ve köstebek yuvalarından oluşan giriş çıkışları hak etmiyor. Eğer büyükşehir olmak istiyorsak nasıl bir binayı yaparken sağlam temelle yapmak zorundaysak büyükşehir temelleri de kurulmalıdır ki büyük şehir bina edilsin. Bu isteklerimiz şehrimizi yöneten idarecilerimiz için çok ta büyük bir sorun teşkil etmediğini biliyoruz. Batman'ın giriş ve çıkışlarında 15 kilometreden oluşan bozuk çukurlar neden ıslah edilmiyor? Bunu anlamak mümkün müdür? Önceliğimiz şehrin giriş-çıkışlarını güzelleştirmek ve ardından büyükşehir yolundan yürümek olsun.

Güzel günler dileğiyle...

#
Yorumlar (0)
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.
Tüm Yazıları