28 Mart 2021 - Pazar

İŞSİZLİK REKORU YİNE BATMAN’DA

Yazar - Nedim ARSLAN
Okuma Süresi: 4 dk.
Nedim ARSLAN

Nedim ARSLAN

-
Google News

Türkiye İstatistik Kurumu (TUİK), 2020 yılı İş Gücü İstatistiklerini geçtiğimiz hafta açıkladı. Türkiye'de işsizlik oranının en yüksek illerden biri olan Batman'da işsizlik oranı gittikçe yükseliyor. Bir yılı aşkın süreden beri dünyada etkili olan salgın hastalık korona virüsün iş dünyasını olumsuz yönde etkilemesi istihdam alanlarının küçülmesine  neden olurken, Batman ve bölge illerinde daha da etkili oldu. Ekonomik çıkmaz ve daralan piyasalarla ekonominin zor döndüğü, istihdam ve üretim alanlarının çok yetersiz olduğu yöremizde işsizler ordusuna ne yazık ki her gün yüzlercesi katılıyor.

2019 Yılında işsizlik oranının en yüksek bölgesi olan ve Batman'ın da aralarında  bulunduğu TRC3 bölgesindeki işsizlik oranı yüzde 30.9 olurken, bu oranın 2020 yılında artış göstererek yüzde 33,5'e ulaştığı açıklandı. Yıllardan beri bir çok yatırımı geriden izleyen, istihdamda istenilen düzeye ulaşamayan Batman, her yılın işsizlikteki istatistik sonuçlarında değişmez illerin liste başı olmaya devam ediyor.

Yıllar önce Türkiye Petrolleri ile ünlenen  Batman  o yıllardaki gelişimini ve iş hareketliliğini arar oldu. Sanayi, eğitim, turizm, sağlık  ve bir çok alanda illerin gerisinde kalan Batman işsizler ordusunu bağrında yaşatmaya devam ediyor. Etrafımızdaki bir çok il Organize Sanayi Bölgesini 2. ve 3. etaplarla büyütmeye çalışırken, bizler hala kısır döngüler içerisinde proje ve yer tahsisleri yapmaktayız.

BU NE YAMAN ÇELİŞKİ

Yukarıda işsizlik rekorunun bulunduğu bölge illerinin içerisinde bulunduğu kentimiz Batman'da çoğu zaman çok yaman çelişkilerin de yaşandığına şahitlik etmekteyiz. Bu memlekette Adapazarı, Eskişehir ve Bursa gibi fabrika bacaları tütmüyor. Eğitim, sanayi, turizm şehri de değilsiniz ama konut fiyatları ise resmen tavan! Gültepe, Çamlıtepe ve (Tilmiz) Hasankeyf yolundaki konut fiyatları İstanbul Nişantaşı, Antalya ve Sahil Kent fiyatları ile eşdeğerde! Bu ne yaman çelişki. Bu semtlerde  yeni temeli kazılan dairelerin fiyatı tam 1 milyon, yani eski rakamlarla (1 trilyon) bu memlekette paralar havadan mı geliyor anlamadım gitti. Bir taraftan işsizlik ve yoksulluk, diğer taraftan milyonluk daireler. Ne diyelim, Allah sonumuzu hayretsin.

CHP’NİN ZİYARETLERİ!

Malumunuz geçtiğimiz hafta CHP'nin genel merkezinin aldığı bir kararla 10 kişilik bir heyet  incelemelerde bulunmak üzere  Batman'a gelmişti. Özellikle son zamanlarda ekonomik krizden ötürü esnafın zor günlerden geçtiğini ve yaşanan sıkıntıları yerinde görmek amacıyla bölgeye gelen heyet  önceden belirlenen bir kaç noktaya ziyaretler gerçekleştirerek kentimizden ayrıldı.

Ne yazık ki büyük sıkıntı yaşayan esnaf bu ziyaretten pek te hoşnut olmadı. Çünkü çarşı ve pazara inmeyen sahada nabız yoklamayan CHP'nin bu ziyareti bir kaç STK'yı ziyaret edip kentten ayrılması hiçte etik bir ziyaret sayılmadı. Ziyaret kendin pişir, kendin ye zihniyetinden öteye gitmedi.

#
Yorumlar (0)
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.
Tüm Yazıları